Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Отруйні та алергійні


13.10.2011

Сьогодні на ринку пропонується таке розмаїття декоративних культур, що розбігаються очі. Так і хочеться все це купити й посадити у себе в саду, квітнику. Але не варто поспішати будь-яку рослину, котра вам сподобалася, одразу купувати і нести додому. Особливо, якщо у вашій родині є малі діти, алергіки, люди із серцево-судинними захворюваннями.

ПЕРШ НІЖ придбати квітку чи кущик, уважно прочитайте про рослину, бажано кілька джерел. Краще не купуйте взагалі, якщо не впевнені в їхній безпечності, навіть коли продавець вас переконує, що це чудова рослина, а від фото з квітами паморочиться голова.
Будьте уважні - одна й та ж “народна назва” може стосуватися кількох видів рослин; і навіть у біологічних “наукових” назвах багато паронімів.
Точно запам’ятовуйте сорти і види купованих рослин. Адже в однієї і тієї ж рослини бувають отруйні та їстівні види, гіпералергійні та гіпоалергійні сорти.
Ось приклади небезпечної паронімії.
Магонія падуболиста – декоративний вічнозелений кущ родини барбарисових. Має їстівні ягоди темно-синього кольору з високим вмістом вітаміну С, які у наших широтах достигають пізно восени. Але слід пам‘ятати, що зелені ягоди – токсичні (на щастя, вони гіркі й терпкі – тому не привабливі для дітлахів). Свою назву рослина отримала через те, що візуально дуже схожа на падуб (гостролист).
Натомість сам падуб (теж ягідна культура) отруйний, хоча його ягоди дуже декоративні, привабливі на вигляд.
Барбарис звичайний – лікарська рослина. У їжу вживають ягоди і листя, молоді пагони. Має багато сортів різної “палітри” декоративності. Категорично забороняється вживати вагітним, гіпотонікам - лише в обмеженій кількості.
Барбарис Тунберга - декоративна рослина. Лікарських властивостей не має. Ягоди не їстівні (дуже гіркі), але не отруйні.
Лох багатоквітковий – плодово-ягідна культура. Ягоди можна вживати у їжу.
Лох сріблястий - декоративна культура. Ягоди їстівні, однак кулінарної цінності не мають. А ось пилок рослини є алергеном.
Кизил і кизильник – дві зовсім різні рослини, різних видів і навіть родів. Кизил – ягідна культура, дерево або кущ. А кизильник - декоративний, вічнозелений або листопадний кущ. Вживати в їжу можна лише ягоди кизильнику чорноплідного. В інших видів вони теж можуть бути чорного або синього кольору, але неїстівні.
З поширених декоративних культур дуже отруйними є золотий дощ, гортензія, рицина. У цих рослин отруйні всі частини, а у рицини ще й дуже привабливі плоди, тому, якщо в родині є малі діти, цих рослин в обійсті не повинно бути.
Не можна саджати біля будинку, під вікном бузок, жасмин, черемху. Особливо, якщо в родині є люди з хворим серцем. Цим рослинам місце на межі обійстя, біля воріт. Так само не можна залишати в кімнаті на ніч букети цих квітів.