Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Особа циганської національності


04.04.2013

Не так давно я запросив на святковий концерт, присвячений Міжнародному Дню циган, який відбудеться 7 квітня в міському культурно центрі дозвілля «Мир», свого давнього знайомого.
- Не прийду, - заявив він мені, - бо не поважаю і зневажаю циган, за їх жебрацтво, дармоїдство, злодійство. Пам’ятаю, у моєї бабусі в селі, якісь дві циганки вкрали цінні речі...


І ОСЬ ТАКА ДУМКА про циган, на жаль, не поодинока. Існує певний стереотип сприйняття цього народу, який нерідко підтримують і ЗМІ. Незважаючи на те, що, здавалося б, в нашій багатонаціональній країні немає ні расизму, ні геноциду, у газетній кримінальній хроніці можна прочитати «Особою циганської національності був здійснений такий-то злочин». Але чомусь в десяти інших повідомленнях, розміщених в цій рубриці, не названо національність осіб, які вчинили інші правопорушення.
Безумовно, як і серед представників інших народів, є в циганському середовищі і жебраки, і злодії. Але чи можна через них так говорити про весь народ? Лице національності - це кращі представники народу. Лицем росіян можна назвати Толстого, Рєпіна, Шишкіна, лицем українців - Шевченка, Квітку-Основ’яненка, Лесю Українку.
Але варто згадати, що увесь світ знає не лише художнього керівника московського театру «Ромен» Миколу Сліченка. Для класичних музикантів і студентів консерваторій світу відомими такі імена, як Дьордь Цифра, Іон Войко, Янош Біхарі. Ім’ям цигана Михайла Ерденка названий міжнародний музичний конкурс юних скрипалів і віолончелістів. Імена Робі Лакатоша і Сергія Ерденка регулярно з’являються в європейській та американській пресі. Любителі гітарного джазу, не замислюючись, згадають Бірелі Лагрена і Джанго Рейнхардта - ім’ям останнього названий міжнародний джаз-фестиваль в Нью-Йорку. Майстри семиструнної гітари Олександр і Вадим Колпакови раз у раз збирають повні зали в США, сім’я Колпакових дружить з Мадонною. Мало хто не чув ім’я циганської джаз-співачки і виконавиці романсів Валентини Пономарьової. Однією з виконавців ролі Есмеральди в мюзиклі «Нотр-Дам» в Росії була циганська дівчина, співачка Діана Савельєва. У XIX столітті велику популярність мали хористки Степанида Солдатова, Варвара Паніна, а також добре відома Тетяна Дем’янова. Весь СРСР в 70-х танцював під «Шизгару» у виконанні циганської солістки Маришки Вереш.
Московський театр «Ромен» був і залишається основною візитівкою творчої нації. Київський театр «Романс» відомий менше. Однак саме він проводить щорічний міжнародний фестиваль циганської культури «Амала». Любителям циганських театрів багато скажуть такі імена, як Микола Сліченко, Ігор Крикунов, Георгій та Катерина Жемчужні. Їхня дочка, Ляля, разом з циганськими акторами Миколою Лєкаревим, Іреною Морозовою і Володимиром Череповським, безсумнівно, запам’яталися глядачам телесеріалу «Кармеліта». Фільми циганського режисера Тоні Гатліфа стають переможцями кінофестивалей.
Слава танцюриста фламенко і посла ромської меншини в Європі Хоакіна Кортеса гримить по світу.
Однак циганські таланти не обмежуються світом музики, театру і кіно, хоча це, дійсно, головна стихія циганського народу.
Зарахований до лику католицьких блаженних циган Сеферино Малья. Книги проповідника-євангеліста Матео Максимова, присвячені рідному народу, були переведені на 14 мов. Ім’ям поетеси Броніслави Папуші названа одна з премій циганомовної літератури, і про цю премію пишуть в болгарській пресі. Взагалі у циган багато письменників і поетів, але, на жаль, поза циганського середовища вони маловідомі.
Знані імена таких художників, як Катарзина Полиць, Тамаш Било, Давид Беері. В Європарламенті працюють на благо рідних країн Лівія Ярока і Вікторія Мохачі. Відомою фігурою був російський генерал міліції Ян Решетніков. Мало хто знає, що значна частина чоловічого і жіночого населення циган СРСР брала участь у війні піхотинцями, водіями, артилеристами, танкістами, льотчиками, фельдшерами, моряками, партизанами. За бойові подвиги у Великій Вітчизняній війні одинадцяти циганам було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
Безсумнівно, любителям спорту і знавцям його історії, багато скажуть ці імена: Деян Савичевич, Джем Мейс, Йоганн Тролльман, Ерік Кантона, Хосе Антоніо Рэйес Кальдерон, Рікарду Андраде Куарежма Бернарду, Златан Ібрагімович.
Ось такі вони - особи циганської національності.

Володимир НІКОЛАЄНКО, співзасновник Павлоградської

міськрайонної громадської організації ромів «Амаро Кхер».