Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Інвестиції повертаються сторицею Агрофірма імені Горького розвиває різні напрямки виробництва


25.06.2019

 
Здавна землі ТОВ «Агрофірма ім. Горького» славилися рекордними урожаями. Змінилися часи і люди, але з покоління в покоління передається тут любов і повага до  землі. Сьогодні на майже 4600 гектарах тут зростає озима пшениця, озимий і яровий ячмінь, ріпак, горох, соняшник, зернова і кормова кукурудза, багаторічні та однорічні трави, цукрові буряки та картопля.
 
Картоплярство 
В агрофірмі ім. Горького вирощують голландські сорти картоплі Пікассо, Рудольф, Сіфра і Романо. Ці сорти відрізняються  стійкістю до хвороб і високою врожайністю. Керівник господарства вважає, що на Заході України завдяки супіщаним ґрунтам картопля має кращий товарний вигляд, а ось за смаковими якостями миколаївська бульба, вирощена на кращих українських чорноземах, перевершує усі сподівання.
 Микола Бочкар  планує, що колись в агрофірмі ім. Горького буде  зведений власний крохмальний завод, продуктивністю до 3 тонн на добу, оскільки відправляти картоплю за 700 км на Чернігівщину не зовсім вигідно. 
Сподівається Микола Васильович, що колись у Новомосковському районі буде відновлено і роботу Губиниського цукрового заводу, обладнання якого ще 15 років тому нові власники вивезли до Росії. І тоді б і в Миколаївці, де, крім АФ ім. Горького, успішно господарює СТОВ «Злагода», і в інших господарствах корпорації «Орільська» могли б вирощувати по 300-400 гектрів солодких коренів, а не втричі менше, як нині. Поки що сільгоспвиробникам доводиться відправляти свою продукції на переробні заводи Полтавської області – у Глобине та Білики. А враховуючи вартість пального та відсутність доріг, собівартість цукру стає космічною.
Тваринництво
Агрофірма ім. Горького зберегла поголів’я молочних голштинів, завезених колись сюди із самої Голландії генеральним директором агрофірми «Наукова» Миколою Агафоновим. І якщо у Таромському давно розпрощалися із молочним скотарством,  в Миколаївці не лише його зберегли, а й примножили напрацювання своїх колишніх колег. Тут дбають, аби від кожної галузі був певний зиск. Коли ж господарством стала опікуватися корпорація «Орільська», для молочних красунь впродовж 2015-2107 років було реконструйовано і введено у дію два новітніх корпуси для безприв’язного  утримання корів з кормовим столом, вільним доступом до води, яка взимку підігрівається до 10-15 градусів. Вентиляція, освітлення – все працює на збільшення продуктивності корів-молочниць.
«Ще у 80-х роках минулого століття довелося побувати у складі радянської делегації  у НДР, – розповідає генеральний директор АФ ім. Горького Микола Бочкар. –  Ми  тоді були здивовані сучасними технологіями на німецьких фермах. Тепер  використовуємо  кращі напрацювання наших європейських колег. Власне кормовиробництво допомагає  зменшити собівартість продукції, а ось непомірна ціна  на електроенергію, покупні кормові добавки цю собівартість підвищують. Аби уникнути проблем на тваринницькому комплексі з відключенням електроенергії, замість примітивної електростанції, нещодавно придбали потужну імпортну установку, вартістю 1 млн. грн. При відключення електроенергії вона миттєво вмикається, а при відновленні струму плавно вимикається. Відтак 305 молочних корів не зазнають стресів, віддаючи нам щодня по 25-30 літрів якісного молока».
За сприяння народного депутата Вадима Нестеренка у минулому році було збудовано 1,6 км дороги до тваринницького комплексу.  Дехто із селян тоді дорікнув, чому, мовляв, цю дорогу не прокласти у центрі Миколаївки. А вже пізніше зрозуміли, що та дорога веде не лише до ферми, а й до сільських вулиць на околиці. І як зауважує генеральний директор Микола Бочкар, водночас все зробити неможливо. Згодом, за його словами, в селах будуть і дороги, і ФАПи, і школи, і садочки європейського рівня.
Агрофірма активно співпрацює з канадсько-українським проектом «Розвиток молочного бізнесу в Україні», який реалізує в області Дніпропетровська сільськогосподарська консультаційна служба. Фахівці СКС надають консультації щодо новітніх технологій підвищення якості молока та здійснюють його аналіз у сучасній лабораторії. 
Насінництво
Вирощувати насіння вітчизняної селекції  розпочали  у господарстві з 1998-го, і ось уже понад 20 років агрофірма ім. Горького є одним із базових господарств Селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення, а також Інституту фізіології рослин і генетики НАН України. Господарство займається розмноженням і реалізацією насіння озимих пшениць і ячменів української селекції.
У супроводі науковців, використовуючи власний хліборобський досвід, вирощують тут найбільш продуктивні, пристосовані до кліматичних умов центральної України сорти зернових культур. На цих землях пройшли своє випробовування багато сортів одеських і київських пшениць. Однак  до виробництва приступали  лише після того, як на власному досвіді переконались у перевагах і рентабельності того чи іншого сорту. Агрономічна служба звертає увагу на біологізацію землеробства –  невід’ємну складову продовольчої і екологічної безпеки України. 
«Наше господарство реалізує еліту і насіння першої репродукції. На сьогодні в агрофірмі у фаворитах  – київські сорти Подолянка, Богдана, Новосмуглянка, одеські  – Ліра Одеська і Пилипівка,  а також  Шестопалівка – оригінатор ФГ «Бор», – розповів головний агроном Андрій Тупіка. 
«Все це високоінтенсивні сорти із середньою урожайністю 66-73 ц/га та генетичним потенціалом  до 102-107 ц/га. Серед найважливіших ознак цих сильних пшениць – стійкість до вилягання і посухи, шкідників і хвороб, чудові борошномельні властивості», – переконаний він.
До речі, одеська Шестопалівка є ультраскоростиглим сортом-дворучкою, який можна висівати у січнево-лютневі вікна. Сорт морозостійкий, стійкий до вилягання і осипання, він слабко вражається шкідниками і основними хворобами. Зерно містить 14,2 -14,3% білка і 29,4-30,5% клейковини, а потенційна урожайність сорту за сприятливих умов і дотриманні технологій  може сягати 150 ц/га! Директор  і агроном відкриті до інновацій. Так, восени минулого року тут посіяли за нульовою технологією одне поле пшениці, яка на сьогодні у перебуває у відмінному стані. Для порівняння тут висівають ще й сорти іноземної селекції відомих фірм-постачальників насіння.
На   власному потужному зерноочисному комплексі після збирання відбувається очистка і калібрування насіння. На току – нова зерносушарка, зерноочисний комплекс, є агрегати для  пакування, приміщення для зберігання насіння.  Еліту тут пакують у 50-кілограмові мішки, першу репродукцію у тонні біг-беги.
Таке ставлення до насінництва допомагає не лише плідній співпраці і з крупними агровиробниками, а й з невеликими фермерськими господарствами. Тож висівають якісне миколаївське насіння по всій Україні. Успішне господарювання відкриває можливості для розвитку. 
«Цьогорік  придбали шлейфову борону вітчизняного виробництва, яка втричі дешевша, ніж закордонні аналоги, а роботи виконує ті ж самі, – не без задоволення акцентує увагу генеральний директор АФ ім. Горького, який щиро зичить  сприятливої погоди та високих врожаїв усім своїм колегам.
Павло ЄЛЬЧЕНКО,

