Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Не запізнюйтесь зі збиранням часнику


07.07.2011

Дуже важливо зібрати часник вчасно. Запізнюватись не можна, бо при цьому пошкоджуються покривні луски і головки розсипаються на зубки, що призводить до значних втрат врожаю і погіршення його якості. Для зберігання такий часник взагалі не придатний.
Нестрілкуючі сорти збирають під час вилягання несправжнього стебла, а стрілкуючі - при підсиханні нижніх і пожовтінні верхніх листків та на початку розтріскування (до 5%) чохликів суцвіть (якщо стрілок не видаляли).

ПЕРЕД збиранням у стрілкуючих сортів стрілки зрізують, зв’язують їх у снопики і розставляють на городі або під навісом для дозрівання. Повітряні бульбочки доцільно зберігати необмолоченими на горищах.
Часник підкопують і акуратно витягують за гичку, не допускаючи механічних ушкоджень. Просушують прямо на ділянці або під навісом. Ні в якому разі не можна допускати, щоб у період просушування часник потрапив під дощ, оскільки зволоження його призводить до розтріскування покривних лусок і розсипання зубків. Після просушування (10-15 днів) часник обрізують від листків і корінців і закладають на зберігання або листків не обрізують, а сплітають у коси.
Нестрілкуючі сорти часнику краще зберігаються, ніж стрілкуючі, а ярі - краще, ніж озимі. На зберігання закладають дозрілі, добре висушені головки. Оптимальна температура зберігання стрілкуючого часнику -2-+3°С, нестрілкуючого - 0-+3°С, відносна вологість повітря 70-75%. У період зберігання часник повинен добре провітрюватись.
Зберігають часник у невеликих ящиках. Добре дозрілі й просушені головки ярого часнику в такій тарі можна зберігати навіть за температури +18°С. Невелику кількість часнику рекомендується зберігати в підвішеному стані у косах, невеликих сітчастих або капронових мішечках у прохолодному, темному і добре провітрюваному місці.
Існує ще чимало способів зберігання часнику. Ось деякі з них.
Пізно восени головки складіть у поліетиленові пакети, перев'яжіть, загорніть у кілька шарів газети і закопайте на ділянці. При настанні холодів накрийте це місце помідорним бадиллям. Щоправда, використовувати такий часник можна буде тільки навесні, коли зійде сніг і «схованку» можна буде відкопати.
У ящик з отворами в стінках насипте шар солі, складіть ряд головок, який зверху також засипте сіллю. Потім знову ряд головок, і знову - сіль. І так до самого верху ящика. Часник у таких умовах залишиться соковитим до самої весни.
Якщо ви зберігаєте часник на кухні, де температура 18-25°С, не тримайте його в поліетиленових пакетах: у них головки задихаються, пріють і загнивають. Найкраще зберігати часник у мішечках із щільної тканини, пересипаним сухим цибулинням.
Добре зберігається часник і в сухому просіяному деревному попелі або сухій тирсі.
Можна зберігати часник у соняшниковій олії. Для цього очищені зубки складіть у трилітрову банку, залийте олією і закрийте поліетиленовою кришкою з дірочками, щоб часник «дихав». Поставлений у холодильник, часник довго не псується і завжди готовий до вживання. А олія при цьому набуває приємного запаху і смаку.

Багато городників віддають перевагу озимому часнику. Ось тільки зберігається він гірше, ніж ярий і часто вже посеред зими головки висихають. Спробуйте приготувати смачні заготовки із цього корисного і незамінного у нашому харчуванні продукту.

Стрілки часнику мариновані. Стрілки озимого часнику не викидайте, в них міститься багато вітамінів. Їх нарізають, 2 хвилини бланшують у гарячій воді і відразу заливають холодною. Потім складають у банки, заливають гарячим маринадом: на 1 л води - 50 г цукру, 50 г солі і 100 г 9%-ного оцту, стерилізують 3 хвилини і герметично закривають.
А якщо пропустити стрілки часнику через м’ясорубку, посолити, перемішати, то вийде смачна і корисна маса, яку можна намазувати на хліб.
Малосольний часник. На дно 3-літрової банки покласти кілька листочків чорної смородини, вишні, кріп, листок хрону, на них - 1 кг очищених зубків часнику і залити розсолом (80 г солі на 1 л теплої води). Банку накрити марлею у два шари, обв‘язати і залишити при температурі +15-22оС. Через 4-5 днів малосольний часник готовий до вживання.
Часник маринований. 1 кг часнику, по 2 ст. ложки цукру і солі, 6 гвоздичок, дрібка кориці, 10 горошин чорного перцю. 1 ст. ложка оцту, невеликий буряк.
Головки помити, зняти з них лише верхню оболонку, щоб зубки не розпалися. 600 мл води довести до кипіння, додати в неї цукор, сіль, гвоздику, корицю, перець. Зняти з вогню і влити оцет. Головки часнику скласти в банку і залити маринадом. Щоб отримати червоний часник, до маринаду разом з оцтом додають нарізаний невеликими кубиками столовий буряк. Закрити банку. Часник маринується в прохолодному приміщенні протягом 2 місяців.
Часник солений. Неочищені головки часнику складіть в емальований посуд, залийте водою так, щоб вона повністю покрила часник, і витримайте три доби. Воду міняйте щодня - вранці та ввечері. Потім головки очистіть від лусок, складіть у скляні банки і залийте розсолом (на 1 л води – 2 ст. ложки солі). Можна додати трохи гіркого перцю, тоді часник на смак буде як маринований - без застосування оцту та інших спецій. У цій заливці часник нехай стоїть приблизно тиждень, поки не перестануть виділятися пухирці. Потім розсіл доливається доверху і часник у ньому витримується ще близько місяця. Розфасований у банки і закритий капроновими кришками, солоний часник готовий до вживання. Тримайте його в холодильнику. Це чудова добавка в супи, підливи і приправи.
Часник, квашений у буряковому сокові. 2 кг часнику, 300 г бурякового соку, 1 л води, 50 г цукру, 70 г солі.
Часник вимити, почистити, вимочити в холодній воді добу, промити, скласти в посудину. Розвести у воді сіль і цукор, прокип’ятити й охолодити, потім змішати із соком буряка. Залити часник розчином, накрити посудину тканиною і поставити гніт. Розчин повинен покривати часник не менше ніж на 2-3 см.
Часникова заправка суха. Для її приготування беруть часник, не придатний для тривалого зберігання. Зубки почистити й дрібно нарізати. Сушити на відкритому повітрі (взимку - біля теплої батареї). Сухий часник подрібнити на кавомолці, додати мелений сухий корінь петрушки і червоний перець. Все перемішати, посолити за смаком. Зберігати за кімнатної температури у закритій банці.
На 200 г меленого часнику – 2 ст. ложки меленого перцю і 3 ст. ложки кореня петрушки.
Їжте часник! Він дуже корисний! Обов’язково додавайте до їжі хоча б один його зубок, і ви завжди будете бадьорі й здорові.

Підготувала Валентина Орішечок.