Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Отриколі або помаранчевий паслін: походження і корисні властивості


18.01.2018

Як виглядає паслін чорний, багато хто знає – він часто зустрічається на наших городах. У нього дрібні ягідки чорного кольору. Звідси й назва виду. Але паслін, про який ітиметься в цій статті, справжній унікум. Ботаніки довго намагалися зрозуміти, що це за ягода, і врешті-решт дійшли висновку: паслін, просто дуже рідкісний різновид. Зовні рослини точнісінько такі, як і традиційна форма пасльону чорного, але коли починають дозрівати ягідки, вони вражають своїм неймовірно красивим помаранчевим кольором.
Два роки тому мій друг, колекціонер рідкісних рослин із США, прислав мені насіння з написом отриколі (otricoli). У мене про цю культуру не було ніякої інформації, мій друг теж нічого про неї не знав, оскільки збирався виростити вперше. Насіння було схоже на паслін або фізаліс. Тому я його посіяв і почав вирощувати, як пасльонову рослину. Сіянці підростали, з’явилися ягоди, і я вже зрозумів, що це городня чорниця (галбрі), а якщо точніше – окультурений паслін, з ним я знайомий понад 10 років. Проте все ж кущі були трохи не такі: листя світліше, та й плоди у галбрі крупніші. А дозрілі ягоди виявилися оранжевого кольору. Ризикнув спробувати їх на смак: вони були солодкі, з приємним медовим ароматом.
Я почав шукати в спеціальній літературі і на сайтах Інтернету інформацію про отриколі. Вдалося дізнатися, що Отриколі – комуна в Італії, розташована в регіоні Умбрія. Виявилося, що вздовж берегів річки Тібр у дикому вигляді росте багато чорного пасльону, серед якого кілька років тому один колекціонер рослин, вивчаючи місцеві види, виявив багато кущів з помаранчевими плодами. Як з’ясувалося, місцеві жителі використовують їх у їжу протягом десятків років. Чорний паслін гірчить, тому жителі Умбрії збирають його тільки з лікувальною метою. А от оранжеві ягоди  солодкі й ароматні. З них місцеві жителі готують безліч страв, варять варення, використовують у вигляді начинки для пирогів тощо. З’явилися помаранчеві ягоди, швидше за все, самі по собі шляхом природного перезапилення, можливо, навіть з іншою пасльоновою рослиною. Вчені назвали цей різновид пасльону Otricoli Orange Berry (отриколі помаранчева ягода). 
Отриколі має висоту до 90 см, товсте стебло чотиригранне з міцними пасинками. Рослина густо всіяна помаранчевими ягодами завбільшки з горошину, зібраними в кетяги по 5-10 штук. Урожай – до відра ягід з куща. Цвітіння і дозрівання плодів триває безперервно до заморозків. 
Я вирощую отриколі через розсаду. Сію насіння і висаджую розсаду в одні терміни з помідорами. Міцні стебла не потребують підв’язування. Тільки пасинки під вагою дозріваючих плодів можуть зігнутись до землі. Вчені досліджували ягоди отриколі і дізналися, що вони багаті на вітамін С, тому сміливо можна додавати сушені ягоди в чай та ефективно боротися з грипом чи застудою. Вживання свіжих плодів або варення допоможе нормалізувати артеріальний тиск. В ягодах велика кількість провітаміну А – каротину, це важливий антиоксидант, який допомагає організму боротися з токсинами. Також в отриколі багато селену, що уповільнює процес старіння. Зовнішнє застосування цієї ягоди добре впливає на стан шкіри і допомагає лікувати шкірні захворювання. 
Я буду радий, якщо отриколі подарує комусь одужання і продовжить активне життя на багато літ. І тому БЕЗКОШТОВНО вишлю насіння цієї рослини всім, хто нею зацікавився. Тільки не забудьте вкласти конверт зі зворотною адресою. 
Руслан ДУХОВ, 
вул. Тюркина, буд. 41, с. Мишурин Ріг,
Верхньодніпровський район, 
Дніпропетровська область. 51610

 

Всього - 1


Ekaterina08.03.2018

Добрий день,а як би нам з Вами зв'язатися,маємо такий самий пасльон лиш чорний,хотілось би обмінятися. Дякую!