Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Недитячі проблеми Коли дівчинці потрібен жіночий лікар


20.12.2017

«Як? Мою доньку – до гінеколога? Та вона ще зовсім маленька!» – таке можна почути досить часто. У нашому суспільстві є стійкий стереотип: доки дівчинка маленька, жодних жіночих проблем у неї бути не може. Але це помилкова думка. За статистикою, від 15 до 25% неповнолітніх дівчаток мають гінекологічні патології. І лікувати їх потрібно якомога швидше! На що батькам, у яких зростають дівчатка, слід звернути увагу і в яких випадках завести дитину до гінеколога, консультує лікар-акушер-гінеколог МЦ «Боголюби» Ірина РОЙКО.

– Чи потрібен маленькій дівчинці жіночий лікар?
– Кожна дівчинка має ті ж статеві органи, що й доросла жінка. А якщо є орган, на жаль, у ньому можуть розвиватися небажані процеси. Слід зазначити, що дитяча гінекологія – окремий напрямок у гінекології, тому з дітьми працюють окремі спеціалісти – дитячі гінекологи, які мають відповідну освіту.
 
– У якому віці може виникнути потреба звернутися до гінеколога?
– Будь-коли, коли з’явилися якісь проблеми. А проблеми можуть виникнути навіть із народження. Так, слизові виділення і навіть незначна кровотеча (менструальноподібна реакція) із піхви в період до 2 тижнів життя не є патологією. При цьому може відбуватися набрякання молочних залоз. Це насторожує, однак хвилюватися не варто. Це є наслідком того, що у крові дитини циркулюють жіночі статеві гормони естрогени, які проникли від матері через плаценту у кровотік дитини.
Ще одна проблема, яку виявляють у дуже у ранньому віці, – синехія піхви, тобто зрощення піхви, малих статевих губ. У такому разі треба обов’язково звертатися до дитячого гінеколога для усунення цієї патології. Неправильне формування статевих органів у майбутньому може призвести до багатьох проблем. Зволікати не можна: з часом синехії стають щільнішими і їх складніше роз’єднати.
 
– Чи є якісь типові захворювання дівчаток у певному віці?
– У дівчаток переважають запальні захворювання, як-то вульвовагініти. Причин кілька. Перша – у клітинах піхви невелика кількість глікогену, дуже мало лактобацил, мікрофлора не постійна, виявляються стафіло-, стрептококи та диплококи, кишкова паличка. У жінок у піхві кисле середовище, а у дівчат – лужне чи нейтральне. Кисле середовище запобігає розвитку патогенних (хвороботворних) мікроорганізмів. В організмі дівчинки захист слабший, тому у піхву потрапляє багато бактерій з анального отвору. Також у дівчаток відсутній ще один фактор захисту – оволосіння, а статева щілина не є повністю закритою. Через що у неї потрапляє багато мікроорганізмів.   
Коли дівчата починають жити статевим життям, з’являються проблеми з інфекціями, які передаються статевим шляхом, бо, як правило, вони не дотримуються інтимної гігієни. Ще одна поширена проблема – вагітність у ранньому віці.  
 
– У яких випадках дівчинку треба завести до гінеколога? На які симптоми мамам звернути увагу?
– Причин звернутися до дитячого гінеколога може бути багато. Наприклад, надто ранній або надто пізній статевий розвиток. Якщо у дитини у 8 років починається оволосіння і ростуть груди або в 15-16 років ще немає місячних і вторинних статевих ознак – це є ненормально. Також треба стежити за менструацією: чи відбувається вона регулярно, кількість крові, що виділяється, чи встановився нормальний менструальний цикл.
 
– Чи є обов’язковими профілактичні огляди дівчаток у гінеколога?
– В Україні профілактичні огляди дівчаток не є обов’язковими. Проте у ст. 22 Закону України «Про загальну середню освіту» передбачено, що дівчат з 14-річного віку оглядає дитячий гінеколог  раз на рік за показами. Натомість у Росії обов’язково проходять обстеження дитячого гінеколога до 1 класу, у 5-6 класі, а з 14 років – щороку.
 
– Як узагалі відбувається гінекологічний огляд дівчаток?
– Огляд відбувається обов’язково у присутності батьків і проводиться per rectum (через пряму кишку). Пальпація відбувається таким чином: один палець вводиться у пряму кишку, а інша рука кладеться на живіт. Також, за потреби, застосовуються додаткові методи обстеження, спеціальне дитяче гінекологічне дзеркало і т. д.
Інна СЕМЕНЮК,
Волинська область.
Заведіть доньку до гінеколога, якщо:
вас щось непокоїть у будові зовнішніх статевих органів дитини;
 
з’явився свербіж, печія, почервоніння шкіри і слизових оболонок зовнішніх статевих органів, патологічні виділення 
зі статевих шляхів (жовті, зеленуваті, консистенції сиру, виділення з різким неприємним запахом);
 
з’явився свербіж і печіння при сечовипусканні;
з’явився гострий чи хронічний біль внизу живота;
 
дитина отримала травму статевих органів;
 
молочні залози, волосся під пахвами і на лобку починає рости раніше 10 років, або цих ознак немає до 15 років;
місячних немає до 15-16 років;
 
менструальний цикл нерегулярний і/або менструальні кровотечі тривають довше 7 днів, за добу використовується більше 4-5 прокладок, кров зі згустками;
 
місячні дуже болісні і потребують застосування знеболювальних препаратів;
місячні нерегулярні;
 
з’явилося надмірне оволосіння тіла чи оволосіння у нетипових місцях (на грудях, над верхньою губою), асиметрія молочних залоз, вугрі на обличчі і тілі, надлишкова чи надто низька вага.