Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Обробіток саду після цвітіння


20.05.2021

ПІСЛЯ цвітіння обприскують всі культури, крім черешні та ранніх сортів вишні, проти хвороб і шкідників, додаючи до 10 л води один з інсектицидів - фастак, ратибор, шерпа, конфидор та один з фунгіцидів - хорус, флінт, імпакт, топсин-М (ратибор+хорус на 10 л води). Проти плодожерки в кінці  травня  вивішують пастки на деревах - посудини із старим  варенням, патокою, компотом.
Якщо в саду будуть виявлені личинки яблучного або сливового пильщика, які виїдають зав’язі плодів, то слід додатково провести обробку дерев одним з інсектицидів: наприклад, алатар або фуфанон.
На початку червня, особливо після сильних дощів, обприскують контактними фунгіцидами – хлорокис міді, купроксат, полікарбацид, або  0,5% бординською рідиною. При появі попелиць, шкідників, що пошкоджують листя, проводять обприскування одним із інсектицидів – фастак, ратибор, щерпа, конфідор або актофіт (біопрепарат, майже не шкідливий для людей) із додаванням при потребі одного з фунгіцидів – хорус, флінт, імпакт, топсин-М.
Пам’ятайте!
Обприскування слід проводити рано-вранці або увечері, коли менше палить сонце. При температурі повітря вище 24 градусів більшість препаратів не діють.
Не проводять оприскування за вітряної погоди.
Не проводять оприскування по вологому від роси чи дощу листі.
Під час  оприскування не можна ні їсти, ні курити!
До робочого розчину перед обприскуванням бажано додати чайну ложечку шампуню, що сприятиме кращому прилипанню  рідини до листя. Бажано протягом сезону використовувати різні препарати, щоб не було звикання хвороб і шкідників до пестицидів. За 20-30 днів до збирання врожаю дерева окремих порід і кущів не обробляють пестицидами (за винятком актофіту).