Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Паслін чорний


01.09.2011

Деякі дослідники вважають, що паслін чорний небезпечний для здоров‘я людини. Інші визнають цю рослину не тільки безпечною, а й їстівною. Наші бабусі, наприклад, традиційно пекли пироги з пасльоном, їли сирі ягоди, а листя використовували для приготування салатів.
Паслін чорний входить до Фармакопеї Англії, Франції, Туреччини, Португалії і Венесуели. У Росії та Україні його застосовують тільки у народній медицині. Використовують зрілі плоди і листя. У листі є аскорбінова кислота, стероїдні сапоніни, каротин, лимонна кислота. Плоди містять велику кількість аскорбінової кислоти. Їх збирають у стадії повної стиглості - незрілі плоди токсичні, бо містять соланін.
Настій трави пасльону призначають як заспокійливий (седативний), спазмолітичний, знеболювальний, сечогінний, пом’якшувальний і протизапальний засіб. Цим препаратом лікують неврози, головні болі, кашель, бронхіальну астму, шлунково-кишкові коліки, спазми сечового міхура, геморой. Призначають настій внутрішньо також при подагричних і ревматичних болях, нерегулярних менструаціях.
Свіжі плоди рекомендують вживати при гіпертонічній хворобі та атеросклерозі, геморої і ревматизмі. Використовують їх як легке проносне; ефективні вони також для вигнання деяких гельмінтів. Настій квіток пасльону рекомендують при ревматизмі, бронхітах і як сечогінний засіб.
Зовнішньо препарати пасльону використовують для полоскань при запаленні слизової оболонки рота, гнійничкових захворюваннях ясен, ангінах і для лікувальних ванн при геморої. Настої пасльону заспокоюють свербіння при екземах і псоріазі.
Гомеопати застосовують рослину при отруєнні матковими ріжками і судомах.
Настій трави. 1 ч. ложку подрібненої на порошок сировини заливають 150 мл окропу. Нагрівають на водяній бані 10 хв., проціджують. Приймають по 1 ч. ложці двічі на день.
Порошок трави. Подрібнену на порошок траву приймають на кінчику ножа тричі на день протягом тижня при шкірних хворобах.
Свіжі плоди. По 5-6 г на прийом при гіпертонічній хворобі та атеросклерозі.
Відвар плодів. 2-3 ст. ложки плодів відварюють у 200 мл киплячої води протягом 10 хв., настоюють 2 год., проціджують. Приймають по 1/4 склянки 4 рази на день при геморої, ревматизмі, а також як легке проносне.
Настій квіток. 1 ч. ложку сировини настоюють 2 год. у склянці окропу, проціджують. Приймають по 1 ст. ложці 3-4 рази на день як відхаркувальний, сечогінний, протиревматичний засіб.
Сік із плодів (зовнішнє). З ст. ложки соку на півсклянки холодної кип’яченої води. Для полоскань.
Сік листя пасльону чорного закапують у ніс при затяжному нежиті. Для тривалого зберігання сік консервують спиртом у співвідношенні 5:1.
Настій трави (зовнішнє). 8 ст. ложок сировини на 2 л окропу, настоюють 3-4 год., проціджують. Для сидячих ванн при геморої.
Кашку зі свіжого листя і плодів пасльону чорного, змішану з олією, накладають на гнійні рани. А зварене листя застосовують як припарки для швидшого проривання чиряків.
Протипоказання. Вживання незрілих плодів може викликати отруєння. Листя і зрілі плоди пасльону чорного також слід приймати з обережністю, дітям не призначаютьі