Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Обліпиха - унікальна ягода


20.02.2014

Таку назву ця рослина дістала завдяки зовнішньому вигляду, адже її гілки суцільно обліплені цілющими плодами. Це унікальна ягода. У її невеличких плодах бурштинового кольору міститься цілий «букет» вітамінів, мікроелементів і органічних кислот, надзвичайно важливих для профілактики і лікування багатьох захворювань. А в корі дерева - цінний серотонін - гормон щастя, ймовірно тому його часто називають щасливим деревом. З плодів роблять сік, олію, відвари, настої, сиропи, які застосовуються при запальних процесах, для загоєння ран і зменшення болю. І не тільки...

А у вашому саду росте обліпиха? Якщо ви все ж таки вирішили її посадити, не прогайте час, оскільки посадку саджанців обліпихи здійснюють ранньої весни, до розпускання бруньок. Восени ж саджанці погано приживаються.
Але не зайвим буде нагадати, що щедре плодоносіння обліпихи можливе тільки від якісних сортових саджанців, які отримують живцюванням, а не насінням.
При насінному розмноженні сортові ознаки рослини наслідують погано.
Важливо ще врахувати й те, що обліпиха світлолюбна рослина. Проте, при виборі місця посадки саджанців треба враховувати і особливість будови її кореневої системи.
Зверніть увагу на те, що корені в обліпихи залягають неглибоко (20-30 см від поверхні землі), тому вони легко ушкоджуються при перекопуванні ґрунту в саду. А травмування навіть одного з них сильно послабляє рослину. Перекопування ж ґрунту поряд з обліпихою є найпоширенішою причиною поганого плодоносіння, навіть загибелі цієї рослини. Тому виберіть відповідне для неї місце на краю ділянки, уздовж дороги, недалеко від садових будівель, поряд з газоном.
Посадочні ями для саджанців підготуйте заздалегідь з обов’язковим внесенням поживних речовин. Діаметр ями має бути один метр, а глибина її 50-60 см.
Враховуючи те, що обліпиха дводомна рослина, яка запилюється вітром, треба, наприклад, саджати 5-7 жіночих рослин 1-2 чоловічих для успішного запилення, на відстані одна від одної приблизно 2-2,5 метра. Якщо місця у вашому саду зовсім мало, то обидві чоловічі рослини можна посадити дуже близько (30-50 см). Висаджувати саджанці слід строго вертикально. А щоб вони добре і швидко росли при посадці в ґрунт на кожну з рослин треба додати відро компосту, що перепрів, жменю суперфосфату (неодмінно подвійного - в зонах зі схильним до закислення ґрунтом) і склянку деревної золи. Після посадки мульчуйте ґрунт торфом шаром 5-6 см. Після посадки саджанці добре полийте, а потім знову їх полийте через 3-4 дні.