Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Овочі, які висівають восени


10.08.2012

Овочі та зелень зазвичай сіють (саджають) навесні. Але деякі культури, і не тільки звичний салат, сіють під зиму. Це дозволить отримати врожай на два-три тижні раніше, а рослини, що зійшли, будуть більш загартованими і менш схильними до хвороб.

Насіння сіють з тим розрахунком, щоб воно не проросло восени. Більшість з них не проростає при температурі нижче +5 °С. Тому кращий час для посіву - період, коли температура повітря стійко тримається в межах від 1-3 ° С (за 5-8 днів до замерзання ґгрунту).
Дрібну (менше 1 см) сіянку цибулі зберегти для весняної посадки в домашніх умовах досить важко – висихає. Краще висаджувати її під зиму. Вона не утворює стрілок і вкрай рідко вимерзає.
Озимий часник садять у другій половині вересня – початку жовтня. Час треба розрахувати так, щоб до настання стійких зимових холодів залишалося приблизно півтора місяця. Тоді часник встигне добре вкоренитися, але не проросте до першого снігу.
Фізаліс чудово розмножується самосівом. Але якщо дозволити йому рости, де попало, він цілком здатний потіснити “господарів” грядки. Тому краще визначити для нього місце з осені, а сходи самосіву прополювати. Сіяти ж фізаліс можна, не чекаючи холодів, – до весни він не зійде.
Насіння петрушки проростають при температурі +2-3 ° С, сходи можуть витримати заморозки до -9 ° С. При всій своїй витривалості сходить петрушка повільно і недружно. Підзимовий посів дозволяє виграти навесні кілька тижнів від пробудження насіння петрушки до можливого початку робіт на городі.
Насіння пастернаку мають короткий термін придатності і погану схожість. Підзимовий посів стратифікує насіння пастернаку, підвищуючи їхні шанси зійти, тому пастернак краще сіяти восени, а не навесні.
Кріп висівають ранньою весною або восени. Насіння починає проростати при температурі 3-5 ° С, сходи кропу легко переносять весняні заморозки. Для отримання ніжної молодої зелені тривалий час кріп можна сіяти п’ять-шість разів протягом сезону, тобто щомісяця.
Шпинат - холодостійка рослина, його сходи витримують заморозки до -8 ° С. А розетки посаджених восени рослин можуть зимувати під снігом (у середній смузі з невеликим укриттям). Сіяти ж його можна практично завжди, коли земля не покрита снігом.
Щавель - морозостійка багаторічна культура, яка чудово росте і зимує в нашому кліматі без всякого укриття. Його насіння висівають рано навесні, влітку – в середині червня або восени (під зиму).
Ревінь розмножують діленням кореневищ або насінням. У першому випадку здорові, добре розвинені 4-5-річні кущі ділять восени. Насіння ж можна сіяти в ґрунт свіжозібраним або пізно восени по замерзлій землі. При весняному посіві необхідна попередня холодна стратифікація протягом 1-2 місяців.
Кінза, він же коріандр посівний, рослина холодостійка і невибаглива. Сіяти його можна весь сезон, в тому числі і під зиму. Результат вас не розчарує.