Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ


08.04.2015

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву
та всім вірним чадам Дніпропетровської єпархії
Української Православної Церкви Київського Патріархату

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 

Воскресіння Спасителя – радісна подія, адже Господь переміг смерть, знищив силу гріха та відкрив для нас двері Небесного Царства. Людство очікувало цього моменту з часу гріхопадіння та будувало своє життя з вірою у пришестя Спасителя всього світу. Пасха Христова – це доказ того, що Господь з нами і ніколи не покидає нас! Сьогодні вся Христова Церква радісно вигукує разом з апостолом Павлом: «Смерте, де твоє жало? Пекло, де твоя перемога?» (1 Кор. 15:55). Наше воскресіння таке ж реальне, як воскресіння Спасителя світу! За це ми прославляємо Господа із дня в день.
Церковні Пасхальні торжества завжди підносять наш християнський дух, допомагають нам знаходити надію та стверджуватися в християнській жертовній любові. Наші серця наповнюються радістю про воскреслого нашого Господа. Святитель Іоанн Золотоуст пише, що Господь не тільки переміг смерть, але й саму назву смерті змінив: тепер вона називається успінням, або сном.
З моменту Воскресіння смерть перестала бути для людини жорстокою неминучістю, а стала переходом до нової, духовної форми буття. Ми шукаємо на землі наше щастя, по-різному уявляємо його і не завжди знаходимо, а Божественне Одкровення ясно вчить нас, що справжнє щастя для людини - це життя з Богом і в Бозі.
Земне життя Спасителя було сповнене труднощів, нерозумінь, страждань і завершилося хресною смертю. Проте Він виявився сильнішим за ці випробування, Він показав силу Своєї Божественної природи, Він воскрес. Кожен християнин у своєму житті йде тим самим шляхом. І, що б не зустрічалося йому на цьому життєвому шляху, він перемагає все вірою у Воскресіння.
Попри всі цьогорічні випробування і непевність, Великдень - «день, що його створив Господь» (Пс. 117, 24) - є для нас часом невимовної радості й надії. У Воскресінні Христовому свята Церква оспівує поєднання протилежностей: поховання і воскресіння, смерті і життя, розп’яття і слави, смутку і радості.
Розмірковуючи над таємницею Воскресіння, ми дякуємо Господу за все, що Він посилав і посилає нашій Святій Церкві і нашому благочестивому українському народу.
Багато було скорботи, багато випробувань ще попереду, але ми віримо, що Воскреслий Господь з нами. Він йде нам назустріч і простягає Свою Божественну руку допомоги у всіх обставинах. Через випробування і спокуси ми досягаємо свого воскресіння.
Нам погрожують зброєю і залякують розділом країни. Однак сила людської злоби, брехні і насильства є нічим порівняно із силою Божої правди й любові. Це Христос нас сьогодні підносить, і як Церкву, і як народ. Як у Воскресінні добро долає зло, так і в нашій історії любов переможе злобу й ненависть, а мир – усякі погрози війною.
Сила зброї меркне перед славою Воскреслого, бо «сьогодні встаємо з Тобою воскреслим». Сила Христового воскресіння сьогодні є нашою надією в церковному, суспільному та особистому житті.
Воскреслий Христос Спаситель нехай управить все на благо!
Сьогодні, у цей радісний день Воскресіння Христового, благаймо нашого Спасителя, щоб світло Його воскресіння з новою силою засяяло над нашим козацьким краєм та всією державою, щоб подолало темряву гріха, незгоди, страху і зневіри та скріпило всіх нас силою Святого Духа на розбудову справді вільної і Богом благословенної України. Молімося особливо про дар єдності та однодумності для нашого народу. Де б ми не знаходилися - пам’ятаймо про своє покликання, що випливає з нашого християнського та національного досвіду, а саме: свідчити про нездоланну силу Христового воскресіння, про неминучу перемогу правди над брехнею, любові над ненавистю, добра над злом, життя над смертю.
Із такими думками єднаюся з вами в молитві і пасхальній радості, у любові та надії, бажаючи кожному з вас мирного і благословенного Воскресіння Христового.
Благодать воскреслого Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога Отця і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами.

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!
Симеон, єпископ Дніпропетровський і Криворізький
.