Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Непохитна Надія


09.03.2016

Українська льотчиця і народний депутат Надія Савченко виступила з останнім словом у суді Донецька Ростовської області РФ і пообіцяла відновити сухе голодування через 10 днів після винесення їй вироку.

Як повідомляв УНІАН, 2 березня Надія Савченко заявила, що може розпочати сухе голодування, якщо суд буде затягувати з винесенням їй вироку.

«Якщо суд бере більше двох тижнів на винесення вироку, який і так продиктований згори і давно написаний, то я оголошую сухе голодування із завтрашнього дня, і вирок ви будете виносити мені посмертно без мене», - сказала Н. Савченко.

УКРАЇНСЬКУ льотчицю в Росії звинувачують у вбивстві двох російських журналістів, а також у незаконному перетині російського кордону. Н. Савченко та її захист не визнають звинувачення і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон бойовики, які потім примусово переправили її до Росії. У середині грудня минулого року російський суд продовжив арешт Савченко до 16 квітня. Після цього вона на знак протесту оголосила голодування – третє з моменту її арешту влітку 2014 року.

2 березня держзвинувачення зажадало засудити українську бранку до 23 років позбавлення волі в колонії загального режиму.

Народний депутат Надія Савченко заявила, що якщо загине у російській в’язниці, то це не зламає дух України та українців. Про це Н. Савченко сказала на засіданні Донецького міського суду Ростовської області, коли замість того, щоб надати їй останнє слово, суддя оголосив про продовження процесу 9 березня і закрив засідання.

Восьмого березня всією Україною прокотилася хвиля акцій на підтримку заручниці режиму Путіна. Мама льотчиці звернулася до світових лідерів із закликом допомогти звільнити доньку із російської в’язниці. Напередодні ж Президент України Петро Порошенко закликав лідерів країн ЄС та США посилити тиск на РФ задля звільнення української льотчиці. Представники Євросоюзу і Сполучених Штатів висунули вимоги до РФ щодо негайного звільнення викраденої українки.

 

Тим часом

Вирок у справі народного депутата України Надії Савченко суд почне оголошувати 21 березня. Про це під час засідання суду учора оголосив головуючий суддя у справі.

«Майдану в Росії бути! Я хочу показати своїм прикладом, що в Росії тоталітарний режим можна скрутити в баранячий ріг. Ось моє останнє слово!», - сказала Савченко під час засідання.