Дніпропетровська область.

Cправжнє насіння від надійного виробника

Шановні добродії! 
ТОВ «Агрофірма ім. Горького» у цьому році має можливість запропонувати Вам широкий вибір елітного насіння сортів озимої пшениці селекції  СГІ та ІФРГ.  
Ми пропонуємо Вам як нові сорти, так і ті, які вже добре зарекомендували себе  у нашому регіоні своєю   стійкістю до захворювань  та негативних факторів навколишнього середовища з генетично можливим потенціалом урожайності до 
100 ц/га. Це сорти,  які в умовах нашого господарства забезпечують стабільні врожаї на рівні 70-90 ц/га високоякісного зерна. 
З питань придбання насіння озимої пшениці та ярого ячменю,
консультацій щодо технологій вирощування звертайтеся до ТОВ «Агрофірма ім. Горького»: 
51254, вул. Коцюби, 1, с. Миколаївка, Новомосковський район, Дніпропетровська область.
Е-mail: andrejtupika@ukr.net
Тел./факс ( 05693) 5 07 23.
Моб.  (067) 523 57 78, Андрій Євгенович  Тупіка – головний агроном.
Моб. ( 067) 630 47 31,  Василь Іванович Полюшко – агроном  з насінництва. 

 

№ п/п

Культура

Сорт

Репродукція

Оригінатор насіння

1

Озима пшениця

Новосмуглянка

еліта

ІФРГ

Подолянка

еліта

ІФРГ

Богдана

еліта

ІФРГ

Ліра Одеська

еліта

СГІ

Пилипівка

еліта

СГІ

Шестопалівка

еліта

ФГ Бор

 

2

 

Озима  пшениця

Новосмуглянка

перша

ІФРГ

Подолянка

перша

ІФРГ

Богдана

перша

ІФРГ

Ліра одеська

перша

СГІ

Пилипівка

перша

СГІ

Шестопалівка

перша

ФГ Бор