Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Опіки: що робити?


06.03.2014

Одними з найбільш поширених травм є опіки. Часто вони стають результатом недбалості або незнання того, як поводитися із певними приладами та легкозаймистими речовинами. Часом до цього спричиняються й інші обставини. Ми навіть і не уявляємо, як часто можна отримати опік. Люди, які пережили опіки, зазвичай легше переносять сильний біль. Так стається тому, що опіки вражають шкіру, на якій знаходиться незліченна кількість нервових закінчень. Незалежно від причини, подібні травми потребують негайного лікування. Тому обов’язок кожного з нас – знати основи першої допомоги в таких випадках. Аби опанувати цю науку ми звернулися до фахівця - кандидата медичних наук, лікаря-комбустіолога Андрія Жернова.

- Отримано опік, що слід зробити найперше?
- Насамперед, треба визначити ступінь опіку. Так ви знатимете, як точно діяти, оскільки різні травми різної інтенсивності потребують різного лікування. Існують три ступені опіків. Перший характеризується почервонінням або легким набряком верхнього шару шкіри і є найлегшим ушкодженням. Другий ступінь сягає внутрішнього шару шкіри - дерми - і призводить до утворення пухирів. Опік третього ступеня найбільш небезпечний, оскільки вражаються - і зовнішній, і внутрішній шари шкіри. Пацієнти із такою травмою відчувають нестерпний біль та шок. Звісно, що найкраще за все, якщо отримавши опік, ви будете не одні. Не варто випускати з уваги і той факт, що після отримання будь-якої травми людина відчуває больовий шок, який може призвести до різного роду неадекватних дій, а відповідно й до небажаних наслідків.
- З’ ясували ступінь опіку, що далі?
- Після того, як ви визначите ступінь опіку, негайно помістіть пошкоджене місце під холодну проточну воду на 10-15 хвилин, поки біль трохи не вщухне. Це стосується опіків першого та другого ступеню, при яких немає відкритої рани. Проточна вода допомагає полегшити біль, а також очищує рану від будь-якого бруду. Якщо опік серйозніший і відноситься до третього і четвертого ступеню, то потрібно використовувати інші методи охолодження. Прикладіть чисту вологу пов’язку до місця опіку. Наберіть у таз або іншу зручну ємність прохолодну воду. Опустіть місце опіку з пов’язкою у воду. Потрібно почекати деякий час.
Занурення у холодну воду допоможе зменшити набряк. Пам’ятайте, що ні в якому разі не можна класти на рану лід або інші холодні речі, оскільки це може призвести до напруження нервів та уповільнити процес загоєння.
- А як висушити уражену ділянку після промивання, чи можна накладати пов’ язку?
- Візьміть чисту серветку і висушіть місце опіку. Робіть це обережно. У жодному разі не можна терти місце ураження, а також змащувати місце опіку будь-якого роду кремом, олією, маззю, білком тощо.
Застосовуйте спеціальні мазі проти опіків, щоб зменшити біль. Ці засоби виготовлені на основі особливих інгредієнтів, які знімають біль та набряк. Переконайтеся, що вони куплені в аптеці чи у спеціальних магазинах. Не використовуйте мазі та гелі, якщо у потерпілого є алергія на шкірі. Проте обов’язково тримайте такий засіб в аптечці.
Накладіть пов’язку або накрийте травмоване місце. Використовуйте дезінфіковану або нову тканину, щоб закривати рану протягом усього часу лікування. Проте не зав’язуйте пошкоджену ділянку надто сильно, оскільки це ускладнює циркуляцію повітря, яка сприяє швидшому загоєнню. Не беріть тканину із ворсинками, оскільки ті можуть потрапити в рану. Пов’язки застосовуйте і при сильних опіках, поки не прибуде швидка допомога або хворого не доставлять до лікарні.
- А чого не можна робити при опіках у жодному разі?
- Як і в будь-якій справі, що стосується здоров’я та догляду за хворим, необхідно знати, чого робити не слід. Давайте звернемося до інформації, яка не дозволить нам повестися неправильно у разі опіку, наприклад, праскою. Отже. Не слід застосовувати піну «Пантенол» на недавно обпалені ділянки тіла постраждалого. Ніколи не можна відривати прилиплий до опіку одяг. Ні в якому разі не рекомендується проколювати пухирі, адже це може призвести до зараження крові. Існує міф про особливу ефективність при опіках сечі (так радить бабуся або сусідка!), але це – повна дурня, адже сеча не підходить для лікування у даному разі. Можливо, вона допомагає в інших ситуаціях, однак у випадку із опіком вона не допоможе.
- А щодо виклику лікаря, чи варто звертатися по допомогу до офіційної медицини?
Звісно. Слід пам’ятати, що краще за все довірити порятунок людини професіоналам. Тож викликайте «швидку допомогу» у випадках якщо: площа опіку потерпілого становить у цілому п’ять долонь людини (одна долоня людини складає 1 відсоток усієї площі тіла). А також, якщо опік отримали дитина або літня людина, якщо маємо справу з опіком III ступеня або опіку піддалася пахова область. Набираємо 103, якщо обпечені - голова, ніс, дихальні шляхи, очі. Так само діємо, коли опіку піддалися обидві кінцівки.
Варто також пам’ятати, що слід робити при опіку очей. Тут необхідно застосувати анальгетики. Закапайте за повіки розчин дикаїну (0,25% - 0,5%), новокаїну (4% – 5%), лідокаїну, альбуциду (10% – 30%), левоміцетину (0,2%). І терміново доставте потерпілого в офтальмологічний стаціонар.
- Як мають себе поводити ті, що опинилися поруч з потерпілим?
- Найперше - не слід панікувати! У більшості випадків опік третього ступеню змушує людину страждати від сильного болю, що призводить до шоку, утруднення дихання, а іноді й до задухи. Тож, люди, будьте спокійними та зосередьтеся на потребах постраждалого. Переконайтеся, що людина знаходиться у безпеці, особливо на відкритому повітрі. Негайно викличте допомогу. В очікуванні порятунку надайте потерпілому першу допомогу. Не намагайтеся зняти обпалений одяг, щоб не пошкодити рану ще більше. Якщо є великий набряк, обгорніть уражену ділянку вологою чистою тканиною.
Саме так слід поводитися при опіку. Усі ці поради допоможуть і при незначних опіках. Наприклад, при опіку пальця. Пам’ятайте, що ваша безпека залежить лише від вас. Будьте уважні до себе і своїх близьких. Не зловживайте алкоголем поблизу небезпечних предметів, оскільки саме алкоголь часто-густо стає причиною опіків, а іноді й смерті.
Нехай мине нас доля обпечених!

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК (УКРІНФОРМ).