Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Напишіть про нашу Курилівку!»


26.06.2013

Це давнє поселення на лівому березі Дніпра у Петриківському районі належало колись до Протовчанської паланки славного Війська Запорізького низового. Відтоді чимало води збігло в Дніпрі, і сам він рукою людською потоплений в морях та озерах. Правобережні супротивні села Кам’янське, Тритузне та Піски перетворилися в місто Дніпродзержинськ, яке селяни старшого віку з навколишніх сіл йменують звичним Кам’янське. А його лівобережна частина, що розсікає Курилівку мостовим переходом, зветься Лівим Берегом.
Таке сусідство приносить селищу, яке опинилося в зоні дії «силового магнітного поля» міста, деякі плюси. Це певні можливості роботи на міських підприємствах, культурного відпочинку і лікування, реалізації вирощеного на присадибних ділянках. Разом з цим є і неабиякий вплив на довкілля: забруднення повітря, засмічення території, нестача землі, забудова природних угідь «хатинками» городян тощо. Протистояти викликам міста нелегко, та все ж можливо.

ТРОХИ більше року тому читачі «Сільських новин» пораділи за місцевих жителів, які разом з сусідами-миколаївцями змушені були першими в Дніпропетровщині вдатися до пасажирського страйку, до того ж успішного. Щоб пригасити надмірний «апетит» автоперевізника. Коріння ж сьогоднішніх негараздів селища певна частина його мешканців бачить у діях влади місцевої. Ось що у зверненні до «Сільських новин» розповідають жителі Курилівки.
Володимир Похил, пенсіонер, член виконкому Курилівської селищної ради:
- Місцева влада в нас практично не працює для громади. Депутати вже не хочуть і на сесії ходити, бо їхня думка нікому не потрібна… На виконкомі курилівський селищний голова Олена Саєнко запропонувала дати дозвіл на торгівлю паливно-мастильними матеріалами новозбудованій автозаправній станції в районі мостового переходу. Люди добрі, яка торгівля, коли немає рішення про введення АЗС в експлуатацію! А Саєнко відповідає: «Хоч бийте мене, хоч ріжте - рішення я вже видала! На мене «тиснули» зверху». Хто «тиснув», чому? Як могла голова без виконкому ухвалити подібне рішення? Яка «мотивація» її дій? Зараз АЗС працює, хоч ніякого дозволу не має. Селище гуде, всі не згодні з діями голови. Наш бюджет недорахувався таким чином кількасот тисяч гривень податку. До всього ми встановили, що сертифікат АЗС не дійсний, він з лобойківської «заправки». Зараз цю кримінальну справу розслідують правоохоронці Петриківського району. Надіємося, у них вистачить повноважень для захисту інтересів курилівської громади.
Подібні претензії і у пенсіонерки Ніни Беркут, депутата селищної ради:
- Якщо треба провести сесію, депутатам телефонують напередодні увечері. Але ж за законом треба повідомляти за десять днів, щоб підготуватися і вивчити питання, які обговорюватимуться! Скільки розмов було, щоб встановити пішохідний перехід через шляхопровід, де жителі Курилівки потрапляють під колеса автотранспорту! Та нічого не робиться. Схоже, що Олені Микитівні вже важко на 77-му році життя справлятися з посадовими обов’язками. Скрізь лише маєтки ростуть, як гриби, що людям казати ми, депутати, не знаємо. А ще є випадки «бронювання» місць на кладовищі по вулиці Тихій, за що Олена Саєнко брала гроші. Свідки можуть публічно це підтвердити. Є підстави вважати, що не все гаразд у селищному бюджеті і з фінансовою дисципліною, слідство йде кругом.
Значна частина виконкомівців Курилівської ради - ветерани праці. Їхня активна позиція чомусь не завжди до вподоби селищному голові, про що розповідає Борис Чередниченко:
- Буває, із 14 членів виконкому всі проти дій Олени Саєнко, а вона й за вухом не веде… «Я хороша, я все роблю, а ви - нічого,- каже.- Не подобається - пишіть заяву про вихід з виконкому». Отака «розмова». Випаси віддані комусь, хочуть там горіховий сад посадити… Людям стає ніяк і худобу тримати.
