Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Найздоровіші продукти всіх часів


18.10.2012

Правильний раціон може захистити від хвороб серця, зміцнити імунітет та подарувати струнку фігуру. Не лякатися словосполучення «здорова їжа» та розпочати революцію у вашому холодильнику закликає видання Time, представляючи найкорисніших Топ-продуктів.

Чорні боби містять багато білку, завдяки чому їх часто використовують у вегетаріанський кухні. Крім цього, в них є певна кількість Омега-3 жирних кислот, які корисні для серця. Причому результати досліджень вказують на те, що чим чорніший біб, тим багатший на антиоксиданти, зазначає дієтолог Шерон Палмер. Готувати чорні боби нескладно, їх можна додавати до салатів.
Кучерява капуста, як і її родичі хрестоцвіті, вважається добрим помічником у боротьбі з онкозахворюваннями. У ній повнісінько клітковини та антиоксидантів, а ще вітаміну К, важливого для процесів згортання крові та зростання клітин. Кучерява капуста добре смакує в супах та салатах, «товаришуючи» з оливковою олією холодного віджиму.
Лосось, особливо дикий, а не вирощений у неволі, дуже багатий на вітамін D та Омега-3 жирні кислоти. Окрім користі для серця, вони, як з’ясували вчені, можуть захищати мозок від передчасного старіння і погіршення пам’яті.
Лосося можна смажити на грилі, замаринувавши з лимончиком, часником та соєвим соусом. Недоїдені шматки риби можна сховати в холодильник і потім укинути в якийсь салат.
У волоському горіхові багато калорій та жирів, але жирів мононенасичених – здоровіших за насичені жири, які містяться в м’ясі та молочних продуктах. Омега-3 жирні кислоти роблять горіхи корисними для серця, а ще вчені нещодавно виявили, що волоські вирізняються з-поміж усіх горіхів найвищим рівнем антиоксидантів. Із волоським горіхом можна пекти хліб, поєднувати його з йогуртом чи кашами. Одначе варто не забувати – навіть у дрібці горіхів багато калорій.
Гарбуз містить мало калорій, зате багато клітковини та вітаміну А. «Його помаранчевий колір свідчить про велику кількість бета-каротину, який допомагає запобігати хворобам серця», - зазначає експерт із харчування та фітнесу Джанет Бонд Брілл.
У яблуках багато харчових волокон, зокрема пектину, який бореться з поганим холестерином. У шкірці яблук міститься чимало корисних фітохімічних речовин із антиоксидантними та протизапальними властивостями.
Лохина містить багато каротиноїдів та флавонідів, корисних для серця, пам’яті та сечовивідних шляхів. Крім цього, в ній багато вітамінів Е та С. Ягоди можна додавати до каш, класти в йогурти.
Шпинат насичений корисними речовинами просто по зав’язку – в ньому є залізо, кальцій та вітамін А, який потрібен нашим очам та шкірі. Крім них, у шпинаті є фолат, який допомагає організмові виробляти червоні кров’яні тільця. Шпинат зазвичай кладуть до салатів, бутербродів та омлетів.
У бананах є багато клітковини та калію, який нормалізує кров’яний тиск та помагає роботі м’язів і системи травлення. Банани доволі ситні, тож їх добре брати з собою в дорогу чи їсти на сніданок.
Броколі належить до родини капустяних, яку часто вихваляють за її антиракові властивості та здатність знімати западення та підвищувати імунітет. Іще у броколі багато клітковини, а багата на клітковину дієта помагає знизити кров’яний тиск та зменшити ризик серцевих захворювань. Броколі можна готувати на пару, смажити, додавати до омлетів чи салатів.
До двадцятки автори корисного рейтингу також зарахували смачний та багатий на калій батат, квасолю та сочевицю, редис, баклажани, брюссельську капусту, помідори, хліб із цільного зерна, насіння кіноа, яке цінували ще древні інки, та вівсяні пластівці.
Серед найздоровіших продуктів опинилися: пісні сорти м’яса, насіння льону та екзотичної рослини чіа, мигдаль, тунець, знежирене молоко та живий грецький йогурт, чорний шоколад, червоне вино та оливкова олія холодного віджиму.