Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Нові сорти і технології вирощування томатів


17.01.2019

Уже постукує до нас у двері весна, і це означає, що скоро всі почнемо возитися з розсадою. Пропоную заглянути в завтрашній день, щоб, як і в попередні роки, бути з гідним урожаєм. У першу чергу для вирощування овочів потрібно використовувати 
тільки високоякісне добірне насіння.
Головне завдання – посадити врожайне, більш стійке до хвороб і кліматичних умов. Забудьте про два-три сорти, садіть їх побільше, нехай навіть всього по 5-10 кущів кожного – ранні, середні, пізні, різної форми і забарвлення. Посадіть кімнатний сорт, і цілий рік насолоджуйтесь свіжими помідорами, вирощеними на віконці. 
Я розсаду томатів в основному вирощую з власного насіння. Новинки та рідкісні сорти намагаюся купувати у колекціонерів, яких давно знаю, найчастіше це колеги з інших країн, з якими веду багаторічний обмін і листування. На сезон 2018 року хочу порекомендувати вам наступні врожайні, стійкі 
і просто смачні і красиві сорти. 
Кімнатні – Балконне диво, Джеклін віконний, Крайова, Вілма, Дитячий солодкий, Лінда.
Надранні низькорослі – Метелиця, Оленка, Дарина, Міссурі, Ступицький, Ефемер і Яна.
Ранні низькорослі – Грасцеліна, Юліана, Хана, Персик жовтий, Юля, Дульсія, Жежа, Самсон.
Ранні середньо- і високорослі – Бугай червоний, Кавуновий, Ананасовий туман, Златава, Курча, Польське яйце. 
Середні високорослі – Ланос, Виставковий, Ракета рожева, Чіо-чіо сан, Смугаста слива, Бурулька біла.
Пізні високорослі – Аргентинське чудо, Диво, Морська зірка, Ільді, Мрія Аліси, Французький кетяговий, Педро.
Гіганти (маса плода понад 1 кг) – Оленка, Американський ребристий, Велика дівчина, Бразильський велетень, Планета, Великий Зак, Гат баг.
Тривалого зберігання – Нова лінія, Довгозберігаючий, Залізна леді і Жираф.
Це лише частина сортів, гідних бути вирощеними в прийдешньому сезоні. Я ось планую посадити близько 300 сортів. Нехай деяких по 5-10 кущів, зате кожен залишиться в колекції.
У низькорослих томатів в основному короткий термін плодоношення, і метушні з ними набагато менше. Їх не потрібно пасинкувати і підв’язувати, урожай віддають дружно.
Високорослі плодоносять поетапно до заморозків, кущ продовжує рости вгору, і при цьому утворюються нові кисті. Якщо у вас невелика ділянка, краще посадити високорослі сорти – урожай з них виходить в середньому 6-15 кг з одного куща, в той час як низькорослі сорти дають 3-5 кг.
Розповім трохи про терміни висіву насіння. Щоб отримати ранній урожай вже на початку червня, в середині лютого в стаканчики висіваю два сорти Ефемер і Оленка. Достатньо посадити 20-30 кущів – цієї кількості вистачить, щоб вдосталь наїстися перших соковитих плодів. Далі почнуть дозрівати інші сорти.
Не втомлююся стверджувати – не поспішайте з посівом! Менше буде метушні з розсадою, якщо насіння висіяти в парник 1-4 квітня. Ґрунт для вирощування розсади повинен складатися з 50 % землі, 45% перегною, 5 % піску. На відро суміші додаю склянку деревного попелу. Ґрунтосуміш для парника готую з осені.
Під теплицю багато років тому викопана яма глибиною 30 см. На дні і боках лежить гідробар’єр (плівка), зверху – пінопласт товщиною 5 см, зверху він накритий знову гідробар’єром і засипаний ґрунтосумішшю, в  якій ростиме розсада. Щороку міняю тільки верхній шар ґрунту. Зауважу, що в результаті використання пінопласту ґрунт стає теплішим, і раптові холоди не проберуться через ґрунт до парника.
