Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Нові сорти помідорів Руслана Духова


12.10.2017

Навіть на невеликому городі бажано мати не менше десяти сортів томатів різних термінів дозрівання, форм і забарвлень. Це дозволить розширити смакову гамму соковитого овочу, мати його на столі без перерв більш тривалий час, зробити томатні грядки по-справжньому ошатними. Щоліта не втомлююся дивуватися красі і різноманітності сортів томатів, а їх у мене більше трьохсот. І багато з них зайняли своє місце не тільки на грядці, а й у серці. 

Минулого року мені вдалося виростити багато хороших урожайних сортів. Найбільше здивував любительський сорт із Білорусі Чудо Логойська. Плоди у нього червоні, соковиті, ідеально круглі, вагою до 90-100 г, чудового смаку. Томати послідовно наливаються і достигають протягом усього літа, що робить сорт дуже зручним для вирощування на продаж. При належному агротехнічному догляді його врожайність досягає до 20 кг з рослини. Плоди підходять для консервування.
Сорт Клара – новинка. Плоди у нього м’ясисті, яскраво-червоні, плоско округлі, вагою 400-500 г. Їх, правда, на кущі небагато (зазвичай 3-4 кг), зате вони надзвичайно смачні. 
Порадував і Зелений Чилі. Плоди у нього мають форму лимона, а листя нагадує картопляне. Зелено-жовті плоди містять поряд з іншими корисними речовинами провітамін А, який, як відомо, відіграє найважливішу роль у забезпечені життєвих функцій організму. Вживання цих томатів сприяє поліпшенню зору, а також є профілактикою сечокам’яної хвороби і гіпертонії. Медики недарма рекомендують з’їдати протягом сезону хоча б кілька кілограмів таких помідорів. Кущ у Зеленого Чилі середньорослий  (до 1,3 м), листя крупне, плоди ростуть кетягами, маса їх від 100 до 120 г. Урожай з куща становить до 5-6 кг за сезон.
Ще одна новинка – Темна Королева. Це надранній сорт. Уже через 83 дні після сходів можна знімати зрілі плоди. Кущ висотою до 80 см, плоди шоколадного кольору в красиву темно-зелену смужку, округлої форми, вагою до 250 г. Вони дуже смачні і в салатах, і в консервованому вигляді. У сорту Темна Королева хороша стійкість до захворювань. У дощову погоду томати не розтріскуються. Тому можна вибрати цей сорт для вирощування в несприятливих умовах.
Порадував мене в цьому сезоні сорт Ранене Серце із США. Це новий шедевр від селекціонера Бреда Гейтса. Сорт створений 2014 року і вже популярний серед справжніх фахівців із вирощування томатів. Кущ у нього до 1 м, а вага плодів 200-250 г. Плоди серцеподібні, рожеві, з яскраво вираженими зеленими смужками. За смаком вони солодкі, соковиті. На мою думку, серцеподібні томати – найсмачніші.
Завжди знаходжу на грядці місце і для низькорослих томатів. Їх у мене близько 60 сортів. Вони не потребують багато уваги, більшість із них не пасинкують, ростуть томати штамбом, в опорі немає необхідності. До того ж низькорослі сорти швидко починають плодоносити і дружно віддають зрілі плоди до активного спалаху фітофторозу. Вони ідеально підійдуть для зайнятих дачників і людей літнього віку. Одним із кращих низькорослих томатів є сорт Скороспілка. Кущ у нього висотою 30-40 см, розлогий. Його можна не пасинкувати, я зриваю тільки перші 3-5 пасинків. Плоди округло-сливоподібні, червоні, вагою близько 80-100 г. Сорт ультраранній. Це дозволяє отримати врожай першим серед сусідів. У жовтні ж Скороспілка дає другу партію врожаю, але вже дрібних плодів – до 50 г. Серед низькорослих сортів також хороші результати показали Дарина, Альонка, Видимо-невидимо, Алєта, Мар’юшка, Акварель, Агата, Цукерка, Факір тощо.
Сорт Бой-Бой – теж новинка 2017 року. За терміном дозрівання він середньостиглий. Кущ середньо рослий (висотою до 1,2 м), плодоносить щедро. Плоди рожеві, плоско-округлі, гладенькі, середня вага становить 400-450 г. Щільність у них хороша, смакові якості теж непогані. Хворобами цей сорт майже не уражається.
Лотаринзький Гігант  - один із кращих серед крупних томатів. Кущ у нього високорослий (до 2 м заввишки. Плоди масою в середньому близько кілограма, причому найбільші з них формуються на перших кетягах. За результатами минулого сезону цей сорт виявився одним із найстійкіших. Поборовши хвороби, він плодоносив практично до заморозків. За термінами дозрівання він належить до середньопізніх. 
Нам вдалося зібрати багато насіння томата Чудо Логойська. Тому надішлемо його потроху всім бажаючим безкоштовно. Не забудьте тільки вкласти в лист конверт зі зворотною адресою.
Руслан ДУХОВ,
c. Мишурин Ріг,
Верхньодніпровський район,
Дніпропетровська обл.
51610