Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Орхідея квітне


09.12.2010

Багато читачок скаржаться, що, купивши цю квітку, не завжди вдається дочекатися нового цвітіння. Що необхідно знати, щоб орхідея цвіла?
ОРХІДЕЯ, як будь-яка красуня, вимагає трепетного ставлення і ніжної турботи, тому початківцям можна порекомендувати фаленопсис - при належному догляді він цвіте близько шести місяців на рік і найбільш пристосований до утримання в домашніх умовах. Головне - створити йому умови, близькі до природних. Пам’ятайте про те, що орхідея - епіфіт, тобто у природних умовах живе на інших рослинах, як правило, на деревах. Тому висаджувати її потрібно не в землю, а в спеціальний субстрат. Але про це - трохи згодом.
Перше, що ви маєте зробити з купленою в магазині або подарованою вам орхідеєю - це насолодитися її цвітінням. Не намагайтеся відразу ж пересаджувати рослину в інший горщик, їй підійде не кожний.
Тільки після закінчення цвітіння можна зрізати стерильними ножицями ніжку суцвіття і пересадити рослину в спеціальний горщик і спеціальну суміш. Горщики для орхідей можна впізнати по широких дренажних отворах біля основи, через які вода з них буквально біжить. Суміш для вирощування орхідей складається з кількох інгредієнтів, що включають соснову кору, деревне вугілля і навіть пінопласт. Вийміть рослину з пластикового горщика і обережно видаліть мох, наскільки у вас це вийде. Здорове коріння має бути білим і твердим, з невеликими зеленими зростаючими кінчиками. Обріжте все що засохло, згнило, почорніло.
Поставте рослину в горщик і заповніть сумішшю місце навколо неї. Рослина має бути стійкою, але не обов’язково повністю закріпленою. Поступово нове коріння проросте крізь суміш і саме кріпитиметься до горщика, закріплюючи рослину. Після закінчення пересадки знайдіть для орхідеї хороше місце. Це може бути вікно, що виходить на схід, з кількома годинами вранішнього сонця. Щоб забезпечити потрібний рівень вологості і не дати витекти воді, можна встановити горщик з рослиною на широкий глибокий піднос з галькою.
Догляд досить простий. Поливати орхідею треба кожні 2-3 дні влітку, взимку - 1-2 рази на тиждень. Стежте за тим, щоб субстрат повністю просихав у перервах між поливами. Для поливу використовуйте теплу відстояну воду. Але не перестарайтеся: частий полив може призвести до загнивання ніжних корінців. Не забувайте про зволоження. Щоранку обприскуйте орхідею теплою водою. Окрім регулярного поливу, вона потребує додаткового “корму” - спеціальних добрив для орхідей. Під час росту і цвітіння підживлюйте раз на тиждень. Решту часу досить одного разу на місяць.
Виявивши у рослини ознаки стресу, приміром, пожовтіння, зморщення листя, відсутність цвітіння, знайдіть для неї інше місце. Щойно рослина визначить хороше для себе місце і приживеться там, вона регулярно випускатиме нові корінці, листя або стебла (залежить від типу) і радуватиме вас рясним цвітінням щороку.