Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Новітні технології дадуть змогу протистояти природно-кліматичному впливу


26.07.2012

Отримати високу врожайність зернових і круп, враховуючи врожайність зернових і круп, враховуючи природно-кліматичні зміни в України, стає все важче. Тож вирішенням цієї проблеми має стати поширення новітніх технологій в усіх регіонах. Про це, під час робочого візиту на Київщину, заявив Міністр аграрної політики та продовольства  Микола Присяжнюк.

«Ми бачимо, що земля виснажується та не відновлює родючість до потрібного рівня, тому ми шукаємо шляхи подолання цієї ситуації. Одним із рішень є використання новітніх технологій, незважаючи на те, що інколи їх перехідний період становить від 3 до 5 років», - зазначив міністр.
Микола Присяжнюк підкреслив, що досвід одного з господарств Київської області, яке він відвідав, доводить ефективність використання новітніх технологій, зокрема при вирощуванні гречки.
«Ми бачимо, що, застосовуючи технологію «NO-TILL», господар має на цих угіддях урожайність гречки вищу, ніж у середньому по Україні та області. Ми також, скоріш за все, будемо рекомендувати південним областях, де в цьому році не було сніжного покрову і бурі прибрали великий шар чорнозему, використовувати цю технологію», - зауважив Микола Присяжюк.
Взагалі, у цьому році в Київській області планується зібрати близько 23 тисяч тонн гречки. Для забезпечення цією крупою мешканців Києва та області необхідно 16 тисяч тонн.
«Такий високий результат вдасться досягнути завдяки дотриманню наукових рекомендацій і технологій. В Україні цього року, як і минулого, не буде дефіциту гречаної та інших круп. Так, очікуване виробництво гречки становить 260 тисяч тонн, що повністю забезпечить внутрішні потреби країни», - підкреслив очільник відомства.
Між тим, Мініагрополітики оцінює цьогорічні втрати аграріїв через несприятливі погодні умови в сумі 13,6 млрд. грн.
У південних регіонах недобір зерна становить 5,893 млн. тонн на суму 10,223 млрд. грн., найбільші втрати в Одеській, Дніпропетровській, Херсонській областях. Взагалі ж, урожайність зернових в південній зоні в середньому становить 16,2 ц/га, що на 12 ц/га менше минулого року.