Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Найкорисніші кухні світу


28.07.2011

Журнал Forbes представив рейтинг найкорисніших кухонь світу. В його основу лягли показники здоров`я і тривалості життя людей. Рано чи пізно всі ми погоджуємося з думкою, що їжа має бути не лише смачною, але і корисною. В основу цього рейтингу лягли показники здоров`я і тривалості життя людей, на яких, до речі, впливає не тільки їжа, але і менталітет, і спосіб життя.
Японія - на першому місці. Тут ожирінням страждають лише 1,5% жителів, а середня тривалість життя складає 82 роки. Водорості, свіжі морепродукти, овочі, соя - ось корисна основа їжі японців. Ще один важливий момент - японці не об`їдаються, вони встають з-за столу з відчуттям легкого голоду.
Сінгапур - на другому місці. Середній термін життя там теж 82 роки, і повні люди становлять 1,8%. Три кити місцевої кухні - рис, овочі та риба. М`яса сінгапурці майже не їдять, а замість солодощів вживають тропічні фрукти і легкі десерти з них.
Китай. Дві третини їжі китайців засновані на овочах, фруктах, бобах, цілісних зернових, з додаванням різних трав і спецій. Якби не любов китайців до добре просмажених продуктів, то середній термін життя в країні був би більше 73 років, а кількість повних - менша 1,8%.
Швеція. У цій північній країні живуть довго - до 81 року, а повних людей - 11%. Такі завидні показники обумовлені харчуванням на основі молочних продуктів, риби, ягід. Риба хороша для серця, а ягоди - відомий антиоксидант. І все це у поєднанні із зимовими видами спорту.
Франція. Бачити її на п‘ятому місці, м`яко кажучи, дивно. Але незважаючи на любов жителів до м`яса і випічки, сиру та шоколаду, середній француз живе до 81 року, а людей з ожирінням дуже мало - 6,6%.
Італія. За нею у даному рейтингу шосте місце. Крім пасти і м`яса, італійці віддають перевагу овочам, морепродуктам і оливковій олії. Звідси і результат: середній термін життя італійця - 80 років, перегодованих жителів тут 13%.
Іспанія любить оливкову олію, в її меню - дари моря, овочі, фрукти. Іспанці не дуже поважають смажену їжу, вважаючи за краще тушковану. Завдяки цьому вони доживають до 80 років, та і повних серед них - 16%.
Південна Корея. ЇЇ кухня відома низьким вмістом жирів. Головні страви - локшина, риба, овочі. Ну, а м`яса за рік кореєць їсть у 5 разів менше, ніж, скажімо, американець.
Ізраїль. Середня тривалість життя ізраїльтян - 81 рік, щоправда, повних 24%. Кухня країни заснована на бобах і овочах з оливковою олією. Самі ж жителі бачать причину корисності своєї їжі в її кошерності.
Греція завершує рейтинг. Її кухня - овочі, боби, легкі сири. І хоча надмірну вагу там має чверть жителів, в середньому греки живуть 80 років.