Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Нові напрямки підтримки тваринництва


11.05.2012

Цього року до вже існуючих державних програм у тваринництві додається ще один - запровадження виплат за нарощення поголів’я у господарствах населення. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк.
«Ми залишаємо ті підтримки та програми, які були у минулому році, тобто компенсацію вартості будівництва молочнотоварних ферм – до 50%. Окрім того, це компенсація ставки облікових відсотків Національного банку по кредитах, компенсація при закупівлі молодняку у населення – по 7 гривень на кілограм живої ваги та компенсація за добавлену молочну голову у розмірі 10 тис. гривень на одну голову», - сказав він.
Зокрема, у поточному році на здійснення фінансової підтримки через здешевлення кредитів та компенсації лізингових платежів виділено 206,4 млн гривень, на часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів – 152,5 млн. гривень, на розвиток тваринництва - 51 млн. гривень.
Також серед цьогорічних програм уряд передбачив 1 млрд. гривень на підтримку тваринництва у одноосібників.
«Ми будемо виплачувати 1 тисячу гривень трьома-чотирма траншами, щоб стимулювати одноосібників зберігати молодняк, аби збільшити поголів’я і зробити рентабельним цей напрямок. Окрім того, звичайно, це перший крок для створення сімейних ферм», – зазначив Микола Присяжнюк.
Цю інформацію, надану прес-службою Мінагрополітики, доповнив виконувач обов'язків начальника головного управління Дніпропетровської облдержадміністрації Вадим Удовицький:
- Напередодні Кабінет Міністрів України 23 квітня ц.р. прийняв постанову №342, якою передбачено порядок використання сум ПДВ, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду державного бюджету за програмою «Державна підтримка галузі тваринництва». Бюджетні кошти спрямовуються на державну підтримку галузі тваринництва шляхом здійснення виплати:
спеціальної бюджетної дотації фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби;
часткового відшкодування вартості закуплених племінних телиць, нетелей та корів молочного, м’ясного і комбінованого напряму продуктивності;
відсоткової ставки за кредитами, залученими на будівництво і реконструкцію тваринницьких та птахівничих ферм і комплексів, придбання технологічного обладнання та механізмів, закупівлю тварин і птиці;
вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів, а також придбаного обладнання та механізмів вітчизняного виробництва для тваринництва і птахівництва;
витрат на закупівлю установки індивідуального доїння.
Зокрема, дотація за молодняк виплачується фізичним особам за утримання молодняку великої рогатої худоби, який народився в їхніх господарствах, та збереження його до певного віку на дату подання відповідних документів.
250 гривень за голову - за молодняк віком
від 3 до 5 місяців;
500 гривень за голову - за молодняк віком
від 6 до 8 місяців;
750 гривень за голову - за молодняк віком
від 9 до 11 місяців (включно).
У подальшому бюджетна дотація за молодняк виплачується фізичним особам за збереження молодняку у розмірі 250 гривень за кожні наступні три місяці його утримання до досягнення ним одинадцятимісячного віку.