Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Народна боротьба з колорадським жуком


03.07.2013

ПІД ЧАС ЦВІТІННЯ картоплі опиліть її золою (можна через решето). Краще цю операцію проводити після дощу або по росі. Обробку (обприскування або запилення проводити за літо 3-4 рази через 15 днів. Останній раз - в кінці липня, обробку закінчити запиленням. Посадки картоплі повинні повністю позбутися від колорадського жука.

Після підгортання навколо кожного куща розсипати по 1 ст. ложці золи. Коли стебла піднімуться приблизно на 15-18 см, посадку обприскують зольно-мильним настоєм.
1 кг золи кип’ятять в 10 л води протягом 15 хвилин. Розчин настоюють 2 доби, проціджують і додають 40 г господарського мила, попередньо натерши його на крупній тертці. Слід добре перемішати зольно-мильний розчин, розбавити 10 л води і побризкати рослини.
Після того, як кущі картоплі сформувалися, слід приготувати «бризкало». У відрі води розчинити шматок господарського мила, додати 2-х літровий об'єм деревної золи і добре перемішати. Літр цього розчину влити у відро з водою. Не чекаючи на появи личинок, віником окропити кущі картоплі. Шкідники повинні зникнути зовсім.
Дає хороші результати обприскування картоплі настоєм зі свіжого листя волоського горіха. Використовують для боротьби з колорадським жуком листя, плоди і шкаралупу волоського горіха. З осені заготовляють опале листя і зберігають його у сухому провітрюваному місці. За 3-4 тижні до масової появи жука листя замочують у відрі (2 кг на 10 л води). Перед використанням настій двічі проціджують.
1-2 кг зелених плодів і свіжого листя або 0,3 кг шкаралупи і сушеного листя волоського горіха заливають 10 л окропу і настоюють 5-7 діб. Відцідженим настоєм обприскують посадки.
Відлякують колорадського жука і боби, посаджені рядочками біля картоплі. Крім того, від такого сусідства картопля стає врожайнішою, та й боби в господарстві не зайві.
У міжряддях картоплі (а можна і в рядках кущів) посадіть квасолю Сидун. Ростуть ці дві культури, не заважаючи одна одній. А ось жуки квасолю не терплять і залишають ділянку.
У відро насипте кульбаби і хвоща (у рівних частках по 200 г). Після того, як ця суміш прокипить 15 хвилин, її слід охолодити та процідити. Візьміть 0,5 л відвару на відро води і цим розчином обприскайте посадки.
Коли бадилля досягне висоти 15 см проводять перше обприскування настоєм коренів оману. 100 г коріння заливають відром крутого окропу. Потім відро закривають кришкою. Настій проціджують і проводять обприскування. Така обробка настоєм коренів оману проводиться тричі.
Біля доріг часто можна побачити рослину з дрібними листочками і неприємним запахом. Називається вона блощичник (російською – клоповник). Настій цієї рослини також дуже ефективний у боротьбі з колорадським жуком. Необхідно нарвати блощичника, щільно скласти у відро. Додати 2-3 пачки махорки. Залити окропом і прокип’ятити. Дати настоятися 2-3 доби і відцідити. Бризкати віником або обприскувачем. Настій блощичника знищує дорослих шкідників і личинок.
Хороший результат дає обприскування картоплі міцним багатоденним настоєм полину. Стебла рослини засипають на одну третину відра і заливають гарячою водою. Настоюють 2-3 дні, проціджують і обприскують цим розчином посадки. Складіть у відро свіжі або сухі стебла чистотілу (стільки, скільки вміщається) і залийте водою. Доведіть до кипіння і прокип’ятіть 10-15 хвилин. Потім цей розчин треба охолодити, відцідити і влити 0,5 л цього відвару на 10 л води - обприскувати картоплю.
На відро води візьміть 0,5 пляшки оцту і 100 г соди. Розведіть та одразу ж обприскуйте картоплю. Діє на дорослих жуків і личинок. Найбільш ефективне перше обприскування до відкладення шкідником яєць.
Насипати цементу в невеликий мішечок з марлі і прив’язати до кінця палиці. Розпилюють над кущами картоплі при появі личинок жука.
При появі молодих личинок можна використовувати також вугільно-бітумний пил (залишок дрібного бітуму): 1 кг такого пилу змішують із 3 кг торфоборошна (перемелена торфокрошка) і обприскують вологі рослини.
