Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Не пропустіть сезон меліси


12.06.2013

МЕЛІСА - це одна з найвідоміших пряно-ароматичних і лікарських рослин.
Звичайно ж, у першу чергу, поговоримо про її лікувальні властивості. Доведено, що настоянка меліси заспокоює нервову систему, допомагає під час застудних захворювань і грипу, при загальній слабкості організму, корисна при шлунково-кишкових недугах, хронічних катарах, астмі, неврозі серця, підвищеному кров’яному тиску, задишці. Радять її вживати при анемії і мігрені. Настоянкою меліси полощуть рот при зубних болях і при захворюванні ясен.
А ефірні олії цієї рослини придатні для інгаляції – під час вдихання вони легко потрапляють у легені і мають дезінфікуючу і протизапальну дію. Вони також знімають біль і судоми, широко застосовуються як спазмолітичний, болезаспокійливий засіб при кольках.
Але врахуйте: для лікування треба збирати лише молоде листя і пагони до того, як рослина зацвіте.
Є й інші достоїнства меліси. Вона надасть особливого смаку багатьом стравам - супу, соусам, овочевим гарнірам усіх видів, стравам з птиці і риби, салатам і навіть сиру. Але для приправи найкраще підійде листя і трава меліси перед цвітінням або на самому його початку.
А який смачний чай, а також домашній квас, вина, пиво, компоти, якщо додати в них мелісу. Відомо, що французькі ченці включили її в рецепт лікерів. Користуються мелісою і сучасні бармени - її свіжі листочки заморожують у кубиках льоду і кладуть в освіжаючі напої і коктейлі.
Додають її як самостійно, так і в комбінації з іншими травами. Меліса (особливо в компанії з естрагоном) додасть тонку пікантну ноту і паровим овочам, і печеним яблукам. З меліси готують смачні тонізуючі й освіжаючі напої з ревенем, м’ятою або іншими компонентами.
Напевне, багатьох цікавить, як запастися мелісою на зиму. Звичайно ж, її треба засушити, використовуючи лише молоде листя і пагони до того, як рослина зацвіте. Сушити її потрібно при кімнатній температурі, аби не випарувалися ефірні олії, оскільки вони мають рідку консистенцію і при найменшому підігріванні легко випаровуються.
Звертаємо увагу:
меліса дуже ніжна пряність, що швидко втрачає свій аромат, тому використовувати її треба наприкінці приготування, а найкраще додавати до готових страв;
меліса має заспокійливу, можна сказати снодійну дію, напої з її додаванням бажано дітям пити в малих кількостях;
не рекомендується вживати мелісу і людям зі зниженим тиском, і з алергією на трави.
Як приготувати...
...освіжаючий напій з лимоном
Інгредієнти: пучок меліси (40 г), 1,5 л води, 0,5 стакана цукру, сік з половини великого лимона.
Приготування: Закип’ятіть воду, покладіть в окріп цукор і мелісу. Коли напій настоїться і охолоне, мелісу заберіть і додайте сік з лимона. При подаванні ще можна в ємність покласти кубики льоду.
...напій з журавлиною
Інгредієнти: пучок меліси (20 г), літр води, цукор (50 г); ст. ложка журавлинного соку.
Приготування. Мелісу заварити окропом, через 10 хвилин процідити, додати сік журавлини і цукор.
Пити в охолодженому вигляді.
...напій з цедрою апельсина
Інгредієнти: гілочка меліси; 3 ст.л. цукру; ст.л. лимонного соку; ст.л. цедри апельсина; 2 літри води.
У киплячу воду покладіть цукор, цедру і кип’ятіть 10 хвилин. Наприкінці киньте гілочку меліси. Потім зніміть каструлю з вогню, додайте сік лимона і нехай напій настоїться хвилин 10. Потім готовий напій процідіть і охолодіть. Кількість цукру і лимонного соку може бути іншою, залежно від вашого смаку.
Такий напій можна подавати як теплим, так і охолодженим.

Підготувала Тетяна КНЯЗКА (УКРІНФОРМ).