Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Нектар здоров’я


09.09.2020

Ще в середині XX століття знаменитий біохімік Сент-Дьорді звернув увагу на те, що вода в складі рослин за своєю структурою подібна до льоду. З часом ця гіпотеза була підтверджена науковцями та практиками.Найбільш багаті такою водою соки овочів та фруктів. Саме вони є напоями підвищеної біологічної цінності. В сирих (свіжих) соках овочів та фруктів міститься понад 90 % «живої води».
Чому її називають «живою водою»? В свіжих соках, як у живому організмі, є невидимі елементи, або ензими. Саме вони є тими живими елементами, які забезпечують фізіологічне та енергетичне харчування клітин нашого організму.Наша плоть складається із великої кількості речовин, головними з яких є кисень, вуглець, водень, азот, кальцій, кремній, фосфор, калій, сірка, натрій, магній, залізо, йод, хлор, фтор, марганець, цинк тощо. Вживання свіжих (живих) соків, горіхів та насіння забезпечує організм всіма необхідними компонентами.
Запам’ятайте! Ензими (ферменти) витримують температуру до 47°С. При 49°С – вони стають інертними. А гинуть ферменти при температурі вище +50°С. Ось чому вся їжа, що готувалась при температурі вище 54°С, є «мертвою їжею». Те ж стосується і консервованих соків.
Тепер Ви знаєте, що варені або оброблені продукти харчування тільки частково підтримують наше існування, але вони не в змозі забезпечити організм життєдайною силою – ензимами.
Навпаки, постійне вживання вареної та обробленої (рафінованої, консервованої, копченої тощо) їжі призводить до переродження клітин та тканин організму.
Разом з тим, ті, хто захоплюються тільки сирою їжею, без вживання сирих соків, натикаються на іншу крайність. Ідеальний варіант – за 10-15 хвилин до головної трапези Ви приймаєте свіжі соки. За цей час вони проходять весь процес розщеплення та засвоєння. Тепер Ви приступаєте до другого етапу прийняття їжі – головної трапези – згідно зі схемою адекватно-роздільного харчування. Або ті ж соки можна випити через 1,5-2 години після їжі.
Якщо Ви пройшли курс очищення організму з роздільним харчуванням, вживаєте протієву воду, але хочете отримати максимально позитивну ефективність від процесу оздоровлення – зверніться до сокотерапії.
Використовують два режими вживання соків.
Перший – розвантажувальні дні – це вживання 1,5-2 літрів соку на добу. При такому режимі організм швидко очищається, зменшується його вага. Але захоплюватись такою процедурою більше 3 днів без поради лікаря не варто. До речі, очищення лімфи за допомогою соків грейпфрута, апельсинів та лимонів саме і є показовим прикладом першого режиму.
Другий режим – профілактичний, із щоденним вживанням свіжих соків  у невеликій кількості.  Він розтягнутий у часі (1-2 тижні), але надійний. Як правило, для виявлення ефекту потрібно не менше 2-5 днів. Напевно, після прочитаного Вам не захочеться витрачати кошти на придбання соків у красивих пакетах, тетрапаках тощо. 
Ви придбаєте свіжі овочі, фрукти і самостійно приготуєте «живі» соки. Як це зробити в домашніх умовах? З допомогою центробіжної соковижималки (центрифуги). По-перше, такий сік готується швидко, тому менше піддається окисленню. По-друге, центрифужний сік містить до 10% м’якоті та є нектаром, тому що в нього переходить значно більша кількість фізіологічно активних  речовин,  себто він біологічно цінніший для організму.
Увага! Соку потрібно виробляти стільки, скільки Ви зможете зразу ж випити. Інакше він втрачає свої якості, окислюється та починається процес бродіння.
Свіжі (живі) соки повинні знайти постійну прописку в Вашому домашньому меню. Залучайте до них своїх рідних, особливо дітей, онуків. Даруйте їм здоров’я і щасливе життя!
На завершення розповіді про живу воду та соки приведу лаконічну характеристику найбільш доступних соків.
 
СІК ШПИНАТУ
Шпинат – це «король овочів». Йому приписують величезні цілющі властивості при різних захворюваннях. До складу соку входять вітаміни – С, В1, B2, D, К, Е; каротин та сапоніни. Сік шпинату в суміші із соком моркви (1:2) покращує детоксикацію (очищення) організму. Використовується при інфекціях, гострих респіраторних захворюваннях, фурункульозі, колітах, ожирінні, подагрі, геморої, нефритах, алергічних недугах, неврастенії, мігрені і навіть при пухлинах.
З допомогою соку оздоровлюють зуби, ясна та слизову ротової порожнини. Насиченість соку шпинату залізом та хлорофілом, які за своїм складом близькі до гемоглобіну крові, використовується при недокрів’ї, весняній втомленості та одужанні після інфекцій. Значно підвищується лікувальний ефект, якщо до соку шпинату додати сік моркви та кульбаби (3:10:3). П’ють цю суміш від 1/3 склянки до 2 склянок на добу.
 
