Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Насіння «Степової» - вирішення ваших проблем


03.07.2014

Серед аграріїв України ще не так давно побутувала думка, що для успішного ведення аграрного бізнесу ставку слід робити на імпортне насіння. Так було. Тим більше, що на розвиток селекції в рослинництві держава практично закривала очі. Відчувши це слабке місце, новостворена агрокорпорація «Степова» з дев’яностих років минулого століття на чолі з її засновником Леонідом Рисіним активно включилася в нелегку роботу по заповненню цієї ніші. Становлення відбувалось досить швидко за сприяння відомих аграріїв-науковців та керівників різних рівнів. І от за два десятки років «Степова» стала потужним сільгоспвиробником високоякісного насіння зернобобових культур, кукурудзи й соняшнику.
Напередодні жнив на полях Раївської сільської ради Синельниківського району, де саме базується науково-виробничий центр «Степової», відбувся традиційний День поля. На це хліборобське свято прибули партнери з різних регіонів нашої держави, аби знову засвідчити своє партнерство і дізнатися про передові новинки в насінницькій справі, адже не секрет, що саме цей фактор є визначальним у вирішенні стратегічного питання продовольчої безпеки України.

– Сьогоднішнього високого рівня, – відзначив при відкритті свята засновник науково-виробничої аграрної корпорації «Степова» Леонід Рисін, – ми сягнули насамперед завдяки наполегливій праці не тільки керівників підрозділів, науковців, а й усіх чотирьохсот трудівників. З самого початку створення «Степової» ставилося надзавдання - працювати тільки високоякісно на кожній ділянці виробництва. На кожній! Лише так ми могли здобути шанс змагатися в конкурентній боротьбі із зарубіжними імпортерами насіння. Ми створили повний цикл виробництва насіння. Насіння, що відповідає найвищим європейським стандартам. А щоб цього досягти, постійно впроваджували передові технології, закуповували найновішу техніку, засоби захисту рослин від шкідників і хвороб. І щоразу, коли отримували максимальний результат, раділи досягнутому і прагнули до взяття нових вершин. Розмножене нами під реалізацію елітне насіння науково-дослідних аграрних інститутів та селекційних центрів України, а також сорти зернових і технічних культур власної селекції сьогодні на рівні європейських стандартів. І не виключено, що ми підемо у своєму розвитку й далі. Саме так, бо ж агрокорпорація «Степова» утримує лідируючі позиції з поставок насіння партнерам на території України, Білорусі, Росії і Молдови. Однак, щоб мати й надалі такий прогрес, замало було впроваджувати передові досягнення в селекції і вирощуванні навіть із застосуванням найновішої техніки. Щоб забезпечити високу якість насіннєвого матеріалу, ми побудували сучасний калібрувальний завод з найновішим високотехнологічним обладнанням голландської компанії Cimbria Heid. Підготовка насіння проходить кілька етапів, аби забезпечити високу якість: очистка, сушка, калібрування, обробка і упаковка. Весь процес повністю автоматизований.

Але й на цьому ми не зупиняємось, а продовжуємо нарощувати потужності. Ось зараз ведеться будівництво ще двох заводів по обробці насіння, а також складів для зберігання продукції.
З 2010 року агрокорпорація «Степова» заснувала власний науково-дослідний інститут аграрного бізнесу, в якому працюють доктори й кандидати наук. Інститут має п’ять лабораторій, що займаються дослідженням кукурудзи, пшениці, ячменю, а також селекцією рослин.
…Леонід Рисін щиро подякував партнерам за те, що відгукнулися на запрошення і прибули на свято «Степової». Він побажав плідної співпраці, запропонувавши присутнім ознайомитися з доглянутими полями, науково-виробничою базою, сучасною технікою, новим калібрувальним заводом агрокорпорації.
…Тепло привітав учасників семінару й директор департаменту АПК та розвитку сільських територій обласної державної адміністрації Вадим Удовицький, який відзначив, що в загальноукраїнському доробку аграріїв області внесок агрокорпорації «Степова» досить вагомий.
А ось і короткі враження і думки від побаченого й почутого.
Георгій Колпак, керівник ВСК «Україна»
Синельниківського району:

– Цього року ми маємо у своєму господарстві непогані види на врожай насамперед ранніх зернових. Однак після оглядин полів «Степової», я щиро порадів за наших партнерів. Сильні пшениці, сильні ячмені. Молодці. Я також радий, що в державі є такі люди, які можуть робити велику справу. Такий бізнес – це гордість для всієї аграрної України. Це – перспектива!
Сергій Плетенко, агроном із Запоріжжя:
– Ми часто поглядаємо на Європу, мовляв, там все на вищому рівні. Це так. Але вже настають часи, коли і Європі є на що подивитися в Україні. Життя не стоїть на місці. Його роблять насамперед ентузіасти, а в даному випадку представники сучасного агробізнесу батько й сини Рисіни разом зі створеною ними командою. Сподіваюсь, що у нас налагодиться співпраця з агрокорпорацією.
Валентин Циков, академік НААН України:
– Я щиро радію від того, що сьогодні молоді люди хазяйнують краще, ніж колись ми. У «Степовій» цього року посіяли чотири тисячі гектарів кукурудзи. За нинішніх кліматичних умов королева полів почувається дуже добре. Вірю у високий урожай усіх ваших гібридів. Хай живе кукурудза! І цей лозунг ніколи не втратить актуальності.
…Високо оцінили досягнення агрокорпорації «Степова» агроном з Криничанського району Антоніна Ковбель, яка традиційно їздить сюди за досвідом, фермер і депутат обласної ради Іван Лазаренко, а також інші аграрії. Заодно цікавились вони й проблемою просторової ізоляції посівів соняшнику. Пояснення з цього приводу дав директор науково-дослідного інституту агрокорпорації «Степова» Володимир Мороз:
– Не секрет, – сказав він, – що при нинішній великій щільності посівів цієї технічної культури робити це нелегко. По-перше, ми намагаємось визначатися з посівами таким чином, щоб поблизу не було товарних площ соняшнику. Домовляємось з фермерами-сусідами щодо сівозмін. Працюємо з населенням. По-друге, створивши в себе потужну пасіку (1500 бджолосімей), досягли більш якісного запилення. До того ж ще й мед свій маємо. І, звісно, на завершальному етапі йде високоякісна підготовка насіння до реалізації на сучасному калібрувальному заводі.
– Це серце нашого підприємства, – продовжив розповідь директор заводу Олександр Лемаєв. – Голландська техніка працює фактично безвідмовно понад шість років поспіль. А на нових заводах будемо монтувати ще сучасніше обладнання, яке бездоганно калібрує і доводить до бажаного стандарту насіння. У такому довготривалому циклі від посіву до фінішної підготовки досягаємо такої якості, щоб комар носа не підточив. Девіз роботи всього підприємства – брати покупця якістю і тільки якістю продукції. Так, до речі, працює весь Захід.

Олександр СВЯТИНА. Синельниківський район, Дніпропетровська обл.