За добу до посіву насіння протруюю в розчині марганцівки протягом 30 хвилин. Далі розміщую в теплу воду на 24 години. Висіваю на глибину 0,5-1 см, відстань між насінням має бути 1-2 см, а між рядками – 3-5 см.
Поки сходи не з’явилися, за допомогою встановленого тепловентилятора температуру підтримую в межах 25 градусів. Після сходів вдень – 19-22, вночі – 16-18 градусів. Вище або нижче не рекомендую, при 25 градусів сіянці витягуватимуться, стануть слабкими і тонкими, а при 12 градусах загинуть від чорної ніжки.
Поливаю (не заливати!) теплою водою раз на тиждень. Наприкінці квітня дні стають спекотнішими, і полив доведеться проводити частіше, а на початку травня поливаю кожен день. Підживлення розсади не роблю. Дуже важливо привчити розсаду до відкритого повітря. Коли на вулиці повітря прогрівається до температури понад 16 градусів, парник починаю відкривати. Знімаю повністю плівку. З кожним днем час збільшую і вже через 10-15 днів залишаю парник відкритим і на ніч.
Висаджую у відкритий ґрунт з 9-го по 15-е травня. У цей час уже малоймовірні заморозки. Низько- і середньорослі томати висотою до 1,5 м висаджую на грядки за схемою 60 на 40 см, високорослі (більше 1,5 м) за схемою 70 на 40 см. Під час вегетації підживлення не роблю. Фундамент врожаю закладено ще з осені, коли під осінню оранку був внесений гній.
І наостанок не можу стриматися – розповім про своїх любимчиків, сорти, на які покладаю великі надії.
Багато років залишається у мене улюбленим сортом Чорний Дракон. Він дійсно один із кращих «шоколадних» сортів за врожайністю і товарними якостями. Смакові якості теж хороші. Кущ висотою до 1.5 м формую в 2-3 стебла. Плоди подовженої форми, важать 50-70 г, шоколадного кольору. Салатного призначення та прекрасно підходять для консервації.
Бурковський ранній – низькорослий ранньостиглий сорт з червоними плодами (90-130 г). Урожайність до 5 кг з рослини, стійкий до макроспоріозу, вершинної гнилі, бактеріальної плямистості. Ідеально підходить для консервуваня та томатного соку, транспортабельний.
Ребекка Ален – високорослий, середньостиглий високоврожайний сорт для відкритого ґрунту і плівкових теплиць. Плоди сплюснуті до 500 г, рожевого кольору, блискучі, дуже щільні, м’ясисті, солодкі. Ціную їх за високу врожайність (до 15 кг з куща), відмінні смакові якості, транспортабельність, легкість, стійкість до захворювань.
Подобається мені сорт з дуже великими плодами Церква. Я не перестану його хвалити. Багато років він залишається лідером за врожайністю. Маса плода до 900 г, окремі – до 2 кг. Рослини висотою до 2 метрів, на головному стеблі закладається 6-9 кистей з чотирма-п’ятьма плоско-округлими, яскраво-червоного кольору плодами. Переваги сорту – дуже великі м’ясисті плоди, гарне зав’язування, висока врожайність (до 20 кг з куща) дозволять йому швидко завоювати визнання.
Хотілося б кожного з вас пригостити соковитими плодами, але це зараз неможливо. А от допомогти у придбанні насіння для отримання власного врожаю я можу. Якщо вас зацікавили ці помідори - пишіть на мою адресу і не забувайте вкласти для відповіді конверт зі зворотною адресою.
Руслан ДУХОВ,
вул. Тюркіна, буд. 41,
с. Мишурин Ріг,
Верхньодніпровський р-н,
Дніпропетровська обл.
51610  www.doohoff.com
На знімку: високоврожайний Ребека Ален дає 15 кг з куща.