Поточний № 4 (1431)

17.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Народні способи боротьби з капустянкою


29.04.2014

Дуже ефективним способом боротьби з капустянкою є використання пасток. При цьому закопують у місці видимих ходів комахи скляну літрову банку, шийка має бути на одному рівні з землею. Капустянка, яка виходить з нір у вечірній час, впаде в банку, а вилізти вже не зможе. Вранці слід оглянути банки і знищити шкідника. А для того, щоб приманити комаху і щоб вона потрапила в банку, необхідно налити туди трохи свіжого пива.
Боротися з капустянкою можна не тільки шляхом виготовлення приманок, можна посадити квіти і рослини, які відлякують шкідника. Так, наприклад, перед посадкою розсади овочів необхідно прикопати гілочки хризантеми на глибину трьох сантиметрів. Також замість отрути або хризантем, використовують ще і яєчну шкаралупу. Її подрібнюють і змішують з олією, після чого закопують на глибину не більше трьох сантиметрів. Шкідник спробує на смак яєчну шкаралупу, після чого загине.
Щоб зберегти овочеві культури від капустянки, необхідно висаджувати їх в пластикових банках або капронових панчохах, адже в такому разі капустянка не зможе до них дістатися. Але недолік такого способу полягає в тому, що не всі рослини можна висадити за допомогою застосування пластику або поліетилену.
Капустянка дуже сильно боїться прального мила і порошку. І для того, щоб від неї назавжди позбутися, слід в її ходи налити розчин господарського мила або порошку. А зробити такий розчин можна за допомогою чотирьох столових ложок прального порошку на десять літрів води. При цьому певна частина шкідників гине прямо в ходах, а частина гине, вилазячи на поверхню землі. А якщо все ж немає ні мила, ні прального порошку, то в цьому випадку слід залити нори холодною водою і чекати, поки на поверхні через деякий час з’являться комахи.
Використовувати у боротьбі зі шкідниками можна виключно все те, що знаходиться під рукою. Наприклад, капустянка абсолютно не переносить запах хвої і ялиці. При цьому гілки ялиці кладуть між рядками картоплі, при збиранні врожаю жодна капустянка не буде виявлена.
Ще капустянка боїться запаху протухлої риби. Перед тим, як здійснити посадку овочевих культур, необхідно в грядку покласти два невеликих шматочки найдешевшої риби - і стовідсотковий результат у боротьбі з капустянкою гарантовано. Адже перед тим, як насіння почне проростати, риба почне псуватися, і капустянка не стане під’їдати розсаду.
У природі існують також вороги, які небезпечні для капустянки. Насамперед, це птахи: ворони, шпаки, граки, а також мурахи, які руйнують яйця капустянки.
Також допомагають боротися з цими шкідниками і комахоїдні: їжаки, кроти, ящірки. Небезпечною для капустянки прийнято вважати і осу Ларру, яка виганяє капустянку із землі і трьома укусами паралізує її, що призводить до її загибелі.
Рекомендують фахівці вести боротьбу з цими шкідниками ще з осені. Для цього треба викопати невелику яму і в цю яму покласти гній, змішати його з бадиллям овочів. Капустянки будуть залазити в цю яму, щоб відкласти яйця і перезимувати. А коли вдарять перші морози, слід розкласти гній на землі, і шкідники замерзнуть і загинуть. Також можна залишити їх у цій ямі зимувати, а ранньою весною залити яму гасом і підпалити. При боротьбі з капустянкою потрібно пробувати різні способи, адже не допоможе один, обов’язково допоможе інший, в цій справі головне – не опускати руки.