Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Наступна зима може стати найсуворішою в Європі


29.09.2010

Як припускають польські метеорологи, що зима 2010-2011 р. може стати однією з найсуворіших за останнє тисячоліття. Причину вони вбачають у згасанні теплої атлантичної течії Гольфстрім, яка припинила доносити тепло до Європи, повідомляє InterRight.

На думку вчених, охолодження Європи пов'язано з тим, що швидкість руху Гольфстріму знизилася вдвічі порівняно з тим, що було кілька років тому. Тепер вона не в змозі компенсувати холод, який приносять повітряні маси з Арктики. За словами кліматолога з Інституту метеорології і водного господарства Польщі, ці зміни вже помітні в Норвегії та низці інших скандинавських країн.
"Якщо Гольфстрім повністю зникне, то Європу чекає льодовиковий період, а в Скандинавії можливе утворення великого льодовика", - відзначає вчений. Як вважають деякі спостерігачі, причина послаблення Гольфстріму може полягати в аварії нафтовидобувної платформи "Deepwater Horizon" компанії British Petroleum в Мексиканській затоці, яка сталася 22 квітня 2010 р.
Інформація про ослаблення Гольфстріму вперше з'явилася у 2005-му. Тоді британський океанограф Гаррі Бріден з Національного океанографічного центру в Саутгемптоні опублікував статтю в журналі Nature про уповільнення циркуляції водних мас Гольфстріму на 30% у порівнянні з 1957 роком.