А член виконкому, помічник депутата районної ради Олег Потапенко переконаний, що деякі дії селищного голови направлені проти курилівської громади:
- За час триразового переобрання Олени Саєнко мусили залишити свої посади три землевпорядники і два секретарі селищної ради. Вона навмисне не вводить деякі землі в межі села, то ж їхні власники не можуть ні обміняти їх, ні продати. Будується чимало маєтків і палаців, вже загороджені і проходи до озер в урочищі Крівець… Землі роздаються направо й наліво, більшість членів виконкому відкрито протестують проти таких дій голови. А одноосібне введення АЗС в експлуатацію є чисто корупційним рішенням. Є ж закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», там чітко сказано: без сплати пайового внеску величиною до 10 відсотків кошторисної вартості об’єкта до селищного бюджету забудова не дозволяється. Громада занепокоєна такою «роботою» голови. Кажу: «Олено Микитівно, Ви порушуєте закони, не чуєте людей! Поверніться лицем до нас!». Всю землю навколишню забрали повністю не наші люди. Водні ресурси, луки - це козачі місця, батьки-прадіди ними користувалися. А тепер нас витісняють зі своєї землі, тяжко це сприймати.
Як видно, претензій у курилівської громади до своєї очільниці - ще на трьох вистачить... Одна з найголовніших - по введенню без сплати податку збудованої на землях селища АЗС - абсолютно справедлива. Адже частини 2, 3 і 5 статті 40 «Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» говорять (скорочено):
- замовник, який має намір щодо забудови земельної ділянки у відповідному населеному пункті, зобов’язаний взяти участь у створенні і розвитку його інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури. Пайова участь у розвитку інфраструктури полягає у перерахуванні замовником до прийняття об’єкта в експлуатацію коштів до відповідного місцевого бюджету. Величина пайової участі визначається у договорі, укладеному з органом місцевого самоврядування з урахуванням загальної кошторисної вартості об’єкта.
Ніякого договору із забудовником ділянки, на якій постала АЗС, у селищній раді досі немає. Та це й інше курилівський селищний голова Олена Саєнко вважає не наслідками власних порушень законодавства, а діями… недоброзичливців:
- У Курилівці утворилася група змовників, які поставили за мету знищити мене морально. Їх небагато, але колотнечу вони затіяли тільки таку. І пишуть, і телефонують скрізь, де тільки можна… Сфотографували будинок моєї доньки і всюди показують. А в декого з них будівлі не гірші. Ще зовсім недавно вони називали мене «чародійкою», я визнана кращим сільським головою Дніпропетровської області 2010 року. За десятиліття роботи вдалося газифікувати віддалені вулиці в селищі, труби дістала безкоштовно. Відкрила третю групу в дитсадку, відремонтовані селищна рада, ощадкаса, скрізь паркани. А тепер ці ж люди паплюжать мене, як можуть. Дехто думає, що я взяла за АЗС хабар - нічого подібного не було. Таких заправок у Дніпропетровщині введено в дію одинадцять, і лише одна сплатила податки. Забудовники повинні були прийти в селищну раду і щось добре зробити для Курилівки, але вони не прийшли. Обласна комісія фінвідділу зробила ревізію фінансової діяльності селищної ради, встановила - бюджетні гроші не розкрадалися. А особняки збудовані ще до мене, раніше все було роздане. Жоден курилівець, до речі, не прийшов і не попросив землі, де оці піски. Секретарі звільнилися в селищній раді за власним бажанням. Землевпорядник не захотів працювати, знайшов щось краще. В іншого свої причини, нікого з роботи я не виганяла, це обмова.
Рейган у віці 79 років був президентом, і жоден американець не дорікнув йому. Я вже й не хотіла бути головою, та адміністрація кілька разів просила, тому й погодилася. За цей час майже не була на лікарняному. Наприкінці червня завершиться моя відпустка, після неї все, досить, піду відпочивати. Хай самі спробують, що за хліб у голови.
