Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

ПЕЧIНКОВИЙ ТОРТ З ШАМПIНЬЙОНАМИ


20.01.2021

Інгредієнти на 6 порцій. Для печінкових коржів: печінка (куряча або яловича) - 600 г, сметана – 100 г, яйце, борошно – 50 г; сіль. 
Для начинки: шампіньйони – 300-400 г, 2-3 цибулини, твердий сир – 200 г, часник – 2-3 зубчики, зелень кропу – 2-3 гілочки, зелена цибуля (для прикраси); майонез, вершкове масло + олія для приготування, сіль, свіжозмелений перець.
Приготування. Печінку вимийте (яловичу звільніть від плівок і жовчних протоків) і пропустіть через м’ясорубку або подрібніть у блендері. У масу, що вийшла, покладіть яйце, сметану і перемішайте, потім –  борошно, сіль, перець і ще раз перемішайте. Додайте на сковороду трохи олії, розігрійте її і ополоником налийте трохи печінкового «тіста», рівномірно розподіливши його по поверхні сковороди.
Коржі треба пекти до зарум’янювання з обох боків, акуратно перевертаючи. Поки коржі охолонуть, приготуйте начинку. Очищену цибулю наріжте півкільцями і викладіть на сковороду з розігрітим вершковим маслом і олією, трохи посоліть. Томіть її на повільному вогні, до м’якості – 20-25 хвилин, потім перекладіть у миску. У сковороді залиште трішки олії від смаження цибулі і викладіть гриби нарізані тонкими скибочками, трохи посоливши їх.
Готувати шампіньйони треба до випару рідини. Додайте до грибів ще трохи олії (у якій смажилася цибуля) і обсмажте до легкого зарум’янення. 
Загалом гриби смажаться хвилин 10-15. Потім відкладіть декілька скибочок смажених шампіньйонів для прикраси, а інші  з’єднайте з цибулею, посоліть, поперчіть за смаком і перемішайте. Щоб стекли надлишки олії, гриби з цибулею викладіть на сито.
Натертий на тертушці сир, часник, пропущений через часниковижималку, додайте дрібно нарізаний кріп і перемішайте. Начинки готові.
На блюдо викладіть печінковий корж, змастіть його майонезом і викладіть частину грибної начинки. Потім накрийте його другим коржем, змастіть майонезом і викладіть сир з часником і кропом, і зверху теж трохи змастіть майонезом. 
Таким чином, чергуючи шари, зберіть торт. Боки змастіть майонезом і посипте тертим сиром. А верхній корж покрийте майонезом, прикрасьте скибочками шампіньйонів, зеленою цибулею і помістіть у холодильник на 3-4 години або на всю ніч, акуратно затягнувши блюдо з тортом харчовою плівкою. 
Смачного!