Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Огірочки зелененькі - кімнатні


16.12.2010

Кімнатні огірки можна сіяти вже у кінці грудня – на початку січня. Хоча деякі городники вважають, що кращий термін - лютий, коли денного світла стає набагато більше. У будь-якому випадку, для цього овоча хороше освітлення необхідне, а значить, доведеться знайти для огірків місце поближче до вікна, краще, звичайно ж, на теплому підвіконні. Найбільше підійде сонячне кухонне вікно, за умови, що виходить воно на південь або південний схід.
ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ огірків у домашніх умовах часто рекомендують сорт Ритова, виведений у Білорусі. Добре ростуть на підвіконні й гібриди: Квітневий, Зозуля, Кукарача, Манул. Вони легко витримують коливання температур, що теж важливо. Правда, у овочівників-любителів, охочих зайнятися їх вирощуванням, як правило, виникає питання: чи треба гібриди дозапилювати? Так ось: деякі з них, наприклад Квітневий і Зозуля, цілком можуть обійтися і без цього. Інші сорти огірків можна також виростити на підвіконні, але вони дають менший урожай. Сорти Іва, Спотрезістінг, Дін 30-СН вже на 52-54-й день дають перший врожай і не вимагають запилення квіток. Сорти Ленінградський тепличний, ВІР-501, гібрид ТСХА потрібно запилювати. Сорти Кукарача і Манул запилюють вручну. Для цього потрібно вирощувати поряд 1-2 сорти з чоловічими квітками. Пилок з них беруть пензликом і наносять на жіночі квітки.
Після того, як сорт огірків обраний, з рівних частин перегною і дернової землі готуємо поживний грунт. Насіння, як зазвичай, прогрівають і пророщують, а потім по одному висівають у стаканчики. Глибина загортання - 1 см. Не забудьте полити посіви. Сходи з'являться швидше, якщо накрити стаканчики склом або плівкою, а потім прибрати. Вирощувати кімнатні огірки можна й іншими способами.
ГІДРОПОНІКА В ПІДМОГУ
Цей спосіб називають ще водним. У літровій консервній банці видаляють обидва дна, залишаючи внизу затискачі для опори. Банку щільно набивають мохом, поливають його живильним розчином і садять туди пророщене насіння. Пророщують насіння звичайним способом: замочують, кладуть у вологу фланелеву тканину і тримають при температурі 22-25оС. Щойно з’явиться проросток, насіння пересаджують у банку з мохом (мох потрібно використовувати тільки білий). Перш ніж посадити пророщену насінину, мох поливають поживним розчином.
Насіння кладуть у центр банки на глибину 1-1,5 см. Зверху присипають піском і злегка поливають. Сходи з’являться через 2-3 дні. У перші дні кімнатний огірок, на відміну від звичайного, росте вертикально. Щоб стебло було міцним, банку з рослиною на ніч ставлять у прохолодне місце (15-17оС), а вдень виставляють на вікно, до сонця.
Як і всі рослини, кімнатний огірок схиляється у бік світла. Тому спочатку протягом дня банку періодично повертають. Потім, щоб підтримати паросток у вертикальному положенні й утримувати плоди, з карниза вікна опускають кілька ниток шпагату. За них рослини будуть триматися вусиками.
Через три тижні крізь мох проб’ються перший корінці. Тепер банку з рослиною потрібно помістити в іншу, ширшу, заповнену поживним розчином, і стежити, щоб у ній завжди був свіжий розчин.
Приблизно через два тижні після появи сходів з’явиться перший справжній листок. Після появи третього роблять прищипування - видаляють верхню точку росту, тоді коренева система буде активно розвиватися. З пазух залишених листочків підуть бокові відростки, зазвичай до 10-11 батогів. На них і будуть зав’язуватися плоди. Прищипування верхівок кожного батога роблять після появи на ньому п‘ятого листка.
На п‘ятому тижні після появи сходів рослина буде давати лише пустоцвіти. Тому садять як мінімум дві рослини через 5-6 днів, щоб у будь-який час отримувати й чоловічі, й жіночі квітки. Через 10-12 днів після запилення з’являться перші огірки.
СПОСІБ ГРАВІЙНИЙ
У широкий піддон місткістю 5 л насипають гравій або дрібну биту цеглу шаром 8 см. На гравій ставлять 3-літровий горщик без дна і наполовину наповнюють його промитим піском.
Пророщують насіння так само, як і при водному способі. Пророщене насіння висаджують у горщик. У міру росту досипають пісок до сім’ядольних листочків і щодня наливають у піддон поживний розчин. Догляд за рослинами такий же, як і при вирощуванні огірків водним способом.
Щоб запилити огірки, пилок переносять з однієї квітки на іншу. Вранці, коли пилок липкий, треба зірвати чоловічу квітку (пустоцвіт), акуратно обірвати на ньому всі пелюстки і тичинками легенько поводити по маточці жіночої квітки. Після запилення всі чоловічі квітки видаляються.
Поживний розчин готується із добрива «А» або «Б». Краще брати добриво «Б» - у ньому більше мікроелементів. Розчин готують, розчиняючи 1,6 г добрива в 1 л води кімнатної температури. На перших фазах розвитку перегодовувати рослину не можна. Коли вона почне рясно плодоносити, норму добрива подвоюють.