Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Овочева хризантема


13.12.2012

Для більшості городників хризантема - окраса осіннього саду, цариця осені, яка милує око різнобарвною палітрою кольорів від кінця літа й до зими. Виведено безліч видів, а про сорти й говорити нічого – їх не злічити. Але мало кому відомо, що є хризантеми, котрі вирощують не в саду, а на городі. Мова йде про овочеву хризантему, спеціально виведені сорти якої дуже популярні в Японії, у Китаї й у всій Південно-Східній Азії. До нас вона потрапила не так давно і поступово набирає популярність як пряно-смакова рослина.

ОВОЧЕВА ХРИЗАНТЕМА - це гарне однорічна рослина з потужним м’ясистим стеблом, яка виростає до метра заввишки. Ділиться на три види, залежно від величини і форми листя. Є рослини з вузькими листям темно-зеленого кольору, тобто з широким листям більш світлих відтінків, є проміжний тип. В овочевої хризантеми їстівні всі частини рослини - і листя, і гілочки, і квітки. Росте вона дуже швидко, через місяць після сходів вже з’являються перші бутони, на кожному молоденькому кущику відразу кілька штук. Цвіте овочева хризантема довго, довше двох місяців. Квітки досить великі, жовтуватого, рідше чисто білого кольору.
Оскільки це морозостійка рослина, її насіння можна висівати в надранні строки. До умов вирощування невибаглива – гарно росте на різних типах ґрунтів. Рослини досягають у висоту до метра, досить розгалужені, коли вирощується на насіння бажано підв’язувати стебла до кілочків або вирощувати в такому місці, щоб убезпечити рослини від повалення вітром. Рослина вкрита великою кількістю квітів жовтого чи жовто-білого кольору в залежності від сорту, квітки середні за розміром. Насіння достигає приблизно в середині літа – в залежності від строків висіву. Але ціниться овочева хризантема не стільки своєю декоративністю, стільки корисними властивостями. В її листі знаходиться велика кількість калію з речовин, корисних для серцево–судинної системи. Крім того, як і інші зелені культури, овочева хризантема цінна у весняний період, коли організму так потрібні вітаміни. В їжу використовують листя й молоденькі стебла – в салатах. Доволі скороспіла культура – готова для вживанні вже через місяць після посіву.
Незважаючи на велику цінність цієї рослини, вона все ще залишається рідкісною гостею на наших городах, але цю прикрість легко виправити, - кожному, хто надішле підписаний конверт зі своєю зворотною адресою, я безкоштовно надішлю насіння овочевої хризантеми в кількості, достатній для подальшого розмноження цієї корисної рідкісної культури.

Моя адреса: Чемерис Євгеній Григорович, вул. Садова, 100, смт Покровське, Дніпропетровська область, індекс 53600.