Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Незаслужено забутий напій


06.11.2013

Біологічно активні речовини, що містяться в какао, збільшують працездатність, стимулюють розумову діяльність, покращують пам'ять і навіть здатні допомогти людині впоратися з депресією, стимулюючи вироблення "гормону радості" - ендорфіну.
Останні дослідження виявили, що в чашці какао міститься антиоксидантів уп'ятеро більше, ніж у чорному чаї; втричі більше, ніж у зеленому чаї і вдвічі більше, ніж у червоному вині.
Випита вранці чашка какао чудово заряджає енергією на весь день. Можна пити напій і вдень, він додасть вам бадьорості. А при активній розумовій діяльності і фізичній роботі, він у нашому раціоні просто незамінний. Проте через вміст кофеїну, хоч і невеликий, його пити на ніч небажано.
Звичайно, какао-продукт висококалорійний, але зловжити ним не можна.
Але цей дивовижний напій допоможе і при застуді і дорослим, і дітям. Якщо ваша дитина раптом застудилася, то чашка гарячого какао може стати ефективними і смачними ліками. Річ у тому, що в какао міститься теобромін, який здатний пригнічувати кашлевий рефлекс, а гаряче молоко заспокоїть запалене горло. А ще буде ефективніше, якщо ви до напою додасте жовток свіжого перепелиного яйця і масло какао (сирий жовток додають, ретельно розмішуючи, до чашки з уже готовим какао). Теобромін також знижує спазми серцевих судин і головного мозку і має тонізуючий ефект.
Не зайвим буде нагадати, какао як і будь-який інший продукт має позитивну і негативну дію на організм. Тому краще вживати його помірно.
На ваш розсуд - кілька простих рецептів цього дивовижного напою.

Рецепт № 1. Інгредієнти на 1 чашку какао: молоко - 200 мл; цукор - 2 ч.л.; 1,5 ч. л. какао-порошку.
Змішайте в сотейнику какао з цукром і, помішуючи, додайте трішки гарячої води. Поставте на середній вогонь і, продовжуючи помішувати, доведіть до кипіння, влийте нагріте кип'ячене молоко і, трохи збавивши вогонь, прогрійте суміш, не доводячи до кипіння. Зніміть з вогню й за допомогою вінчика збивайте напій впродовж 20 секунд до утворення піни, щоб посилився аромат напою. Потім розлийте у підігріті чашки.

Рецепт № 2. Інгредієнти на 1 чашку какао: молоко або вершки (1 чашка); натуральний какао-порошок (2 столових ложки); цукор (за смаком, 2-3 чайних ложки)/або без цукру, для любителів гіркого шоколадного присмаку.
Насипте на дно місткості какао-порошок, до нього цукор і ретельно перемішайте. Залийте гарячим молоком (приблизно 1-2 столові ложки, щоб тільки покрити суміш). Добре перемішайте, ретельно розбиваючи ложкою всі грудочки. Потім долийте гаряче молоко, що залишилося. Знову перемішайте і поставте на великий вогонь. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть хвилини дві, перемішуючи до самого дна, щоб какао до дна не пристало.
А ще простіше: розведений порошок влийте в кипляче молоко або вершки і прокип'ятіть ті ж 2 хвилини.
До речі: для особливого смаку й аромату ви можете за бажанням додати трішки масла какао в суміш порошку какао і цукру, розбавленого молоком. Від цього напій набуде ще більш шоколадного смаку. А особливого аромату йому надасть ваніль або кориця, додані на кінчику ножа в уже готовий напій. Привабливість цього напою ще й у тому, що він смачний і в холодному вигляді.
Смачного Вам!