Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Незвичне жнивне літо


04.07.2012

Такої бездощової погоди на Придніпров’ї  не було впродовж останніх 50 років

Щороку для хліборобів природа створює певні проблеми. Але такої посухи навіть і старожили не пам’ятають. За словами директора Інституту Степової зони НААН України Анатолія Черенкова, цьогорік врожай хоча і буде меншим від очікуваного, все ж таки пшениця дасть 2 тонни з гектара, а кукурудза - 2,5- 3.
- Певна стабільність за таких несприятливих умов спостерігається передусім у тих товаровиробників, які застосовують новітні технології у рослинництві та активно працюють з наукою, - сказав він. - А вітчизняні сорти пшениць ще раз довели свою спроможність виживати і давати стабільну врожайність навіть у такий несприятливий рік. Відтак, вважаю,що вже настав час, аби керівники господарств не захоплювались іноземними сортами і гібридами, а звернули увагу на вітчизняний насіннєвий потенціал, який ще не використано у повній мірі.
Ці слова Анатолій Черенков говорив голові Дніпропетровської облдержадміністрації Олександру Вілкулу на жнивному полі державного підприємства «Дослідне господарство «Дніпро», де станом на 3 липня було вже скошено понад 70 відсотків площ та отримано близько 800 тонн озимої пшениці при середній врожайності 21 центнер на круг.
- Найбільший валовий збір озимої пшениці отримано у господарствах П’ятихатського, Криничанського, Покровського районів,- відзначив О.Вілкул. - І наше завдання – зберегти кожну зернину та втримати ціни на хліб. Адже в області є перехідні залишки зерна минулого року. Відтак ми приступили до формування регіонального запасу зерна, що забезпечить стабільність.
Загалом, станом на початок червня у сільгосппідприємствах області зберігається понад 700 тис. тонн зерна (переважно минулорічного врожаю). Тоді як річна потреба - 535 тис. тонн.

Олександр ПЕТРЕНКО.  Фото автора.