Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Підгородне в очікуванні змін


09.01.2020

Напередодні Нового року у трьох новоутворених об’єднаних громадах Дніпропетровщини відбулися вибори голів ОТГ та депутатів. Вибирали собі нову владу і у найбільшій новоствореній Підгородненській ОТГ, до якої приєднали села Перемогу Дніпровського району та Спаське, Хуторо-Губиниху і Дмитрівку Новомосковського району.Отже, 29 грудня відбулися перші вибори голови та депутатів Підгородненської ОТГ в новоствореній громаді, яка  нараховує майже 24 тис. мешканців.
На посаду голови ОТГ претендували 15 осіб. Серед них  жителі Підгородного: Євген Бабенко, висунутий ВО «Батьківщина», Олександр Гордієнко від «ОПЗЖ», Віталій Маласай, висунутий політичною партією «Наш край», самовисуванець Павло Курочка. Претендували на посаду голови і  мешканці  Дніпра: учасник АТО Дмитро Кошка, висунутий партією «Європейська солідарність» та Олександр Маторін, висунутий партією «Слуга народу».  
Андрій Горб, голова Спаської сільської ради, брав участь у виборах голови як самовисуванець. Саме він і став переможцем виборчих перегонів. Як повідомила голова територіальної виборчої комісії Оксана Терентьєва, за нього віддали свої голоси 1549 виборців (понад 28,3%), на другому місці Олександр Юнкевич, який набрав 807 голосів, на третьому – Євген Бабенко, за якого проголосували 594 мешканці громади. Всього у виборах голови та депутатів Підгородненської ОТГ взяли участь 5474 виборці.
У новому депутатському корпусі лишилися всього три обранці міської ради попереднього скликання.  А новий депутатський корпус Підгородненської ОТГ складається з представників восьми партій – по 4 обранці від «Слуги народу»,  «Нашого краю», «Громадянської позиції», «Батьківщини», по три – від «Радикальної партії Олега Ляшка», «Опозиційного блоку», по два депутати від «Опозиційної платформи – за життя» та «Європейської солідарності».
«Дякую за довіру! Для мене ваша підтримка – привід працювати ще більш енергійно і самовіддано. Обіцяю не зрадити своїм принципам і цінностям, мати неупереджене ставлення до всіх жителів, не ділити людей на «своїх» і «чужих», діяти тільки в інтересах людей і робити все належне для розвитку громади», – звернувся у соцмережах Андрій Горб до своїх виборців. – Якщо ми будемо єдині, в цей рік ми зможемо закласти фундамент великого успіху нашої громади, яка справді має величезний потенціал для зростання: географічне розташування, території, а головне – прекрасних людей. Давайте діяти разом!» – закликав він.
Будемо сподіватися, що новий голова дасть новій громаді новий імпульс до розвитку.
На це надіються і виборці. Зокрема, Іван Порфирович Руденко, якого ми зустріли на виході з виборчої дільниці, розташованої біля міської ради, не приховував свій вибір, який він з дружиною Валентиною Іванівною, прийняли на сімейній раді. 
– Голосував за Андрія Горба, тому що чув, як про нього люди відгукуються. Незважаючи на свою молодість, він багато чого зробив, будучи головою Спаської сільради. Він був на зборах, зустрічався з людьми і, хоч багато не обіцяв, все ж створив думку про себе як людини дієвої, не байдужої до тих проблем, якими страждає Підгородне. І особисто я  йому повірив, – пояснив свій свідомий вибір Іван Руденко. –  Для мене важливо, щоб людина йшла не просто заради посади.
«Було б правильним на законодавчому рівні закріпити норму, щоб депутатський корпус обирався лише  з мешканців громади, – вважає ветеран праці, краєзнавець  Леонід Сідак. – А тому голосував за місцевих, а за не «туристів» з обласного центру».
Шкода лишень, що свідомих виборців у Підгородному було не так вже й багато.  Дехто навіть не знав, що 29 грудня – місцеві вибори. Незручно були поділені вулиці. Бувало, що одна вулиця була розділена між двома дільницями, що теж викликало незручності. 
Лариса Лапа – голова виборчої дільниці, що розташувалася у Підгородненській ЗОШ № 2, ще о 13-ій годині спрогнозувала явку виборців у межах 30%. Приблизно такою і була активність підгородненців. Хоча хто не полінувався і прийшов на вибори, міг навіть отримати новорічний подарунок з цукерками. 
Так одна громадська організація з Дніпра вирішила «підтримати» активність громадян. Спостерігачі викликали поліцію, але належно оформлені документи не дали підстав для звинувачення у підкупі виборців.
 Все ж ті,  хто подавав свою кандидатуру чи то на голову, чи то на депутата, мають чітко усвідомлювати, що люди чекають від них конкретних дій. А роботи у Підгородному чимало. І найперша біда – це дороги, це неналежне ставлення до людей похилого віку, це недостатнє технічне оснащення освітніх закладів тощо.
Підгородне, яке ще у 1981 році із селища перетворилося на місто районного підпорядкування, за майже 40 років так і не стало місцем комфортного  проживання для 18 тисяч його мешканців. Відсутність міської інфраструктури, доріг, централізованої питної води зробили поселення, яке почало свою історію ще у 17 столітті, більше схожим на велике село, ніж на мале місто. З усіх очільників Підгородного місцеві жителі згадують добрим словом хіба що Євдокію Таран. Ця жінка запам’яталася своїм сильним характером і тримала «порядок у селі». За її правління люди збиралися, згадує Валентина Руденко, і спільно вирішували  проблеми своєї вулиці. Сьогодні ж відмежувались один від одного високими заборами і чекають, що хтось прийде і щось зробить. А треба самим діяти, і тоді зміни на краще обов’язково будуть.
В інших двох громадах люди  підтримали тих, хто вже має досвід керівної роботи в місцевих радах. Так, за даними ЦВК, у Черкаській  ОТГ  на посаду голови обраний Юрій Таран, який до цього був заступником голови Гвардійської селищної ради, у Червоненській ОТГ  обрали  Сергія Тимофієва,  сільського голову с. Червоне Криворізького району. 
Світлана МАРКОВА,
м. Підгородне, Дніпропетровська область.
На знімку: Валентина Руденко голосує з вірою у краще майбутнє.