Поза сумнівом, легким його не назвеш. У разі, коли належно ставитися до посадових обов’язків, а до земляків - по-людськи. Як діє людина на цьому посту, певно ж, ліпше за односельців ніхто не знає. На жаль, щорічне звання «кращий сільський голова» надається без врахування їхньої, найважливішої, думки. Тому й буває, що носій такого титулу… програє чергові вибори. Подібне нарікання довелося почути і щодо Олени Саєнко. Біля прокуратури Петриківського району службовець Роман Миршавка, дізнавшись, що перед ним кореспондент «Сільських новин», одразу попрохав:
- Напишіть про нашу Курилівку! Такого я більше ніде не бачив. Пісок і землю риють і вивозять, хто хоче й куди забажає… Лівий Берег безкоштовно возить до нас сміття машинами, а покарати за подібне можуть лише наших людей! Чимало жителів Курилівки вважає, що минулі вибори виграла не Олена Саєнко, а колишній секретар селищної ради Варвара Лантух. Бо її дужче люди підтримували. Тому, мабуть, і не до снаги Олені Микитівні бути справжнім головою селища.
Сама ж Олена Саєнко каже: «Якщо потрібно буде, то й за мене люди підпишуться». Та суть не в цьому. Результати виборів сьогодні навряд хто оскаржуватиме, якщо це не зроблено відразу. А ось що на запит «Сільських новин» про розслідування висловлених Олені Саєнко звинувачень 21 червня повідомив прокурор Петриківського району Сергій Качур (скорочено):
- Факти щодо порушення вимог законодавства при введенні в експлуатацію АЗС «Woq» перевіряються слідчим відділом Петриківського РВ ГУ МВС в Дніпропетровській області в рамках кримінального провадження. Відповідно до ст. 222 КПК відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора. За фактом надання земельних ділянок без прийняття відповідних рішень Курилівською селищною радою слідчим відділом Петриківського РВ ГУ МВС в Дніпропетровській області порушене кримінальне провадження. В ході досудового розслідування дані факти не підтвердились. Кримінальне правопорушення за попередньою кваліфікацією ч. 1 ст. 365 Кримінального кодексу України 6 червня 2013 р. закрите у зв’язку з відсутністю складу злочину. Заяв та скарг щодо незаконного видобування піску на території Курилівської селищної ради, відведення землі під кладовище по вул. Тихій в Курилівці не надходило.
Прокуратурою Петриківського району в поточному році проводилась перевірка щодо дотримання вимог екологічного законодавства Курилівською селищною радою, виявлено низку порушень Законів України «Про відходи», «Про місцеве самоврядування в Україні». Зокрема щодо повноти вжитих заходів для попередження виникнення та ліквідації сміттєзвалищ. На виявлені порушення Прокуратурою Петриківського району внесене подання на ім’я курилівського селищного голови, за результатами розгляду якого на утилізацію сміттєзвалищ та організацію благоустрою території рішенням виконкому селищної ради виділено 24 тисячі гривень, внесено доповнення до екологічної програми.
Як видно з наведеного, факти незаконного надання землі без рішення сесії у Курилівці петриківськими правоохоронцями не встановлені. На думку декого з жителів селища, це не відповідає дійсності.
- Якби опитали людей на місці і підняли усі рішення сесії, то одразу б встановили істину,- переконана депутат Курилівської селищної ради Ніна Беркут.- У селищі непросто щось приховати від громади, усі бачать, що робиться із землею.
А яким буде вердикт правоохоронних органів щодо порушення вимог законодавства при введенні в експлуатацію АЗС «Wog», покаже час. Тож до крапки в непростій історії про сьогоднішню Курилівку ще неблизько.
Невідомо також, чи виконає Олена Саєнко свій намір про добровільне припинення повноважень. Зрозуміло одне - курилівській територіальній громаді для захисту її інтересів сьогодні вкрай необхідна прозора, підзвітна громаді та підконтрольна виконавчій владі робота селищного голови. Не залежно від його прізвища. Це вимога і громади, і «Закону про місцеве самоврядування в Україні».

Григорій ДАВИДЕНКО.