Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Нові сорти помідорів


22.01.2013

ГОРОДНИКИ зі стажем пам’ятають, як свого часу виручали ранні сорти томату: Білий налив, Таллаліхін, Світанок, Ранок, Ляна, Білосніжка, Персей та ін. Всі вони в основному задовольняли любителів ранньої продукції своїй скоростиглістю, а ось товарні якості бажали бути кращими - одні мали зелену пляму біля плодоніжки, інші - низьку транспортабельність, треті - поганий смак, недружно дозрівали, тощо. Хотілося б мати всі ці якості в одному сорті, тобто щоб вони були низькорослі і стійкі до хвороб, стресів. І, на щастя, сільськогосподарська думка не стоїть на місці! Останнім часом з’явилися скоростиглі сорти, які за основними ознаками значно перевершують популярні п’ять - десять років тому Ляну або Білосніжку. Інтерес городників до групи скоростиглих низькорослих сортів томатів, як ми їх називаємо «нового покоління», які виручать в будь-яку негоду і встигають «вискочити» до розвитку фітофтори, завжди стабільний.
У деяких городників рожевий помідор асоціюється з середніми та пізніми термінами дозрівання. Але селекціонери і тут нас порадували. Кілька рожевовоплідних скоростиглих низькорослих сортів в нашій колекції мають картопляний лист. Картопляний тип листка - це дуже вдала і корисна ознака для ранніх сортів, адже чим більший лист, тим інтенсивніше йде фотосинтез, і як наслідок - більші плоди. Такі «картопляні» помідорчики у нас - РАННЯ ЛЮБОВ, РОЖЕВИЙ СЛОН, і ЗОРЖА (Зоря). Якщо перші два сорти давно відомі, улюблені і популярні у городників, то Зоржа просто вразила своєю скоростиглістю. Не встигли озирнутись, а з пізньої розсади отримали надранній дуже рясний урожай. Плоди у всіх трьох сортів ніжно-рожеві, округло-плоскої форми, без зеленої плями у плодоніжки, масою 200-300 грамів, одномірні, смачні, транспортабельні, не тріскаються. І хоча висота куща у цих сортів всього 50-60 см, все ж велика кількість плодів вимагає опори. Сорти Рання любов, Рожевий слон і Зоржа мають високу стійкість до стресів та фітофторозу і відмінно вписуються в «помідорний конвеєр» для отримання ранньої і надранньої продукції. На ринку популярністю користується розсада штамбових сортів. Для прикладу штамбову форму куща має пізній популярний сорт томату Волгоградський. Для ранніх сортів ця форма куща рідкісна і особливо цінна, тому що рослини мають високу стійкість до вилягання. У нашій колекції з’явився такий рожевоплідний здоровань - РОЗА ВІТРІВ. Рослина штамбова з потужним і красивим стеблом, рясно вритим листям. Квіткова кисть з’являється за 7-м листом. Плоди інтенсивно-рожеві, масою 100-120 грамів, і хоча не такі великі, але мають високі смакові і товарні якості, щільні і транспортабельні, а головне - сорт не вражається хворобами. На кущі вже обірвані всі плоди, а рослини стоять суцільно із зеленим потужним листям. Сорт РОЗА ВІТРІВ відмінно підходить для обробітку не тільки в розсадний, але і в безрозсадний спосіб, відрізняється тривалим плодоношенням. Отримав визнання не тільки овочівників-любителів, але і фермерів.
Серед селекційних рожевоплідних ранньостиглих сортів з невисоким стеблом також заслуговують на увагу сорти СЮРПРИЗ, НАСТЄНЬКА, ВЕЛЬМОЖА, ДІВОЧЕ СЕРДЕЧКО, ЗІНУЛЯ, БУДЬОНОВКА, ТЯЖЕЛОВЄС СИБІРУ, РОЖЕВИЙ ЛІДЕР, ФАТІМА, БОЯРИНЯ, ІЗЮМИНКА. Незважаючи на високий тип куща, забезпечують ранню віддачу врожаю сорти МАЛИНОВИЙ ОЖАРОВСЬКИЙ, БАТЯНЯ, ЧУДО ЗЕМЛІ, БІЗОН. Особливо популярний серед овочівників ранній сорт РОЖЕВІ ЩІЧКИ, який крім відмінного смаку, має також високу стійкість до стресів і пристосувався до наших непростих погодних умов. Рожеві перламутрові солодкі плоди Зінулі припадуть до смаку кожному. Всі перераховані низькорослі рожевоплідні сорти придатні для обробітку як у відкритому ґрунті, так і для отримання надранньої продукції в закритому ґрунті, адже не секрет, що рожеві томати завжди цінуються значно дорожче завдяки чудодійному смаку. Професіонали зазвичай воліють вирощувати для отримання ранньої продукції гібриди зарубіжної селекції, призначення яких - забезпечити високий урожай завдяки гетерозису, і вони зазвичай високотранспортабельні, що не завжди поєднується з відмінним смаком і соковитістю.
Але що ж новенького в групі червоних ранніх низькорослих? У всіх на вустах молдавські новинки - скоростиглі САНЬКА і ЗАГАДКА - ранні, надійні, транспортабельні, не вимагають підв’язки. Молдавські сорти завжди були у нас затребувані, оскільки кліматичні умови нашої зони відмінно підходять для їх обробітку. А ось ностальгію за російськими сортами можна вгамувати сортом ОГНІ МОСКВИ. Цінність цього сорту полягає не тільки в надходженні надранньої дуже привабливої продукції з високими смаковими якостями, але і в найвищій стійкості до фітофтори. У наших дослідах за останні три роки не було відзначено ураження на цьому сорті. Вважаємо, що сорт займе гідне і надійне місце в групі скоростиглих сортів на кожній ділянці.
З російських ранньостиглих новинок хотілося б також відзначити сорт ВИСКОЧКА, який має вегетаційний період близько 80 днів. Плід у нього яскравий, червоний, щільний, смачний, масою 150 грамів. Також сорт надійний, і його можна віднести до сортів екологічних, тому що потребує мінімальну кількість хімічних обробок, оскільки сорт має надзвичайну стійкість до хвороб і несприятливих умов. З відомих і давно поширених надранніх сортів зі штамбовим кущем можна назвати РЕНЕТ, з новинок – КАЛИНКА-МАЛИНКА.
Урожай починається з підбору сорту. І звичайно ж, наших овочівників більше цікавлять сорти, а не гібриди, щоб можна було збирати насіння самому і саме таким вимогам відповідають всі названі вище сорти. Важливо також насіння купувати в джерелах надійних і перевірених, щоб не втрачати дарма час і сили. Формуючи томатний конвеєр на своїй ділянці, необхідно підібрати кілька сортів різних груп стиглості і призначення, щоб мати свою продукцію і для салатів, і для переробки і щоб помідорами смакувати з весни до морозів.
www. lazareva.info