Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Пастернак


05.01.2012

ЦЕ дворічна або багаторічна трав’яниста рослина із сімейства зонтичних. Народні назви: товста морква, бараняча морква, корінь веретенний, оленячий корм. Остання назва пов’язана з тим, що його охоче їдять тварини, в тому числі і домашні, наприклад, свині. Пастернак - прекрасна кормова рослина не тільки для худоби, але і для птиці.
Вирощують його здебільшого заради м’ясистого, ароматного та солодкого кореня, за формою схожого на веретено. У перший рік із насіння утворюється коренеплід з розеткою листя. Зовні корінь жовтувато-бурий із темними кільцевими смужками, всередині - білий або ледь-ледь жовтуватий. На другий рік з’являється зелене порожнисте стебло до 180 см заввишки. Цвіте рослина в червні-липні. Приємно пахне. Часто сіють його на одному полі з морквою, петрушкою, селерою.
Прополювати і збирати пастернак потрібно в суху погоду, оскільки при зіткненні з вологою шкірою, особливо у світловолосих і світлошкірих людей, він може викликати подразнення шкіри. Найсмачнішим і цінним вважається корінь пастернаку, який просидів у землі до морозів. У плодах пастернаку містяться вітаміни C і PP, каротин, цукориди, ефірна олія, білки, клітковина, кумарин, рутин, такі цінні мікроелементи, як фосфор, калій, цинк, мідь.
Вирощують його не тільки для їжі. Пастернак використовується і офіційною, і народною медициною. Вживання в їжу коренеплодів попереджає напади стенокардії, допомагає при занепаді сил, діє як болезаспокійливий при кольках в шлунку, при каменях у нирках і сечовому міхурі. Відвари з пастернаку використовують для лікування анемії, водянки, неврозів і жіночих хвороб. Сік з пастернаку призначають чоловікам при статевих розладах. Багато народних цілителів вважають, що після 50 років кожному чоловікові потрібно включити до свого меню корінь пастернаку.
У кулінарії багатьох країн світу також використовують пастернак. З кореня готують супи, пюре, запіканки, салати. Його насіння розтирають і додають у різні страви (наприклад, салати, маринади) як спецію. Особливо добре він поєднується з огірками та помідорами, покращуючи смак консервованих овочів.