Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Основні кольори літа


18.12.2014

Нещодавно про свої унікальні томати читачам «Сільських новин» розповів Руслан Духов. Оскільки цей матеріал викликав чималий читацький інтерес, овочівник продовжує знайомити городників з особливістю вирощування томатів різних сортів.

ДО сюрпризів погоди ми вже звикли, навіть навчилися допомагати своїм рослинам у чергових стресових ситуаціях. Головне - щоб залишалося бажання поборотися за екологічно чистий та смачний врожай. А зробити це зараз досить легко - завдяки сучасним сортам з’являється можливість без особливих зусиль і витрат виростити рекордну кількість смачних плодів.
Такі сорти добре переносять денну спеку і холодні ночі, віддаючи максимум плодів з рослин. Вони практично не хворіють - значить економимо на обробках дорогими пестицидами - досить обприскати рослини один раз, і то для під страховки, що не завжди ефективно для застарілих сортів.
Втім, наші улюбленці вже третій рік обходяться без хімії, що і дозволяє отримувати справжні домашні помідори! Адже жоден заїжджий плід не зрівняється за смаком і по красі з щойно зірваним соковитим помідором.
Головна і улюблена для нашої сім’ї культура - помідор цього літа щедро одарив врожаєм і красою. З кожним роком наша колекція зростає, і з багатьма сортами зовсім не хочеться прощатись. У підсумку на 25 сотках, відведених під помідори, ми розмістили близько 350 сортів. Роботи було багато, часом ледь встигали збирати врожай. Багато сортів перевищили усі очікування. А новинки, яких в цьому році виростили рекордну кількість - до 150 сортів, здивували красою, смаком і формою плодів.
Розпочну з чемпіона за скоростиглістю, новинки цього року, сорту Чорний Імператор. Аромат і смак плодів не може зрівнятися з іншими скороспілками, а першими в цьому році дозріли відразу п’ять сортів. Але скуштувавши на смак плоди Чорного Імператора, я «захворів» цим сортом.
Кущ у нього заввишки до півтора метра. Плоди - рожево-шоколадного кольору, масою 200-250 г, щільні, дуже красиві, видовжено-сливовидної форми, незвичайно смачні в свіжому вигляді - і в салатах.
А ось законсервувати їх цього разу не вийшло - перші плоди Чорного Імператора ми ум’яли, а з решти зібрали насіння. Вже на наступний рік посадимо побільше кущів цього сорту, тоді точно вистачить і законсервувати, адже на одному кущі в середньому висіло до 8 кг плодів.
Серед «шоколадних» сортів, на ряду з Чорним Імператором, мені сподобалися сорти Кавуновий, Де барао чорний, Чорна Бургундія, Індійське м’ясо, Перцеподібний чорний, Фіолетова пристрасть та інші.
Вирощуємо ми і низькорослі сорти. Їх можна не підв’язувати, тому вони ідеальні для зайнятих дачників. У цьому році кращим був сорт Ступицький. Він ранньостиглий і встигає віддати основний врожай до спалаху фітофтори. Вирощували його в шість стебел. Для впевненості та аби його плоди не їла капустянка, рослини підв’язували до кілочків шпагатом, але до середини літа він обірвався через велику вагу плодів. Недозрілі відірвані від плодоніжки томати так і залишилися дозрівати на землі.
Плоди у Ступицького круглі, міцні, щільні, яскраво-червоні, вагою 80-150 г. Одна з переваг сорту - відсутність зеленої плями у плодоніжки. До того ж, ці томати не вражаються хворобами, добре переносять посуху.
Дуже сподобався і новий засолювальний сорт з Італії Сан Марцано гігант 3. Це версія-гігант улюбленого багатьма городниками сорту Сан Марцано. Він середнього строку дозрівання з плодами справжньої королівської краси. Всі, хто бачив цей сорт на нашому городі, не могли приховати захоплення. Та й на фотографії видно - кущі облиплі плодами.