У відрі води розмішайте 100 г меленого червоного перцю і шматок господарського мила. Дія розчину подібна попередньому.
Застосовують проти жука настої подрібненого листя і пасинків помідорів, які заливають теплою водою (з розрахунку 1 кг на відро води), настоюють 3-5 годин, потім добре розмішують, проціджують, додають 2 ст. ложки рідкого або 30-40 г розчиненого господарського мила .
А ось дещо інший спосіб використання гички помідорів у боротьбі з жуком. 3 кг зеленого подрібненого бадилля заливають 10 л води і кип’ятять на невеликому вогні 30 хвилин. Після відстоювання відвар проціджують. Для обприскування на кожні 10 л води беруть 2 л відвару і додають 40 г мила.
Використовують відвар гіркого перцю. Для цього сухий перець (100 г ) відварюють у 10 л води протягом 2 годин і потім додають у розчин мило.
У відрі води (10 л) розводять 100 г березового дьогтю. Обприскують посадки розчином 3 рази на тиждень.
Використовують настій тютюну: 500 г тютюнового пилу, дерев’янистих стебел або найкраще коренів рослини тютюну, висушених і подрібнених, настоюють дві доби в 10 л води. Проціджують через капронову панчоху, додають ще стільки ж води і 40 г мила і відразу ж ведуть обробку посадок картоплі.
Використовують проти колорадського жука гірчак жовтий: 2 кг злегка підв’ялених подрібнених рослин кип’ятять 30 хвилин у відрі води, охолоджують, проціджують, додають 30 г господарського мила на 10 л розчину.
Згубно діє на личинок колорадського жука настій кори білої акації, а також квіток соняшнику. 1 кг кори акації або 0,5 кг квіток соняшнику настоюють в 10 л води протягом 2-3 днів (кору попередньо підсушують і подрібнюють), проціджують розчин через марлю або мішковину і проводять обприскування посадок картоплі.
Можна обробляти картоплю настоєм із суміші трав: 300 г полину з додаванням трьох стручків гіркого перцю, пакетика червоного меленого перцю, 200 г трави болиголова, чверть шматка господарського мила і 200 г стебел часнику. Все це заливають відром окропу і настоюють 12 годин.
Годиться і настій часнику. Для цього беруть 200 г стрілок або голівок і подрібнюють їх, настоюють в 10 л води. Перед обприскуванням в розчин додають 40 г господарського мила.
1-1,5 кг чистотілу настоюють в 10 л теплої води 3-4 години. Потім в 1 л води розчиняють 10-15 г хлористого кальцію і змішують з настоєм чистотілу, проціджують. Після обробки міжряддя посипають чистотілом.
Добре діє і настій листя тополі: піввідра їх кип’ятять 15 хвилин, розчиняють у 10 л води, настоюють 3-4 дні і обробляють посадки. Добре зарекомендував себе дозволений в продаж населенню сухий порошок бітоксибацилліну. 40-100 г цього порошку розводять у 10 л води і обприскують посадки 2-3 рази з інтервалом 6-10 днів в період масової появи личинок. Граничний термін останньої обробки за 5 днів до початку збирання врожаю. На одну сотку витрачають до 5 л розчину.
Проти личинок колорадського жука використовують розчин сечовини (100 г на 10 л води). Користь від цього подвійна - гине значна частина шкідників, а рослина отримує азот у вигляді позакореневого підживлення.
Для успішного використання народних засобів боротьби з колорадським жуком необхідно дотримуватись найпростіших вимог.
1. Обробляти посадки рекомендується в теплу (при температурі плюс 18-25 градусів), безвітряну погоду, вранці після висихання роси або ввечері до її появи. Рослинними препаратами краще обприскувати у вечірні години, оскільки на сонці вони швидше втрачають свої інсектицидні властивості.
2. Робочі розчини необхідно готувати за 1-3 години до обприскування. Для кращого їх прилипання в них додають зелене (калійне), господарське мило, рідке мило або пральний порошок. Зазвичай 20-40 г на 10 л розчину. Попередньо нарізати і розвести мило в банці з водою, а потім влити його в робочий розчин.
3. Обробку настоями і відварами повторюють через 5-10 днів у міру необхідності. Останнє обприскування проводять за 20 днів до збирання врожаю.
4. Невикористані повністю розчини, відходи приготування рослинних препаратів, знищують у віддаленому місці, зливаючи і кидаючи в ями з обов’язковим закопуванням.