Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Омолоджуємо чорну смородину


26.08.2020

Омолоджування кущів чорної смородини можна проводити і восени, і весною, і відразу після збору врожаю, оскільки ви пам’ятаєте, які гілки не плодоносили.  На одному місці чорна смородина може рости до 12-15 років при вчасно проведеному омолодженні. У старих кущах зазвичай дуже багато гілок, що майже не дають урожаю і загущають кущ.
Щоб омолодити кущ чорної смородини і поліпшити урожай, потрібно зайнятися його ґрунтовним обрізанням. Для відростання нульових гілок(вони йдуть з підземної стеблової частини) виріжте малоплодоносні гілки різного віку. У першу чергу видаліть поламані, затінені – нижні, такі, що лежать на землі і знаходяться усередині куща. Видаліть усі слабкі однорічні пагони. Із сильних залиште не більше 3-4 на заміну старим.
Якщо сильних нульових пагонів немає, проведіть проріджування в різних частинах куща там, де бажано викликати відростання нульових гілок, виріжте додатково 2-3 сильні, але старих гілки. 
Не видаляйте в один рік усі старі малопродуктивні гілки. Виріжте їх за 2-3 роки, замінюючи новими, формованими з нульових і, в крайньому випадку, з волчкових гілок. У залишених старих гілок зріжте кінці до сильніших бічних відгалужень на старій деревині, щоб посилити зростання на гілці і збільшити розмір ягід. Сильні однорічні нульові пагони укоротіть до зони зростання і плодоносіння.
Якщо нульові пагони не відростають, потрібно наступного року, окрім однієї-двох гілок, вирізувати і дзиги, що виникли в нижніх частинах тих старих гілок, які підлягають видаленню тільки наступного року. 
Таким чином  омолодити кущ чорної смородини можна за 3-4 роки,  довівши співвідношення гілок різного віку до нормального в кущі, після чого продовжувати обрізання за прийнятими правилами.