Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

“НІ!” - отрутохімікатам


24.05.2012

Екологічна ситуація в Україні зараз чи не найгірша серед країн Європи. Саме тому застосування отрутохімікатів у садах, особливо приватних, вкрай, як я вважаю, небажане. Але що робити зі шкідниками?
М. Полярко. м. Джанкой,
АР Крим.

ТУТ ДОРЕЧНО буде згадати старі народні засоби захисту рослин, які у поєднанні з сучасними науковими досягненнями можуть дати відчутні результати. Одним з них є застосування інсектицидних властивостей рослин, які містять отруйні для комах алкалоїди, сапоніни, глікозиди. Тому порошки, настої, відвари з них знищують багатьох шкідників та збудників хвороб. 
Рослинна отрута швидко розкладається, не накопичується в грунті, а відтак не завдає шкоди теплокровним хребетним. Працюючи з ними, однак, необхідно дотримуватися найпростіших правил техніки безпеки: не пити, не їсти, із забрудненими руками не доторкатися до лиця, берегти очі та слизові оболонки, після закінчення роботи добре вимити руки милом.
До інсектицидних рослин належать тютюн, махорка, помідори, ромашка лікарська, картопля, цибуля ріпчаста, часник, полин гіркий, блекота чорна, бузина, кульбаба лікарська, чемериця біла, дурман звичайний, фельфініум, чистотіл звичайний, перець стручковий гіркий.
Проти певних видів найбільш поширених в Україні шкідників саду можна застосовувати різні рослини.
Червоний плодовий кліщ: після цвітіння та влітку дерева обробляти настоями гірчиці, кульбаби, ромашки лікарської.
Грушевий плодовий кліщ: використовують настій часнику, лушпиння цибулі, кульбаби.
Слизова та зелена яблунева попелиці: можна використовувати настої кульбаби, деревію, тютюну або попіл чи рідке мило.
Білан жилкуватий та золотогуз: обприскують дерева настоями полину чи тютюну, махорки, блекоти чорної. Струшують гусениць на розстелену підстилку і знищують їх.
Яблунева міль перед початком виходу гусениць з-під щитків дерева обприскують настоями деревію, полину.
Яблунева та сливова плодожерка: штамби дерев очищають від відмерлої кори, накладають ловчі пояси, щодня збирають падалицю. У період масової появи гусені дерева кілька разів обприскують настоями полину, відваром з бадилля помідорів.
Настої та відвари готують так:
Помідори. Використовують відходи після пасинкування й збирання врожаю. 4 кг зеленого бадилля заливають 10 л холодної води, настоюють 30 хвилин і стільки ж кип’ятять. Проціджений розчин розводять водою у три рази та додають 40 г господарського мила.
Полин гіркий. 1 кг трави полину кип’ятять 10-15 хвилин у невеликій кількості води, 1 кг сухого курячого посліду заливають водою і настоюють 1-2 дні. Відвар і настій змішують, проціджують і доливають до 10 л води. Внаслідок дворазової обробки такою сумішшю з інтервалом 7 днів листогризучі гусениці гинуть через 2-3 дні.
Цибуля ріпчаста: 200 г сухого лушпиння заливають 1 л теплої води і настоюють 4-5 днів, потім проціджують. Обприскують тричі з інтервалом 5 днів.
Гірчиця біла: 100 г порошку фабричного виготовлення розчиняють у 10 л води і обприскують дерева. Проти попелиць готують настій з 200 г порошку на 10 л води протягом доби.
Кульбаба лікарська: 200-300 г подрібнених коренів або 400 г листя кульбаби настоюють 2-3 години в 10 л теплої води (не вище 40 градусів), проціджують і одразу ж використовують. Дерева обробляють за наявності шкідників.
Блекота чорна: 1 кг подрібнених сухих стебел, листя та ягід настоюють 12 год. у 10 л води. Настій проціджують, додають 20-40 г господарського мила і обприскують дерева кілька разів.
Деревій: 800 г сухих стебел з листям, зібраних під час цвітіння, або 2,5 кг свіжих рослин подрібнюють, заливають 10 л води, кип’ятять 30 хвилин і настоюють 2 дні. Відвар проціджують і додають 20 г мила.
Часник: 150-200 г подрібнених зубків часнику заливають невеликою кількістю води і настоюють 1-2 доби. Настій проціджують і доливають водою 10 л. Обприскують 2-3 рази через 10-15 днів.
Тютюн та махорка: листя і стебла тютюну або подрібнену махорку (400 г) заливають 10 л води і настоюють дві доби. Настій проціджують, перед обприскуванням додають ще 10 л води і 40 г мила на кожні 10 л води.

Тетяна РАДЧЕНКО,
кандидат біологічних наук.