Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Насіння: підготовка і сівба


20.02.2014

ХОЛОДОСТІЙКІ культури починають проростати вже при низьких плюсових температурах, але при цьому процес може розтягтися надовго, тому тестування проводять за оптимальних умов.
Теплолюбні перець, баклажан, диню (а заодно й цукрову кукурудзу) розміщають ближче до опалення, там, де термометр покаже 26–28°C, томатам і огіркам підійде 25°C, а іншим підійдуть звичайні кімнатні умови.
«Камерою для пророщення» може послужити блюдце або промитий і продезінфікований пластиковий лоток. Дно викладають двошаровою паперовою серветкою, змоченою кип’яченою водою таким чином, щоб невелика її кількість залишалася вільною. Після розкладання насіння його накривають ще одним шаром паперу і потім щільно закривають у поліетиленовому пакеті.
Найшвидше проростає насіння з великими сім’ядолями: через три, максимум п’ять днів можна помилуватися рясними паростками гороху, квасолі, огірка, дині, кабачків, редису, редьки, капусти; п’яти днів досить і гарному насінню томатів, цибулі та буряків.
На кілька днів більше потрібно баклажану й перцю, хоча у них спостерігається іноді глибокий спокій і вони можуть «прокинутися» лише на 15-17-й день. Якщо цю неприємність вчасно виявити, можна вжити заходів перед плановим посівом: замочити в стимулюючому розчині.
Відрізняються впертістю представники сімейства селерові (за старою класифікацією - Зонтичні).
Ароматні інгібітори перешкоджають проростанню. Щоб позбавити від них насіння моркви, петрушки й особливо селери, їх замочують на добу у воді, періодично промиваючи та міняючи її на чисту. Так роблять перед посівом, але можна й перед перевіркою, якщо вона проводиться для власних потреб, а не для експертної оцінки.