Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Найкорисніші продукти


12.07.2012

Їжа, без сумніву, серйозно впливає на на­ше здоров’я. Та чи можна виділити найбільш корисні продукти? Виявляється, так. Наводи­мо список, складений західними вченими.
Помідори. Дослідження свідчать, що то­мати, які містяться у кетчупі, супах і соусах, здатні знижувати ризик раку передміхурової залози і травного тракту. І все це завдяки лікопену, одному з наймогутніших антиокси­дантів серед каротеноїдів. Саме він надає по­мідорам глибокий бурий колір. Лікопен доб­ре вивільняється під час приготування помі­дорів, а найкраще - при додаванні невели­кої кількості олії. Це повинно порадувати лю­бителів піци. Надаєте перевагу сирим то­матам? Теж непогано, адже вони - щедре джерело вітаміну С.
Шпинат. Він багатий на залізо і фолати, які не тільки зберігають нервову систему, але й знижують рівень гомоцистеїнів - ре­човин, небезпечних для кровоносних судин. При цьому одна тарілка шпинату містить усього 41 калорію і зовсім не містить жиру, так що сміливо включайте його в раціон для схуднення: він не зашкодить ні талії, ні стег­нам, ні решті ділянок тіла. Чим більше з’їсте шпинату, тим краще будете бачити: речови­ни, що містяться в ньому, відвертають не­безпеку відшарування сітківки ока.
Проте щавлева кислота, що міститься в шпинаті, виводить з організму кальцій. Тому страви зі шпинату бажано збагачувати про­дуктами, багатими на кальцій - молоком, сметаною, сиром і т.д.
Червоне вино. Шкірка винограду, з якого роблять червоне вино, містить дуже сильні антиоксиданти; один з них - ресвератрол - підвищує рівень “хорошого” холестерину. Однак всю користь можна звести нанівець непомірністю. Вихиляючи черговий келих на благо серцю, не забудьте, що цирозу печін­ки і геморагічних інсультів ще ніхто не відмі­няв. Так що обмежтеся кількома келихами вина на тиждень, як це роблять французи. А у них, між іншим, значно менше сердечників, ніж в інших країнах.
Горіхи. Побутує думка, що вони занадто жирні. Та жири у них корисні для здоров’я. Горіхи знижують рівень триглицеридів і “по­ганого” холестерину, що дуже корисно для профілактики серцевих захворювань. Во­лоські та деякі інші горіхи містять елагенову кислоту, завдяки якій організм може знищу­вати онкологічні клітини.
Підозріло багато позитивного? Ось мінус: якщо будете їсти горіхи не жменями, а мис­ками, невдовзі станете одним із найтовщих в окрузі.
Овес. Речовини, що містяться у ньому та інших злаках, можливо, і не захищають від ра­ку, але все одно дуже корисні для здоров’я.
Постійно присутні у вашому меню сирий овес або вівсяна каша не дадуть холестерину перейти за небезпечну межу.
Нові дослідження показують, що овес також корисний гіпертонікам (знижує артеріа­льний тиск) і просто незамінний для бажаю­чих скинути вагу (дає відчуття ситості, що допомагає під час дієти не зависати на гастрономічній темі).
Часник. Цілющі властивості часнику пря­мо пропорційні силі його запаху. Часник - не панацея, як пропагують деякі гуру здоро­в’я, але він надійно захищає наше серце, бо­реться з ростом пухлин, сприяє зниженню холестерину і начебто вбиває паразитів, які викликають малярію, що засвідчують дослідження. Це стосується тільки си­рого часнику. Пройшовши термічну обробку, він, на жаль, втрачає цілющі властивості.
Зелений чай. Багатий речовинами, які сприяють оновленню кровоносних судин і здатні запобігти росту пухлин на ранній стадії.
Китайці стверджують, що звичка щоденно пити зелений чай суттєво знижує можливість захворіти на рак шлунка і печінки. А тямущі японці додають, що десять чашок чаю на день захищають серце від усіх недугів. Більше того, якщо заваркою просто полоскати рот, це буде вбивати бактерії і гальмувати утворення дірок в зубах.
А що ж із чорним чаєм? Дослідники підо­зрюють, що зроблений із того ж листя, він володіє тим же ефектом, що й зелений, не­зважаючи на те, що готується за іншою тех­нологією. Загальний сенс у тому, щоб з “ка­вової” лінії перейти на “чайну”, як в азіатсь­ких країнах.
Чорниця. Маленька-маленька, а за кількі­стю антиоксидантів зможе дати фору бага­тьом овочам і фруктам. Знижує шанс дістати серцеві захворювання і рак. Крім того, чудо­во впливає на мозок, покращує пам’ять і зір, а заодно вбиває інфекції сечостатевої систе­ми.