Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Оріль ще не в рідних берегах


29.01.2011

Торік у Новосанжарському районі Полтавщини продовжувалися роботи з повернення річки до природного русла в напрямку Нехвороща-Бурти-Шедієве. Близько половини з наміченої до поглиблення ділянки річища в 5,1 км за проектом «Відновлення гідрологічного режиму Орелі на межі Полтавської та Дніпропетровської областей» пройдено 2009 року. За інформацією начальника новомосковського ДП ПМК-36 ВАТ «Дніпроводбуд» Миколи Усенка, минулого року розчистили всього 400 метрів, на більше не вистачило коштів.
Ось як бачить цю ситуацію заступник начальника з будівництва Дніпропетровського облуправління водного господарства Микола Бугайов:
- У 2010 році на цьому об‘єкті освоєно 303 тисячі гривень. Загалом торік у Дніпропетровській області на програму «Захист населених пунктів від шкідливої дії вод» з облбюджету виділено 2 млн. 200 тис. гривень. На Оріль припала найбільша сума. Роботи будуть завершені після повного фінансування розчистки.
Вже й другий сезон з початку розчистки русла біля Нехворощі минув, а Оріль ще не в рідних берегах, хоча екскаватори-драглайни вже пройшли більшу частину наміченої ділянки. Доволі значні кошти йдуть на цю справу. Зайвий раз доводиться дивуватися нашій людській недалекоглядності стосовно довкілля. Раніше Оріль з притоками волею Творця давала людині все: повні води, рибу, заплавні луки, сіножаті… Після «врізання» в її екосистему «будови віку» - каналу Дніпро-Донбас - доводиться викладати чималі кошти на її порятунок. Така ціна помилок з «перетворення природи».
Цієї весни Оріль може відновити колишнє русло й сама. Такої думки дотримується заступник головного інженера інституту «Дніпроводгосп» Віктор Дем‘янов. Велика повенева вода може сама поглибити недочищену ділянку. Адже щовесни Оріль, увійшовши в силу, вертає на свій давній шлях. Такий розвиток подій був би вельми бажаним. Одна справа, коли річка з весни залишається у власних берегах, і зовсім інша - у літнє маловоддя заповнити 15 км старого русла. Такий «водний розрив» абсолютно не бажаний для річки і всього живого в ній.
А стурбованість з приводу відновлення русла Орелі висловлюють жителі Михайлівки Царичанського району і депутат районної ради Віктор Ткач:
- Більше двадцяти років Оріль тече поблизу Михайлівки по штучно поглибленому руслу Заплавки. Невідомо, чи залишиться там хоч якась вода, коли не стане орільських вод, і чи буде в людей вода в колодязях.
Що ж, це ще одна рукотворна проблема. Розробники проекту планують визначити, чи скоріше вгадати, таку висоту діючої переливної греблі при злитті Орелі з Циганкою, щоб підживлювався водами і заплавський рукав. Як видно, дуже непросто людині знівелювати заподіяну живій природі шкоду. У тисячі разів доцільніше, дешевше й безпечніше для майбутніх поколінь було б не зачіпати цей земний рай. Було б… Майбутній Орільський національний природний парк, створення якого проходить з надзвичайними складнощами, колись таки покладе край будь-яким експериментам над унікальною природою краю.
Григорій ДАВИДЕНКО.