Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Основа успішної громади


14.06.2018

Весна буяла рясним цвітом. Вулички Новомиколаївського старостинського округу, до якого входять села Новомиколаївка, Сурсько-Клевцеве і Зелений Гай Дніпровського району, що на Дніпропетровщині, після довгої, засніженої зими, одяглися в квітуче вбрання. Односельці почали активно прибирати свої подвір’я, присадибні  території, фарбувати паркани, білувати хати і дерева. Все як годиться в українських традиціях. До цього процесу долучилися і представники установ, підприємств, організацій, магазинів, навчальних закладів, які діють на території старостинського округу.

Так, травневими днями згуртувалися відповідальні і небайдужі мешканці сіл і вийшли на загальну толоку, яку було організовано спільно з Молодіжною радою органу самоорганізації населення «Діалог». Дуже приємно, що в наш нелегкий час є такі люди, які завжди готові об’єднатися задля спільної мети. Вони роблять це безкорисливо, від щирого серця та з вогником у душі. Наймолодшому учаснику толоки всього 3 роки, а найстаршому – 70.
Цілий день кипіла дружня робота. На в’їзді до с. Новомиколаївка міцні чоловіки хвацько справлялися з густими зарослями, проріджуючи дерева та кущі, звільняючи їх від старих, засохлих гілок. Ніжні, чарівні жінки,  білуючи щітками, ювелірно «одягали», нічим не привабливі до цього  дерева і кущі, в ошатні «костюми та сукні». На цій ділянці завзято працювали Совков Роман, Носенко Сергій, Прохоренко Віктор, Ковтонюк Владислав, Явтушенко Олександр, Шлапак Світлана (дружина учасника АТО Василя Шлапака), Штанько Ніна, Крот Олена,  Стародубцева Лілія, Ільницька Людмила, Новосьолова Марія (депутат сільської ради), Тихонова Світлана, Пронічева Тетяна (мама учасника АТО Пронічева Сергія), Слободян Євгенія з донькою Вікторією (учениця 10 класу), Іусова Наталія.  
Не відставала від дорослих і малеча, яка своїм дитячим сміхом, невгамовною  енергією, великим бажанням долучитися до спільної роботи  впевнено білила, тримала в руках граблі, виносила сміття. З цим впоралися Євтушенко Лія (учениця 2 класу, онука учасника АТО Шлапака Івана), Тихонова Варвара (учениця 2 класу), брати Слободяни – Сергій (6 років) і Дмитро (3 роки). Добрі почуття йдуть своїм корінням у дитинство, а людяність, доброта, ласка, доброзичливість народжується в маленьких серцях тоді, коли дитина бачить і відчуває це від оточуючих її людей. 
В іншому куточку старостинського округу ініціативна група з вулиці Шевченка спільними зусиллями облаштувала дитячий майданчик, на якому дітлахи тепер можуть збиратися, грати і відпочивати. І знову приємно, що родинами долучалися до спільної справи. Велика вдячність  родині Нікуліних – Володимиру та Олександрі, їхнім донькам Анастасії (5 років) та Ірині (учениці 2 класу), родині Копитків– Іванні та  Григорію, Мазніченко Тетяні,  Білашу Миколі.
Не відставали від загальної толоки ініціативні групи села Сурсько-Клевцеве. З вогником працювали Полоусова Наталія, Перепелиця Юлія, Головко-Шувалова Валентина, Задарій Наталія, які  вичистили узбіччя від сміття на в’їзді в село і  побілили електроопори  від зупинки на вул. Зарічна до спортивного стадіону та електроопори по всій вулиці Набережній. Козир Віктор, Слободян Володимир, Лобода Анатолій, Цирулик Володимир, мешканці вулиці Шкільної, не шкодуючи сил і часу, зробили величезну роботу по  відновленню будівлі водонапірної башти, яка знаходиться на вул. Шкільній. 
На території церкви Трьох Святих парафіяни з отцем Серафимом вибілили фасад будівлі, дерева, поштукатурили вхідні стовпці, пофарбували ворота, обкосили  зовнішню територію церкви.  
А в центрі села Новомиколаївка працівники Офісу старости, Будинку культури, комунального підприємства «Партнер» оновили дитячий майданчик, дали йому нове дихання, кольоровий настрій і затишок. Сюди  залюбки приходять відпочити молоді мами зі своїми діточками та бабусі і дідусі зі своїми онуками. Цінуйте та бережіть надбане!
Також особливе, історичне, пам’ятне і важливе  місце для нашого старостинського округу – пам’ятник загиблим воїнам у Другій світовій війні.  Обов’язок нащадків – безмежна вдячність усім, хто наближав Перемогу. Нам усіма своїми справами потрібно утверджувати мир, злагоду та суспільну гармонію в громаді на українській землі. Тут самовіддано  наводили порядок працівники Офісу старости Самарська Маргарита, Цурик Раїса та Будинку культури Андрієвська Валентина, Грачова Лариса, Зубкова Олена. 
Також велике спасибі Пронічеву Сергію (учасник АТО), Андрієвській Оксані, Почипні Олені,  Кириленку Олександру, Кириленку Андрію, Гриненку Віктору, Штилігі Ганні, Свершку Миколі (учасник АТО), Кучеренку Миколі, Кифоренку Володимиру (директор КП «Партнер»), Гірному Олегу, Лифар Марині, Білому Сергію, Ананьїну Сергію (учасник АТО), Білоус Інні (депутат сільської ради),  Білоусу В’ячеславу, які долучалися до роботи на різних ділянках старостинського округу.
У народі кажуть: «Творіть добро, і вам воздасться». Саме за таким принципом діють наші друзі і партнери ТОВ «Об’єднання Новомиколаївський кар’єр», директор Дощенко Сергій, головний бухгалтер Литвиненко Алла, Джабалда Ірина (магазин «Вікторія»), Білоус Тетяна (магазин «Калина»). Їхня матеріальна та людська підтримка – свідчення небайдужого ставлення до проблем і розуміння важливості жити на благо процвітання нашого  старостинського округу. Хай Господь сторицею віддячить за Ваше розуміння, бажання і за частку душі, подаровану нам!  
Це тільки маленький початок великої роботи. Ми другий рік збираємося на такі загальносільські толоки. Адже вони згуртовують  покоління, надихають на нові ідеї, виховують дружбу, підтримку, повагу.  Тим мешканцям, які ще не готові долучитися до цієї традиції,  хочеться сказати, що байдужість і безвідповідальність ніколи не об’єднували, а навпаки, віддаляли людей, а значить послаблювали їх. Саме нашими спільними зусиллями створюється неповторний образ села, зберігається його історія та закладається майбутнє. 
Дякую Вам, мої односельці, друзі, партнери! Нехай завжди Вас оточує мир, здоров’я та щастя! Хай панує злагода та добробут у Вашій  оселі! Хай нам  Бог посилає своє благословення на наші добрі діла і процвітання рідної України!
Олександр КУШНІКОВ,
староста Новомиколаївського 
старостинського округу.
Дніпровський район,
Дніпропетровська область.