СІК МОРКВИ
Він стимулює ріст та поділ клітин, тому  корисний при захворюванні шкіри, шлунково-кишкового тракту (виразки, ентероколіти), статевої слабкості. Сік моркви позитивно впливає на гостроту зору, на стан імунної системи. Велика кількість в ньому каротину (провітаміну А) стимулює синтез білка та прискорення росту. До складу соку входять вітаміни PP, В2, В6, С, Е, велика кількість заліза, кобальту, міді. Сік моркви можна комбінувати практично з усіма іншими соками.
СІК БУРЯКУ
Велика місткість заліза та фолієвої кислоти стимулює утворення еритроцитів, підвищення працездатності. При вживанні соку буряку організм поповнюється вітамінами С, Р, В1, В2, PP, особливо навесні. Але найбільше багатство цього соку – йод, це позитивно впливає на пам’ять, особливо при атеросклерозі. Магній – нормалізує  нервово-мускульну  збудженість при нервових перенавантаженнях та стресах.
Це один із найкращих природних засобів при гіпертонічній хворобі. Сік добре розширює кровоносні судини. Він навіть може замінити ін’єкції сірчанокислої магнезії!
Пити сік буряку краще ввечері, оскільки він зміцнює нервову систему при неврозах та безсонні, попереджає нічні гіпертонічні кризи. До недоліків свіжого соку буряку можна віднести утворення неприємної на смак піни з високим вмістом пігментів антоціанів.
 
СІК ПЕТРУШКИ
Цей сік відмінно відновлює сили та нейтралізує різноманітні отрути. У всі часи сік петрушки використовували майже при всіх хворобах. Він прекрасно діє для покращення  апетиту,  процесів  травлення, як сильний сечогінний, відхаркувальний, протизапальний, потогінний, жарознижувальний засіб.
Сік застосовується при нежиті, запальних хворобах сечостатевої системи (окрім нирок) та очей, слабкості кровоносних судин. Вживати сік петрушки, як найбільш сильнодіючий, потрібно в суміші із соком моркви (1:3), при цьому на один прийом можна вживати не більше столової ложки соку петрушки.
 
СІК ГАРБУЗА
Прекрасно вгамовує спрагу, сечогінний засіб при набряках, які зумовлені захворюваннями серця та нирок. Зміцнює печінку при гепатитах як жовчогінний та регенеруючий засіб. Гарбузовий сік маєє жарознижуючі властивості та діє заспокійливо.
П’ють гарбузовий сік по 1-2 склянки на день.
 
СІК КАВУНА
Сік кавуна не тільки вгамовує спрагу, а й паралельно надає зцілюючий вплив при набряках, як сечогінний, протисклеротичний, антисептичний (при кровотечах), загальнозміцнюючий (за рахунок цукру),  солегінний (при сечокам’яній та жовчокам’яній хворобах) засіб. Кавунний сік прекрасно зміцнює печінку і, особливо, нирки.
 
ТОМАТНИЙ  СІК
Саме томатний сік найбільше використовується у консервованому вигляді (як найменш примхливий до технології). Але свіжий сік має значні переваги. В ньому зберігаються сильнодіючі фітонциди, які пригнічують процеси бродіння та гниття в кишечнику. Він добре стимулює формування шлункового соку, покращує діяльність серця, оскільки в ньому є багато калію. Наявність великої частки органічних кислот (молочної, яблучної) активізує обмін речовин, підвищує лужний резерв крові. По наявності аскорбінової кислоти томатний сік не поступається цитрусовим. Склянка свіжого соку забезпечує половину добової потреби організму в вітамінах А і С. Томатний сік часто вживають у суміші із соками яблук, гарбуза та лимона (2:4:2:1), особливо при бажанні швидко схуднути.
 
СІК ОГІРКІВ
Це прекрасний сечогінний засіб. Вміст близько 40% калію дозволяє соку огірків благотворно впливати на зміцнення серця і судин. Його слід вживати при тяжких фізичних навантаженнях, щоб запобігти перенапрузі міокарда. Сік підвищує апетит, зберігає свіжість шкіри, заспокоює та зміцнює нервову систему. Присутність великої кількості йоду, який легко засвоюється, негативно впливає на атеросклероз, покращує пам’ять.
За добу можна приймати до 100 мл чистого огіркового соку. Його позитивні дії підсилюються при комбінації з іншими соками: чорносмородиновим, яблучним, грейпфрутовим (2:2:1:1) або томатним та часниковим (20:20:1).
 
