Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Підсумки томатного сезону. Чорний імператор - для читачів


17.12.2020

У розпал зими може здатися, що ми, садівники і городники, відпочиваємо від минулого сезону. Але не тут було! Хтось продовжує вирощувати свіжі овочі та зелень на вікні і у них це виходить. Хтось вже зараз сіє розсаду і майструє теплицю, щоб отримати ранній урожай. Ну, а більшість городників зараз активно шукають насіння і думають, що ж посадити і де взяти гарне насіння для посіву
в наступному сезоні.  У перші роки захопленням  городом, я в зимовий час не міг знайти собі місця, перечитував пресу, копався в Інтернеті в пошуку новинок і екзотів.
Наступний сезон для мене буде ювілейний.  А якщо точніше, то 20 років тому я вперше зібрав свою колекцію помідорів з 50 сортів і увійшов в сім’ю овочівників, що пропонують вирощувати такі ж сорти овочів, як і у них. За пройдені роки набрався колосального досвіду.  І зараз я вже не думаю, що посадити на грядках. Впевнено буду саджати перевірені часом улюблені сорти. Ну і звичайно ж не обійду стороною новинки, адже їх потрібно перевірити, що б знати, як вони у нас ростуть і чи можна їх порадити іншим городникам.  Ось і сьогодні я хочу розповісти про найдостойніші сорти важкого 2020 року.
Не підкачав перевірений протягом декількох років високоврожайний сорт Корейський довгоплідний.  Він почав дозрівати в цьому році одним з перших. Кущ у нього висотою до 1,2 м, плоди видовжені з довгим носиком, яскраво малинового кольору, вагою 200-250 г. Сорт стабільно показує високу врожайність до 8 кг з куща і стійкість до хвороб.
Порадував врожайністю і стійкістю до посухи новий сорт Бананчик.  У нього надзвичайно довгі бананоподібні плоди до 13-17 см довжиною. Це самий довгоплідний сорт, який я вирощував. Кущ досягає висоти до 1,5 м. Вирощував цей сорт в два-три стебла. Плоди помаранчеві, довгі (їх можна розламати як огірок), м’ясисті і дуже смачні, масою 150-200 г, смачні в салатах. Плоди цього сорту легко відокремлюються від куща під час збору врожаю. Завдяки сильній кореневій системі сорт має дуже високу продуктивність і товарність. Він добре підходить для консервування.
Величезними шоколадними плодами порадувала новинка 2020-го року Шоколадний заєць.  Кущ у нього високий до метра, потужний, лист великий, темно-зелений.  Плоди у мене виросли вагою до 500 г, а заявлена вага на оригінальній упаковці була 300 г. Думаю, що йому сподобався наш клімат! А значить, за ним майбутнє. За смаком він не схожий на звичайні помідори.  Відрізняється особливим солодким мускатно-винним смаком, дуже смачні в свіжому вигляді і в салатах. Плоди і м’якоть шоколадно-коричневого кольору, а значить вони відрізняються високим вмістом вітамінів і зниженим вмістом кислот.
Справжньою окрасою грядки стала не новинка на моїй грядці, але все ще рідкісний гість в колекціях дачників.  Йдеться про сорт Зелена Сосиска. Це низькорослий помідор.  Кущ у нього висотою до 30 см. Він не потребує пасинкування і підв’язки.  Плоди подовжені з носиком, жовті в зелену смужку, вагою 60-80 г.  М’якоть теж зеленого кольору. Вони вишуканого смаку, соковиті і дуже солодкі. З одного куща я збирав за сезон до 5 кг плодів. Це шикарний результат для низькорослого томату! А уявіть, яка краса на городі, коли йдеш по грядці, і серед червоних, рожевих, жовтих плодів з’являються зелені смугасті красені.  Смакові якості, ранньостиглість і врожайність мене змушують цей сорт посадити і на наступний сезон.
Уже кілька років улюбленцем залишається сорт Чорний імператор. Цей сорт буде надійним для дачників, які вирощують томати для продажу на ринку.  Адже в останні роки покупці все частіше звертають увагу на шоколадні плоди і коштують вони в рази дорожче. Кущ у нього висотою 1,5 м, не вражається хворобами.  Плоди шоколадного кольору, подовжено сливовидної форми, вагою 180-200 г. Щільність плодів досить гарна, цьому свідчить зберігання в зрілому вигляді більше 3 тижнів. Але головне достоїнство сорту – смакові якості. Якщо лежкі сорти завжди мають поганий смак, то Чорний імператор я можу сміливо назвати десертним сортом.  Плоди у нього м’ясисті, соковиті і дуже солодкі. При гарному догляді врожайність досягає до 15 кг з рослини за сезон.  Мені він дуже сподобався і розлучатися з ним не збираюся.  
Хочеться, що б ця краса і смакота росла і на ваших грядках.  
Ми зібрали багато насіння і готові ним поділитися з усіма охочими безкоштовно.  Тільки маленька прохання – для відповіді вкладайте конверт зі зворотною адресою.
Руслан ДУХОВ,
вул. Тюркіна, 41,
 с. Мишурин Ріг,
 Верхньодніпровський р-н,
 Дніпропетровська область.
 51610