Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Особливості риніту при ГРВІ


20.11.2013

Гострі респіраторні вірусні інфекції сьогодні часто йдуть поряд з алергічними проявами. Одним з таких неприємних супутників ГРВІ часто стає алергічний риніт, а по-народному виснажливий нежить. Який же взаємозв'язок цих захворювань і як з ними боротися? Про це ми розпитали Лілію Романюк, доктора медичних наук, доцента кафедри клінічної, лабораторної імунології та алергології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика.

- Отже, який існує взаємозв'язок алергічних захворювань і гострих респіраторних вірусних інфекції, Ліліє Іванівно?
- Алергічні захворювання й справді становлять серйозну проблему клінічної медицини. За даними офіційної статистики, сьогодні до 40 відсотків населення Землі страждають на алергію, і їх кількість стрімко зростає. Не менш актуальною проблемою є гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), що обумовлено їх високою поширеністю, важким перебігом і високим ризиком ускладнень. За даними МОЗ України, лише в минулому році в нашій країні було зареєстровано понад 8 мільйонів випадків грипу та ГРВІ. Таким чином, на сьогоднішній день можна говорити про дві епідемії - алергічних захворювань та ГРВІ, - які взаємопов'язані.
Давно помічено, що особи з тими чи іншими алергічними захворюваннями частіше, ніж здорові, хворіють на ГРВІ, а перебіг захворювання у таких пацієнтів має певні особливості. В організмі пацієнтів з алергічними захворюваннями постійно присутній запальний процес. Адже у них знижено синтез інтерферону, що істотно послаблює як противірусний, так і антибактеріальний захист.
Кількість сезонних загострень ГРВІ у пацієнтів з алергічними захворюваннями в анамнезі складає більше одного випадку на кожну людину. А тривалість ГРВІ майже вдвічі довша: середня тривалість загострення у таких хворих становить 9 днів, а в пацієнтів без алергічних захворювань в анамнезі - 5 днів.
- Що таке алергічний риніт?
- АР являє собою постійне запалення слизової оболонки порожнини носа і навколоносових пазух, обумовлене впливом алергенів і проявляється такими симптомами, як набряк, закладеність і свербіж носа, назальна гіперсекреція (простіше кажучи, тече з носа постійно).
Сезонним АР називають алергічне захворювання слизової оболонки порожнини носа і навколоносових пазух, обумовлене гіперчутливістю до аерозольних алергенів, концентрація яких у повітрі періодично стає істотною, під цілорічним же - алергічне захворювання слизової оболонки порожнини носа і навколоносових пазух, в основі якого лежать реакції гіперчутливості на алергени, вплив яких має постійний характер.
- Які саме алергени викликають сезонний і цілорічний риніти?
- Для сезонного риніту істотні пилкові та грибкові алергени. Причиною ж цілорічного алергічного риніту є алергени побутові, епідермальні і харчові. Прийнято виділяти нежить легкий, середньоважкий і важкого ступеня, а також ускладнений і неускладнений
- Чим вони характерні?
- Легкий риніт відрізняється відсутністю явного впливу захворювання на загальний стан, працездатність або відпочинок хворого. Застосування лікарських препаратів носить епізодичний характер. При середньотяжкому риніті на тлі лікування симптоматика захворювання усувається або мінімізується, якість життя хворого нормалізується.
А ось важкий АР такий, що лікування не усуває (або впливає незначною мірою) клінічні прояви захворювання і суттєво не покращує якість життя хворого.
- Чи трапляються ускладнення АР?
- Так, звісно. Це - полісенсібілізації (наявність гіперчутливості до алергенів різного походження), неспецифічна гіперреактивність, синусит, поліпоз носа, гострий і хронічний середній отит. Можлива трансформація недуги у бронхіальну астму (БА ) або одночасну наявність обох захворювань. Серед основних ускладнень, особливо у дитячому віці, виділяють гострий і хронічний середній отит, що відзначається в 24 відсотках випадків і обумовлений переважно порушенням функції євстахієвої труби. Існують дані про те, що отит може розвинутися як суто алергічне захворювання, через накопичення секрету у барабанній порожнині та його подальше інфікування.
- Як проводиться діагностика захворювання?
- Для цього проводиться риноскопія. Якщо відзначається значна кількість білого, іноді пінистого, секрету в носових ходах, різкий набряк носових раковин з розширеними судинами, а також сірий колір та наявність плямистості слизової оболонки порожнини носа (симптом Воячека), то можна говорити про АР. Утім часто симптоми АР та інфекційного риніту схожі, тому для призначення адекватного лікування важливо провести диференціальну діагностику цих захворювань.
- Яке лікування недуги є прийнятним?
- Алергічні захворювання не тільки істотно впливають на навчання та професійну діяльність, справляючи негативний вплив на якість життя хворих, але й потребують значних фінансових витрат з боку як сімейного, так і державного бюджету. На тлі значної поширеності АР важливою обставиною є те, що сучасні методи лікування даного захворювання є незадовільними. Як відомо, класичні антигістамінні препарати I покоління проникають у центральну нервову систему, викликаючи сонливість, порушення координації руху, запаморочення тощо, внаслідок чого виникають такі побічні ефекти, як сухість слизової оболонки порожнини рота, носа, горла, розлади сечовипускання, акомодації, моторики шлунково-кишкового тракту. Виражений седативний ефект не дозволяє застосовувати їх соціально активним пацієнтам. Тому нині у лікуванні АР доцільним є застосування сучасних блокаторів Н1- гістамінових рецепторів, позбавлених побічних ефектів своїх попередників. Крім того, враховуючи важливу роль запалення у розвитку загострення вірусного захворювання, актуальним є застосування препаратів, що впливають на цю ланку. Йдеться про антигістамінні препарати II - III покоління. З неседатівних антигістамінних препаратів сьогодні можна рекомендувати цетиризин, який приносить стійкий позитивний результат, справляючи подвійний ефект: він не лише блокує дію гістаміну, але й руйнує його у тканинах. А це означає, що ви зможете нормально жити і працювати.

Підготувала Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА, (УКРІНФОРМ).