Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Навіщо білити дерева?


03.11.2011

Звичайно ж, не для краси, а для цілком конкретних цілей. По-перше, щоб убезпечити дерева від гризунів та різких перепадів добової температури взимку, в результаті чого садовина може отримати морозобоїни. По-друге - захистити кору від сонячних опіків наприкінці зими та на початку весни. Найчастіше від опіків страждають 3-8-річні гілки і штамби, повернуті на південь, південний схід і південний захід, а також кора на рівні снігу. Побілене дерево відбиває світло і менше нагрівається. Крім захисту від коливання температур, побілка виконує ще й дезінфікуючу роль. Зокрема, вона стане надійною перепоною для лишайників і мохів, що часто оселяється на штамбах та основах товстих гілок. А ще це покриття вбереже дерева від чорного раку, від якого щороку гине до 10 відсотків молодих насаджень.
Для приготування розчину для побілки дерев у 10 л води додають 2-3 кг свіжогашеного вапна. Потім сюди слід долити попередньо розчинений залізний купорос (500 г) або мідний купорос (300 г). Щоб речовина краще трималася дерева, додають трішки клею або 20-30 г розведеного господарського мила.
Якщо не хочете працювати з вапном, можна замінити його меленою крейдою, додавши до розчину для клейкості столярний клей (50-100 г на 10 л), глину або коров’як. При цьому не слід забувати, що розчин з клейстером можна використовувати лише на старих деревах. Кора саджанців і молодих дерев тонка і через таке покриття їм погано дихається. Тому для молодого саду більше підійде розчин із глиною і коров’яком.
Крім того, можна використовувати з цією метою спеціальну фарбу для саду «Яблунька», а також звичайну водоемульсійну.
На момент покриття штамби дерев мають бути сухими, інакше їх не триматиметься побілка і всі зусилля будуть марними.
Суттєво підвищує безпеку дерев повторна побілка навесні. Тож, окрім листопада, її проводять ще й на початку березня. Таким чином вдається поновити знищений дощами та снігом шар.
Захистити дерева від перепадів температур можна і, обгорнувши стовбури, розсохи великих скелетних гілок нетканим полотном типу спанбонд, агрил, папером або світлою тканиною.
Останнім часом у продажу з’явилися спеціальні захисні плівки з вентиляційними отворами, якими обмотують нижню частину дерева. Такий екран білого матового кольору надійно захистить молоді (та й старі) плодові дерева від зимових сонячних опіків. Гризунам плівка не по зубах, але про всяк випадок її можна заглибити на 2-3 см.
Встановити такий екран дуже просто. Головне - залишити невелику (1-2 см) щілину між ним і деревом. Плівка легко ріжеться звичайними ножицями. Знімати її не треба – вона довго не псується і необхідність у щорічній побілці відпадає як мінімум на п‘ять років.
Всі рекомендовані засоби підвищують зимостійкість плодових дерев, їх опірність до ураження хворобами і пошкодження шкідниками.