Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Народний цілитель - калина


11.10.2014

Червоні грона калини уже тішать око своїм яскравим кольором. Після перших заморозків вона особливо пахуча, солодка і смачна. За вмістом вітамінів калина не поступається таким лідерам, як чорна смородина і чорноплідна горобина. Величезна кількість вітаміну С, органічних кислот і антиоксидантів, а також оригінальний смак і аромат роблять лікування калиною приємним і ефективним.

Користь калини в першу чергу в тому, що вона є сильним імуностимулятором і найефективнішим засобом в боротьбі з авітамінозом. Саме тому у дбайливих хазяйок серед припасів на зиму обов’язково присутня перетерта з цукром калина або калина з медом – саме так, використовуючи як консервант фруктозу або сахарозу, можна зберегти усі корисні властивості калини упродовж усіх зимових місяців. Але справа не лише у вітамінах. Ще калина є ефективною при проносі і водянці, при запальних процесах кишково-шлункового тракту, а також є відмінним жовчогінним і сечогінним засобом. А якщо регулярно вживати мед з калиною (по столовій ложці на день), можна зміцнити серцевий м’яз і ослабити прояви атеросклерозу.

Проте, в кожній бочці меду є ложка дьогтю, і навіть така смачна і корисна калина має свої протипоказання. А саме: калину небажано вживати тим, хто страждає від зниженого тиску. Зате для гіпертоніків це відмінна альтернатива пігулкам.

Вживання калини в будь-якому вигляді не рекомендується вагітним жінкам. Це пов’язано з тим, ці ягоди містять речовини, дуже схожі з гормонами. А їх надлишок в організмі здатний стимулювати передчасні пологи або викликати порушення у майбутнього малюка. Також слід бути обережними людям, у яких наявні серйозні захворювання крові і нирок.

Але користь калини не лише в ягодах. І якщо усередину її потрібно приймати, як і будь-які ліки, з обережністю, то кора стовбурів і гілок протипоказань не має. Тут знаходиться величезна кількість глікозитів, смол, ефірів, дубильних речовин, які відмінно справляються з дерматитами різного походження, а в більш давні часи проявляли себе як відмінні кровоспинні засоби.

Як можна заготовити плоди калини?

Калина не виносить дуже високих температур, тому сушити її необхідно в умовах, де стовпчик термометра не піднімається вище позначки в 50 градусів за Цельсієм. Тільки тоді ягоди зможуть зберегти максимум корисних властивостей.

Широко поширений і такий спосіб заготівлі, як заморожування плодів калини. Для цього ягоди рекомендується збирати цілими кистями і обов’язково в період їх повного дозрівання. Зібрані дари калини слід помістити в морозильну камеру, попередньо склавши їх в поліетиленовий пакет. В умовах різкого охолодження заморожені ягоди будуть настільки ж корисними, як і свіжі.

Як використовувати калину для лікування?

Роками люди відкривали все нові й нові рецепти приготування лікувальних засобів з калини.

Можна вживати плоди калини в їх первозданному вигляді. Щоденне з’їдання невеликих грон ягід сприятиме повноцінній роботі серця, а також зменшенню набряків. Тому восени, коли кущі прикрашені гронами ягід, не втрачайте момент і намагайтеся щодня ласувати цими терпкими і кислими, але дуже корисними плодами.

Корисні властивості має сік калини. Тому багато цілителів дуже часто рекомендують пити його в чистому вигляді або з додаванням цукру. Так можна полегшити свій стан при геморої, виразці шлунка і коліті.

Для того ж, щоб підтримувати свій імунітет протягом усього року, найкраще використовувати заздалегідь заморожену калину. Для цього, вийнявши ягоди з морозильної камери, облийте їх окропом, після чого протріть через сито. Отриману масу змішайте з медом у рівних частках. Вживати такий лікарський засіб слід щодня натщесерце по одній столовій ложці.

Поєднання калини і меду корисно також при захворюваннях дихальної системи (бронхіті, запаленні легенів). Тільки для цього суміш потрібно залити літром води і проварити протягом 10 хвилин на малому вогні. Пити такий відвар потрібно по півсклянки перед кожним прийомом їжі.

А ось при застуді і болях у горлі рекомендується використовувати сушені ягоди. Невелику їх кількість подрібніть, залийте 200 мл окропу і залиште в теплому місці на дві-три години для настоювання. Після проціджування настоянка готова до вживання. Пийте її столовими ложками тричі на день. Цей же засіб можна застосовувати для полоскання горла. Якщо ж ви страждаєте від розладів шлунково-кишкового тракту, можете регулярно пити чай, заварений із застосуванням сухих ягід калини.

Якщо з різних причин відкрилася кровотеча, звичайно, потрібно негайно звернутися до лікаря. Разом з рекомендованими фахівцем засобами полегшити ваш стан зможе настій з кори калинового куща. Залийте дві столові ложки подрібненої кори половиною літра окропу і залиште на ніч. Пийте настій три рази на день по 50 мл.

Дуже корисно щодня ковтати десяток калинових кісточок. Це допоможе позбутися від каменів і піску в організмі. При цьому кісточки слід приймати по одній протягом дня, а не все за один прийом. Також вони є природним антиоксидантом і на високому рівні здатні очистити організм від шлаків і токсинів.

Таким чином, калина - унікальний лікарський засіб, який зробить ваше життя здоровим і повноцінним.