ВИНОГРАДНИЙ  СІК
Це найкращий фруктовий сік. Його особливо цінував батько медицини – Гіппократ, прирівнюючи його за лікувальними властивостями до меду. Сік винограду – це тонізуючий засіб при астенії. В ньому багато виноградного цукру (глюкози), що позитивно впливає на тонус мускулів, особливо серцевого. Завдяки глюкозі сік має велику калорійність. Виноградний сік має бактерицидну та сечогінну, послаблюючу та потогінну, відхаркувальну дію, знижує вміст холестерину в крові та артеріальний тиск, що особливо корисно в похилому віці. 
Вживають сік винограду по 0,5-1 склянці за годину до їжі. Використовують і консервований сік при зберігаючих технологіях. Сік не любить одночасного вживання з молоком, сирими фруктами, спиртними напоями, мінеральною водою, бо це викликає процеси бродіння в кишечнику. Проявіть стриманість до виноградного соку при цукровому діабеті, ожирінні, виразковій хворобі шлунку та дванадцятипалої кишки, запальних процесах в легенях.
ПАМ’ЯТАЙТЕ! 
Тільки свіжі соки зберігають і  передають свої живі ферменти (ензими), органічні речовини та якості. При термообробці вище 50°С всі ензими зникають, а живі атоми перетворюються 
на неорганічні, мертві, 
а значить, шкідливі для організму.
 
ЩЕ РЕЦЕПТИ

Виноградне варення
Один кілограм винограду, півтори склянки води, один кілограм цукру, сік з половини лимона, пів чайної ложки ванільного цукру.
Це виноградне варення вариться зазвичай в три-чотири прийоми. Ягоди винограду слід відокремити від грон, відібрати потрібно тільки ціленькі, а пошкоджені видалити. Після цього  виноград необхідно гарненько вимити і відкинути на друшляк для того, щоб стекла вода. Потім вимиті виноградинки бланшувати протягом однієї хвилини в киплячій воді, знову відкинути і перекласти в холодну воду. З води і цукру зварити сироп (якщо виноград  дуже кислий, то кількість цукру можна збільшити). Опустити ягоди в сироп і варити в ньому близько п’яти хвилин, а потім залишити на шість-сім годин. Потім варення варити ще два рази - перший раз протягом 10 хвилин, потім дати постояти ще вісім годин і варити вдруге вже до повної готовності. Незадовго до кінця приготування додати ванільний цукор і лимонний сік.

Виноградний сік 
Обірвати ягоди, перебрати і промити, покласти в каструлю, наповнивши її на три чверті, влити воду так, щоб вона була вище рівня ягід тільки на 1 см, на середньому вогні довести до кипіння, 10-15 хв. проварити після закипання, потім розлити сік по стерилізованих банках, одночасно проціджуючи його через сито або тканину. Відразу закатати і перевернути сік, укутавши ковдрою до охолодження.
Секрети приготування виноградного соку в соковарці:
- не хвилюйтеся за гілочки - їх точно можна залишити і не обривати ягоди;
- краник тримайте закритим, щоб пара не виходила з нього даремно - він повинен обробляти ягоди, а не вилітати назовні; 
- не підкладайте в середині процесу ще і ще ягід - відпрацьований виноград необхідно викинути, щоб він не псував смак свіжого соку, 
- цукор можна додати, посипавши ним ягоди винограду зверху прямо перед початком варіння соку;
- кип’ятити сік не потрібно перед заливкою в банки - він уже готовий до закатки, важливо правильно закатати банки бляшаними кришками;
-  зберігати виноградний сік можна вдома або в погребі всю зиму

Сік з чорноплідної горобини
Зрілі ягоди промити, обсушити, залити сильно гарячою, але не киплячою водою (вона повинна повністю покрити ягоди, не більше), на добу залишити, потім злити настій в ємність. Знову залити ягоди таким же чином, знову залишити на добу і по закінченні цього часу злити другий відвар до першого, додати за смаком цукор і листя вишні, довести до кипіння, прокип’ятити недовго, розлити по банках і закупорити. Якщо в сік додається цукор, то класти його потрібно до нагрівання напою.

Сік з чорниці з м’якоттю
 Ягоди перебрати і промити, протерти через сито або перекрутити в м’ясорубці, всипати за смаком цукор, на середньому вогні довести до кипіння, розлити по стерильних  банках, закатати.