Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Отрута, яку ми їмо щодня


30.08.2012

За останні десятиліття в життя українців увірвалися пластикові матеріали, синтетичний одяг, штучні миючі, косметичні та лікувальні засоби. Ці зміни стосуються й продуктів харчування: більшість із них містить цілу низку штучно синтезованих сполук - Е-добавок. Якщо звернути увагу, то виявиться, що на прилавках місцевих магазинів майже всі продукти харчування містять харчові добавки - навіть ті продукти, які на перший погляд натуральні.

Що воно таке - Е-добавки
Харчові добавки - простий та дешевий спосіб надати продукту привабливого вигляду і кольору, посилити смак, а також продовжити термін зберігання. Раніше назви цих хімічних речовин писали на етикетках продуктів харчування повністю, але вони займали так багато місця, що в 1953 році в Європі було вирішено замінити повні назви цих речовин буквою Е (від Europe) з цифровими кодами, ідентифікованими згідно з Міжнародною системою класифікації (INS).

Ковбаса та сосиски, що викликають рак
У стандартному споживчому кошику обов’язково мають бути м’ясні вироби – ковбаса, сардельки чи сосиски. Спокушає гарний свіжий вигляд ковбаси? Тоді шукайте на упаковці Е128 (штучний червоний барвник 2G), який надає м’ясу рожевого кольору і разом з тим вважається канцерогенною речовиною, що призводить до розвитку деяких видів пухлин.

Солодощі, що викликають алергію
Хочеться солодощів? Тоді вам поталанить зустріти у їхньому складі тартразин Е102 (штучний жовтий барвник), який допомагає цукеркам, морозиву і солодким напоям набувати червоного і жовтого кольорів, а «за сумісництвом» викликає харчову алергію. Взагалі серед усіх закодованих домішків не перелічити тих, які викликають різного виду алергії.
Надзвичайно шкідливим є штучний червоний барвник еритрозин (Е127), який має токсичну дію, провокуючи тим самим захворювання щитовидної залози.
Аналізуючи групу консервантів, варто зазначити, що деякі виробники вдаються до хитрощів і замість прописування певних кодів вказують на етикетці просто відповідну назву, яка, звичайно, простому споживачу навряд чи щось скаже. Е250 та Е251 – сумнозвісні нітрит і нітрат калію, які, за численними дослідженнями медиків, викликають алергічні та запальні реакції, головний біль, печінкові болі та роздратованість. Незважаючи на численні перестороги і рекомендації заборони використання цієї харчової добавки, вона досі маячить на кожній другій упаковці.
Людям з хворобами печінки, кишківника, з дисбактеріозом, холециститом рекомендується виключити з раціону продукти, що містять Е250, Е251 та Е252 (нітрат калію). У таких людей частина нітратів, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, перетворюється на більш токсичні нітрити, які, в свою чергу, утворюють досить сильні канцерогени – нітрозаміни.
Дія консервантів подібна до дії антибіотиків. Вони викликають загибель живих організмів (бактерій), що на довший час зберігає продукт від псування. Людина складається з величезної кількості найрізноманітніших клітин і має більшу масу (в порівнянні з бактеріями), тому вона не гине від вживання консерванту (в деяких випадках ще й тому, що соляна кислота, яка міститься у шлунку, частково руйнує консервант).
Серед антиокислювачів, що найсильніше впливають на людський організм, виділяють Е311 (октилгаллат), який може викликати напад астми, та Е320-321 (бутилгідрооксианізол та бутилгідроокситолуол), які затримують воду і підвищують вміст холестерину у крові.

Стабілізатори в майонезах і йогуртах
Стабілізатори і згущувачі практично завжди присутні у майонезах та йогуртах. Густа консистенція таких продуктів створює відчуття високої якості, а насправді може викликати хвороби системи травлення.
Негативний вплив на печінку і розлади шлунку викликають емульгатори з кодом Е510, Е513 та Е527 (хлорид амонію, сірчана кислота і гідроксид амонію).
Коди підсилювачів смаку можна запросто зустріти майже в усіх рибних, курячих, грибних, соєвих напівфабрикатах, у чіпсах, сухариках, соусах, різних сухих приправах, бульйонних кубиках та сухих супах. Глутамат натрію (Е621) – чи не найстрашніший з усіх домішків, солі цієї кислоти беруть участь у передачі імпульсів до центральної нервової системи, викликають збудження і застосовуються у психіатрії. Ось чому прихильникам фаст-фудів (а саме такі страви мають у своєму складі найбільше цієї речовини) загрожує як фізична, так і психологічна залежність, повідомляє «RIA-K».