Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Огірки: сорт чи гібрид?


16.04.2020

Сьогодні на насіннєвому ринку реалізується величезна кількість сортів і гібридів огірка. З цієї кількості тільки близько 9% складають сорти, інші - гібриди F1. Чи можна розібратися в цій масі і чи дійсно існують істотні відмінності між ними? 
Селекція огірка, спрямована на створення гетерозисних гібридів, пішла дуже далеко. Огірок належить до тих нечисленних овочевих культур, при вирощуванні яких навіть любителі віддають перевагу гібридам. Це пов’язано з великою перевагою останніх у порівнянні із сортами.
 
«ПЛЮСИ» І «МІНУСИ» СОРТІВ
На жаль, незважаючи на відносну дешевизну насіння, сорти, на відміну від сучасних F1 гібридів, мають ряд недоліків. Звичайно, і сьогодні у сортів є свої «шанувальники»: багато городників давно їх вирощують, звикли, до того ж у деяких сортів досить непогана якість переробленої продукції (особливо гарні деякі сорти для засолювання). Проте, у них є й багато недоліків: невелика кількість зав’язей на рослині, пізніше плодоношення, великі плоди, швидке переростання і пожовтіння зеленців. Як правило, ці недоліки властиві всім сортам як з дрібнобугорчастою поверхнею плодів (Витончений, В’язниковський 37), так і з крупнобугорчастою (Водолій, Конкурент, Серпантин). Один з небагатьох сортів, на який дійсно варто звернути увагу – Фенікс. Незважаючи на відносно великі плоди (до 15 см), пізній початок плодоношення, він є найбільш стійким до пероноспорозу (несправжньої борошнистої роси). 
 
ПЕРЕВАГИ ГІБРИДІВ
F1 гібриди позбавлені багатьох недоліків сортів: вони раніше вступають у плодоношення, зав’язі утворюють в кожній пазусі листа, а у деяких гібридів - навіть по 2-5 зав’язей в одній пазусі, їхні плоди невеликі (корнішони), гарного яскраво-зеленого забарвлення, довго не жовтіють. При цьому кожний городник знайде гібриди з поверхнею і забарвленням плодів, що полюбилися йому, - дрібнобугорчасті, крупнобугорчасті, з рідким або частим розташуванням горбків, зі смужками або без них.
І це добре, коли є вибір, хоча зробити його досить важко, адже кожна насінницька компанія  рекламує свої гібриди. Іноді реклама може виявитися навіть агресивною - радіо, телебачення, газети, журнали. Але поведінка продавців зрозуміла: епоха дефіциту насіння закінчилася, і потрібно посилено боротися за своїх потенційних покупців. У підсумку це вигідно нам, покупцям, тому що жорстка конкуренція приводить до зниження цін і підвищення якості товарів.