Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Осіння посівна «відсунеться»


10.08.2012

Цьогорічні осінні польові роботи в Україні можуть бути проведені пізніше традиційних строків через посуху і дефіциту вологи в грунті. Про це повідомила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.
Експерт пояснила, що накопичення вологи під посів озимих культур починається з середини липня. «За нормою з середини липня і протягом серпня в середньому випадає 130 мм опадів і це той мінімум, який гарантує більш-менш сприятливі умови зволоження на період посівної кампанії. У нас зараз випало 10-20 мм, тобто, в 10 разів менше», - зазначила експерт.
Вона пояснила, що в таких умовах строки посівної кампанії будуть відсунуті на максимально пізній термін, оскільки можливо, що опади в подальшому зможуть частково компенсувати дефіцит вологи в грунті.
«У нас північні області починають сіяти 10-15 вересня, але зараз навіть північно-західні області сухі - Волинь, Рівне, в Житомирі і Чернігові пройшли дощі, але південна частина цих областей суха. А про решту територій взагалі можна не говорити », - додала експерт.
При цьому Т.Адаменко допускає, що аграрії можуть знизити площі під посіви озимої пшениці на користь озимого ячменю, який має менший вегетаційний період.