Сорт Сан Марцано гігант 3 висотою до 1,3 м. Формуємо ми його в два-три стебла. Плоди дозрівають до кінця літа, гронами по чотири-вісім штук. У цьому році на рослинах в’язалося до 20 грон і більше! Помідори в них - яскраво-червоного кольору, вагою 150-250 г, лежкі, смачні, вишукано рівні і гладенькі. Можна сказати, що це один з найбільш довгоплідних сортів - томати довжиною до 15-18 см. Врожай з куща приголомшує - до 20 кг і більше за сезон. Сорт дуже зручний для осінніх заготовок.
Серед червоноплідних сортів хочу також відзначити помідори Раджа, М’ясистий, Екстремаль, Магнум, Голіаф, Цукровий бізон, Свобода і Добрий молодець.
Наша колекція поповнилася і синіми помідорами - в цьому році виростили 23 таких сорти. Одним з найцікавіших виявився сорт Основні кольори. Його автор - американський селекціонер Том Вагнер, який вже прославився багато років тому створенням популярного досі сорту Зебра зелена.
Основні кольори, на мій погляд, - просто унікальний синій помідор! Його зелені плоди під час росту під впливом світла поступово стають темно-фіолетовими. Нижня половина стиглих томатів - помаранчева. А перехід з чорного на помаранчевий колір супроводжується шикарними штрихами. Вага плодів - близько 80-90 г. Вони круглі. М’якуш помаранчевий, ароматний, щільний. Цікаво й те, що листя у рослини від холоду темніє.
Серед синіх новинок хочу відзначити і сорт Синій ангел, Троянда індиго, Смужки минулих часів, Майже блакитна кров, Ворсистий синій базіка і Гордість фландрії.
Де-барао рожевий - улюбленець нашої сім’ї і росте у нас на городі вже більше 30 років. Це один з перших сортів, який почав вирощувати мій тато Микола. Дуже шкода, що він так і не побачив, як його онучка приходить вранці на грядку та смакує його улюбленим помідором - саме Де-Барао рожевий полюбився Мілані. Збіг або знак згори - буде видно далі. І все ж залишаються сподівання, що моя донечка продовжить справу батька і дідуся. А коли сорт передається з покоління в покоління, народжуються сімейні реліквії.
Але повернемося до самого сорту. Плоди у нього рожеві, округлі, масою 80-110 р. За своїми смаковими якостями вони не поступаються сучасним сортам - щільні, соковиті, солодкі, просто не можуть не подобатися. На мій погляд, Де барао рожевий - один з кращих сортів для консервації і літніх салатів.
Середньостиглий високоврожайний сорт Ведмеже серце плодоносив до самих заморозків, а зірвані в жовтні бурі помідори лежали на підвіконні і потихеньку дозрівали. До грудня були з помідорами. Оце так сорт!
Плоди у нього дуже красивого рожевого кольору, мають вагу до 700 г, а окремі - до кілограма. Кущ високорослий (до 2 метрів) стійкий до захворювань та погодних катаклізмів. А на кущі Ведмежого серця зав’язується до 30 плодів. Якщо врахувати їх величину, то це дуже добре. Сорт підходить для споживання у свіжому вигляді - суперсолодкий і не розтріскується.
Сьогодні, в цей непростий час, чимало людей покладають великі надії на свій огород. Знаючи, як нелегко будується бюджет у багатьох сім’ях і як важко зараз дістати якісне насіння, ми на родинній раді ухвалили рішення - поділитися з читачами «Сільських новин» відразу двома сортами. А оскільки в цьому році нам вдалося зібрати значну кількість насіння помідорів Де-Барао рожевого і Ведмеже серце, то і надішлемо їх потроху усім бажаючим безкоштовно. Тільки не забувайте, будь ласка, вкладати конверт зі зворотною адресою.

Руслан Духов,
вул.Тюркіна, буд. 41,
с. Мишурин Ріг
Верхньодніпровський район,
Дніпропетровска область.
51610.