Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Онкологія – не вирок


22.11.2022

Одна з лікарень Дніпропетровщини щороку надає консультативну допомогу майже 300 тис. пацієнтам та лікує понад 15 тисяч пацієнтів з онкологічною патологією та передпухлинними захворюваннями.
Сучасне обладнання, комфортні умови та професійні лікарі – усе це дає змогу сьогодні боротися з онкологічними захворюванням максимально ефективно.
Один із напрямків лікування – променева терапія. В обласному медичному закладі відповідне відділення оснащене сучасним обладнанням. Щороку тут отримують допомогу близько 1,5 тисячі пацієнтів.
«Зараз ми можемо дуже точно визначити місце локалізації новоутворення, аби впливати на нього опромінюванням прицільно, не пошкоджуючі навколишніх органів та тканин. Це дозволяє знищувати пухлину максимально безпечно для організму, – розповіла Наталія, завідувачка відділення. Успішне лікування – це не тільки наявність дороговартісного сучасного обладнання, але й грамотна командна робота колективу лікарів-променевих терапевтів, лаборантів та медичних фізиків».
Також важливим напрямком лікування онкології є спеціальна медикаментозна терапія. Зараз багато пацієнтів проходять її в амбулаторному режимі, повертаючись додому після введення препаратів.
Як розповіла Оксана, завідувачка відділення, хіміотерапія найчастіше використовується у лікуванні поширених форм злоякісних новоутворень.
Окреме відділення у лікарні виділене спеціально під хірургічні операції в умовах денного перебування. Керівник Роман розповідає, що відділення створили 2 роки тому:
«Спочатку у нас було 100 операцій, а тепер ми вже робимо по 400 на рік. У комфортних палатах без цілодобового перебування, без втрати працездатності пацієнтами».
Окремої уваги заслуговують скринінгові процедури. Зокрема, мамографія – дослідження молочних залоз.
«Це процедура, яку необхідно робити щороку жінкам після 40 років. У нашій лікарні жінка з будь-якого куточка України при наявності електронного направлення на зазначену процедуру може це зробити безкоштовно. Мамографія входить до списку послуг, законтрактованих з Національною службою здоров’я України. Щодня ми робимо близько 40 таких досліджень», – зазначила Галина, заступник керівника медзакладу.
Лікарня має 8 стаціонарних відділень, де лікуються пацієнти з різними видами онкологічних та передпухлинних захворювань.
«Сузір’я професіоналів з онкопластики, реконструкції та естетики, морфології, хіміотерапії, радіології та людей з великим серцем – найменше, що можна сказати про онкологічний диспансер», – зазначила депутатка Дніпропетровської обласної ради Діна Міфтахутдінова.